Лиа Каменова създава висша мода с послание за чиста природа
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 09 Май 2023 17:14

Млада българска дизайнерка, позната под името REFLET, прегърна каузата за опазване на природата от пластмаса, желязо, найлон и стъкло. Тя създава висша мода с мисъл за планетата Земя – не да купуваме постоянно, а да използваме повторно и повторно това, което вече имаме, да превръщаме старото в нещо ново.

Това е творческото и житейско кредо на 23-годишната Лиа Каменова от Карлово, която все по-уверено стъпва на подиумите за висша мода. За нея българският журналист и моден анализатор професор Любомир Стойков, казва, че е талантлива и я кани на форумите, които организира ръководената от него Академия за мода. Там Лиа представя своите аутфити от използвани балони и найлон, метал и пластмасови копчета, вдъхновени от най-високите постижения в изкуството и модата – творбите на Кристо и Жан Клод, Вивиан Уестууд, Пако Рабан.

Обичам предизвикателствата, няма по-вълнуващо усещане от това нещо да ти е трудно, да се преодоляват препятствия и да има развитие – мое и на света, споделя дизайнерката. Това идва от рода ми и по майчина линия и по линия на баща ми. Алпинистът Христо Проданов е чичо на майка ми, а алпинистката Мариана Масларова, която също изкачи Еверест, е моя леля. Бащата на баща ми е бил подофицер летец-изтребител, лекар. Майка ми е адвокат, баща ми е лекар. Всички те са активни и много силни личности, за които предизвикателство и развитието са взаимно свързани, разказва момичето.

Отношението на Лиа Каменова към опазване на Земята се формира още докато е студентка в Страсбург, Франция, където учи моден дизайн. Дипломната и работа е да представи свои модели, вдъхновени от Кристо и Жан Клод. Лиа се спира на проекта Мастаба, представен от големия творчески тандем през 2016 г. в Лондон – стари варели, боядисани в цветове на поп арт – тъмносиньо, наситено розово, червено и сребърно и подредени във формата на пустинната палатка, но с огромен мащаб.

Колекцията от пет аутфита, която направих за дипломна работа, е от стари платове на моите баби, разказва Лиа. Намерих тези платове по време на пандемията, когато си дойдох от Страсбург в Карлово. Бяха на тавана на родната къща на баща ми. Оказа се, че баба ми Стефана ги е закупила, в годините, които е била с дядо ми на работа в Либия. Събрало се е огромно количество платове. Донесла ги е, сякаш е знаела, че аз ще се занимавам с мода. Тафта, коприна, интересни вълнени платове, материи с апликации, с рисувани или напечатани форми. Използвах тях, а също и платове от други баби, които от години складират платове в сандъците си. Всички дрехи бяха от рециклирани платове. Украсих ги с пайети, които бях смачкала, за да приличат на варелите от Мастаба на Кристо и Жан-Клод, обяснява дизайнерката.

Лиа се впечатлява много от голямото количество отпадъчен материал, което оставяме ежедневно навсякъде. В Страсбург, където учи няколко години, нещата с битовите отпадъци са решени по друг начин. Там всички те се събират разделно и никой дори не се сеща да ги смесва или изхвърля където му падне, разказва тя. Също много впечатляващо е, че никой не използва найлонови торбички при пазаруване. Хората отиват до магазина с пазарска чанта, ушита от плат. Слагат в нея телефона и портмонето и се качват на колелото.

Покрай партитата с приятели, в които Лиа участва, се ражда идеята да направи модели от найлони и балони. Представям си как едни надути балони отиват на сметището и никой не знае как се разграждат, разказва Лиа. Тя решила да експериментира. Запознала се с техника как да получи плат от стопени найлонови торбички. Решила да украси плата от найлон с фигури от импрегнирани в него парченца от балони.

Искам да покажа на хората, че дори и да се забавляваме, след това може да сме отговорни към околната среда, убедена е тя.

От този плат направила пола с джоб, украсила я с пайети - всичко от рециклируеми материали. Направила и бюстие от найлон, така се оформил цялостен аутфит. С него участвала през месец януари тази година в събитие: „Вечер на стила“, посветена на модната икона Вивиан Уестууд. Събитието се организира от „Академия за мода“ в галерия Милениум, София.

Този аутфит е приложим в ежедневието. Пробвала съм да го пера на 30 градуса в пералня, отбелязва дизайнерката. Нищо не му става. Толкова е устойчив на обработки. Това ни напомня, че тези материали остават цели и неразградими и в природата за много дълго време и я замърсяват, допълва тя.

Лиа има шанса да споделя идеята за опазване на планетата Земя от най-високите подиуми за мода, откъдето да бъдат забелязани. Тя работи с надеждата, че публиката възприема тези идеи ще ги споделят в своето ежедневие.

Преди броени дни, на 4 април, на Вечер на стила, посветена на Пако Рабан и организирана отново от Любомир Стойков и „Академия за мода“, Лиа Каменова се представя отново със свой аутфит. Тя участва с марката REFLET, бранд, който създава в студентските години. Визията е вдъхновена от Indigo mood и 60-те години на миналият век и изработена от смачкан метал и стари дънкови платове. Сребристият цвят тук е отражение и емоция – reflet – на френски означава отражение .

Визията е съчетание от права пола с ниска талия. Ушита е от парчета стари дънки. За акцент дизайнерката е добавила пайети и мини детайли – също напомняне за материалите, които може да се рециклират, в случая металът. Топът е с дебела презрамка, той също е от дънков плат от използвани дрехи.

В изработката на ризницата използвахме неконвенционални материали като метал и пластмаса, за да вдъхнем ефектност и необичайност в тоалета. Изборът на материалите отново е подчинен на идеята за чиста природа. Изработихме обувки и аксесоар за коса, които са перфектният завършек – те са също от плат на стари дънки, представя Лиа своя проект. REFLET

С екип от съмишленици от REFLET тя създаде и колекция от пет дамски аутфита за сезон пролет-лято 2024. Колекцията Blue orange – Син портокал ще бъде представена на форума БГ Модна икона, също организиран от „Академия за мода“. Това е българското събитие, в което се излъчват носителите на наградите "БГ модна икона" ежегодно. Колекцията Син портокал от REFLET e вдъхновена от геометричните форми, бъдещето и рециклирането.

Ние се опитваме да дадем една нова визия на дрехата, която да носи не само цел или наслада, но и мисия за опазване на нашата планета. Основният материал е найлон в цветно, флуоресцентно оранжев, син, черен. Дрехите са блуза, една рокля, топ – потник, два клина и две поли, обяснява дизайнерката.

Всеки аутфит е изработен от пресован найлон и балони, както сме използвали и полиестерен плат за част от дрехите. В него са импрегнирани остатъци от стари и неизползвани платове, изрезки от балон и дребни частици от други пластмаси. Избрали сме флуоресцентният оранжев цвят като символ на внимание, а синият за надежда и вдъхновение. С това целим да привлечем и разкажем, но този път с позитивизъм за това, че промяна има - ще успеем да намалим замърсяването. Комбинацията между двата цвята създаде идеята за синият портокал, който на практика е химично създаден, но в същото време екзотичен и емоционален. Тя сътворява бъдеще и съхранява природата, както тя се грижи за нас да сме тук и сега. Колекцията с име "Син Портокал" е вдъхновена още от дизайна на 20-ти век, българските графични плакати и опаковки, споделя Лиа.

Лиа Каменова се занимава основно с висша мода, но тя живее и работи в родното в Карлово. В своя град тя участва активно в живота на подрастващите и на младите хора. Съвместно с неправителствената организация „Млади, активни, креативни“ работи по проекта „Екогерои“. С деца от 5-7 клас от училищата в Карлово и техните родители създадоха дрехи от рециклирани материали – от стари дискове и от медицински ръкавици и ги представят на ревю пред местната общност.

Ние наистина докоснахме тези деца и ги накарахме да мислят в друга посока с помощ към планетата Земя и природата, вдъхновена е от работата си създателката на моден бранд REFLET. Да покажеш, че тези материали са опасни за природата, че трябва да имаш друго отношение към тях, да ги използваш – това е смисълът на тези занимания.

REFLET често задава въпроса: Когато изхвърлиш нещо, то трябва да отиде някъде. Къде отива това нещо? Дали то няма потенциала да се превърне в нещо друго? Пита и себе, и децата и хората, с които общува. От старите дрехи може да стане интересна чанта, пачуърк, одеяло, да облечем цял диван, да направим възглавници.

Скоро тя представи своите идеи и модели и пред ученици от пети и седми клас в училище „Отец Паисий“ в Асеновград.

Искам да запаля повече млади хора с идеите за опазване на Земята чрез модата, да влияя на хората в посока на екологията, споделя дизайнерката. В момента си правя ателие, за да работя с текстил, багрене на платове с естествени материали, за работа с възрастни и деца. Честно казано искам да създавам мода тук, в Карлово, но да я разпространявам навсякъде, в големите градове, по света. Ние сме деца на света, не се ограничаваме в рамките на родното, обичаме да летим, да разпространяваме идеята и доброто у хората. Искам да имам уюта и спокойствието да творя, където се чувствам добре. Имам комуникацията и не е нужно всички да сме в големия град, защото смятам, че малките градове и села има страхотен потенциал. В малките населени места във Франция се правят университети за изкуство. Това искам и тук, силно вярвам, че централна България трябва да се събуди от дълбок сън и да покаже потенциала си на света, да привлече млади творци и да създава култура и мислещи хора. А колко ли ще е хубаво да има университет за изкуство точно в този красив и уютен град Карлово. Работи ми се в тази насока, споделя Лиа Каменова.

 

Източник: "Марица", Цветана Георгиева

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker