Новини от Карлово и региона
Клисура отряза ВиК за сметките за вода
Четвъртък, 17 Август 2017 18:53

Жителите на Клисура няма да плащат сметките си за потребление на вода,  заявиха самите  те по време на протестен митинг срещу увеличението на цената на питейната вода от 1 юли тази година,съобщи marica.bg. Над 150 граждани излязоха на площада, те носеха плакати в надписи „Водата на Клисура е Божи дар”, „Ще имаме новата цена на водата, а на трапезата един хляб по-малко”.

Досега жителите на подбалканското градче плащаха по 92 стотинки на кубически метър питейна вода, от 1 юли сметките им ще се увеличат  драстично. Новата цена е  с 64%  по-високата и е 1.43 лв на кубик.

В Клисура живеем няколкостотин човека, предимно пенсионери с минимална пенсия. Всяка стотинка ни е скъпа. Сега сметките ни за  вода ще станат двойни, заявиха пенсионери на протеста.

Цената на всяка стока се образува на базата на разходите, направени за нея, заяви кметът на градчето Генка Тодорова, която подкрепи протеста. В Клисура не са правени никакви разходи за питeйната вода. Единственият харч на водното дружеството е за хлориране, допълни тя.

Водопреносната мрежа на града е строена в началото на 20-те години на миналия век с доброволния труд на местните жители. Тръбите са купувани със средства, събрани от дарения от тукашните хора. Водата се събира от планински потоци във водоем, от който по гравитачен път слиза от планината до града в стари азбестови тръби, които са канцерогенни.

Месеци наред градските чешми в Клисура са запечатани и по тях не тече вода, макар че водоемът прелива и излишната вода отива в дерето. Молим се на ВиК да пусне тези чешми, тъй като те не носят разходи. Но ни отговориха, че трябва да им се сложат водомери и да плащаме за тая вода, добави кметицата Генка Тодорова. И аз, и жителите на града не сме съгласни, тъй като за това не се правят разходи, категорична е тя.

Водата на Клисура е дар от Бога, не от държавата или някое дружество, настояват клисурци. Те са готови да спрат да си плащат сметките за вода и в най-скоро време да блокират подбалканския път София-Бургас, ако не бъде отменена заповедта за повишаване на цената на водата и не бъдат пуснати свободно градските чешми.

Преди няколко дни, когато гражданите насрочили датата на протестния митинг изпратили покана до ВиК представител на дружеството да обясни мотивите за новата цена на водата, но тя не бе уважена./Марица.бг

 
Наближава небесният фестивал "Въздухария"
Четвъртък, 17 Август 2017 10:10

Безмоторни летателни апарати ще порят въздуха в дните между 8 и 10 септември над Манастирската поляна, където фестивалът ще очаква всички хвърчащи хора, но и зрителите – любители на въздушните спортове.
„Въздухария“ е празник за всички хора, които обичат природата и живота в хармония със света около тях. За всички, които вече смело достигат небесните простори и за онези, които винаги са носили свободолюбивия дух в себе си, но все още не са успели да полетят.
И в това си издание „Въздухария“ ще се постарае да събере на едно място професионалисти и любители на летенето с безмоторни апарати. Както подобава, въздушните преживявания ще бъдат подкрепени и с чудесни забавления на земя, а музиката ще бъде неизменна част от дните на събитието.
„Въздухария“ е единственият по рода си фестивал за безмоторно летене на Балканите, който е съчетан с творчески, образователни занимания на открито и чудесната заобикаляща атмосфера на Стара Планина, а наименованието му вече носи емоционални спомени за всички, участвали и присъствали в предишните му издания.
В последното издание на летателния фест над 400 души полетяха с парапланер, а посетителите в местността Паниците край Калофер бяха 4000.
Скоро очаквайте повече информация относно акцентите и програмата на „Въздухария“ 2017!

 
Милен Гусев от Дъбене има нужда от помощ за операция!
Четвъртък, 17 Август 2017 10:04

Тежката травма мъжът получил след катастрофа преди 3 години. От тогава Милен Гусев е претърпял няколко неуспешни операции в България
Милен Гусев: "След няколко операции, една в Пловдив и 2 в София, които се оказват неуспешни се получава инфекция и след това имаме 4 операции, които са във връзка с инфекцията. В момента крака ми е без кост над коляното нещо от 8 до 10 см. и крака ми се държи с плака...."
Заради състоянието, в което се намира Милен не може да работи. Придвижва се само с патерици и не може да стои дълго време прав, съобщи karlovopress. Съпругата му е изключително притеснена, че разчитат само на нейната заплата. Средствата са крайно недостатъчни за неговото лечение:
Таня - съпруга на Милен: "Тежко е много за всички, за него, за всички около него. Вече всичко се налага аз да върша дори той трябва да отиде на доктор съответно аз трябва да отсъствам от работа...."
Милен посочи, че единственият начин, за да запази крака си от ампутация е да се подложи на много сложна операция, която обаче по думите на специалистите в България може да бъде извършена само в чужбина. Средствата, които са необходими за операцията са непосилни за младото семейство.
Милен Гусев:" Откакто стана това произшествие от три години не съм на работа, не ходя на работа и нямаме никаква възможност..."
В началото на следващия месец приятели и близки на 36 годишния мъж ще организират благотворитeлен концерт в Карлово.

 
Десегодишни момичета плетат дантела в Калофер
Четвъртък, 17 Август 2017 05:07

Десетгодишни момичета се записаха в лятната школа по калоферска дантела, основана преди две години от дизайнерката Деляна Пеева.  Те бяха и сред групата плетачки, които демонстрираха как се изработва финото плетиво по време на тазгодишния Празник на калоферската дантела.

Деляна Пеева е  калоферска снаха, живее и работи в София и чужбина, но всяко лято се връща в града на бялата дантела, за да  организира  безплатни курсове и да предаде уменията си, наследени от свекърва си, на девойките от Калофер.

Традицията не е само преклонение пред пепелта на миналото, тя е и предаване на огъня, припомни думите на композитора Густав Малер  преди време Деляна и сложи началото на лятната школа по калоферска дантела.

Това лято нейни ученички са  десетгодишните  Андрея  Петрова и  Сияна Иванова Найденова  и единадесетгодишните  Веси Чонков, Сияна Георгиева и Мария Магдалена Славова.  Дъщерята на Деляна Пеева - Дени и манекенката Катя Василева, които са студентки, също ще подкрепят демонстрацията на плетене на дантела на днешния празник.

Празникът на калоферската дантела „Бяла магия” бе основан през 2000 година в рамките на проекта "Феникс Идея Център", разработен и осъществен от Деляна Пеева. Оттогава той е  част от културния календар на Калофер и се организира от кметството, читалището и музей „Христо Ботев” .

 
Във Военния съд падна още едно обвинение срещу ген. Шивиков
Четвъртък, 17 Август 2017 05:05

Бившият командир на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е извършил длъжностно престъпление, давайки възможност на подчинени му военнослужещи да тренират футбол и така да станат армейски шампиони на страната. Екзотичното обвинение, че като ги е пускал да тренират футбол, той е нарушил ритъма на физическата им подготовка,

 

 
34-ти контингент замина на мисия "Решителна подкрепа" в Афганистан
Вторник, 15 Август 2017 05:44

34-ти военен контингент голяма част от чийто състав е от 61-ва Стрямска механизирана бригада  замина за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Официалната церемония се състоя на площад „Васил Левски“. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев подари икона на Света Богородица на националния командир на контингента полковник Светослав Халваджиев и поздрави военнослужещите с думите: „Всички вярваме, че ще защитите дълга, който сте положили пред Родината независимо пред какви трудности ще изпаднете в дадена ситуация. Нека иконата на Света Богородица да пази всички вас, за да се върнете живи и здрави. На добър час!“ Слово произнесе заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Отец Златан, свещеник от карловска духовна околия, благослови войниците и ги поръси за здраве със светена вода.
Контингентът е в състав от 100 военнослужещи, от които 8 жени и включва: национален елемент; група за охрана на летище Кандахар в състав от 76 военнослужещи; щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.
На церемонията присъстваха: Анатолий Величков – заместник-министър на отбраната, Антон Минев – заместник-кмет на община Карлово, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана на президента на Република България, Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на президента, генерал-лейтенант Любчо Тодоров – командващ на съвместното командване на силите, бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътни войски, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет Карлово, главен инспектор Христо Бахлов – началник на РУП Карлово, кметове на населени места, представители на държавната и местна власт, представители на военно патриотични организации и съюзи, командири на военни формирования, близки и роднини на военнослужещите, граждани на Карлово.

 
Изпращаме 34-тия контингент в Афганистан
Понеделник, 14 Август 2017 19:32

България ще изпрати 34-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа", съобщи Министерството на отбраната (МО).
Официалната церемония по изпращането ще е утре – 15 август, в Карлово от 10 ч. къщата-музей на Васил Левски.
Контингентът е в състав от над 100 военнослужещи, от които 5 жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Светослав Халваджиев от Командването на Сухопътните войски. Участвал е в 2 международни мисии.

Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Георги Перчемлиев от 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Завършил е НВУ "Васил Левски" - Велико Търново през 2011 година. Това е неговото първо участие в международна мисия.

 
Голяма Богородица е! Почитаме Божията майка!
Понеделник, 14 Август 2017 19:20

На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на света Богородица е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.

Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Старо поверие съветва в този ден всички млади жени да не се докосват до нищо с червен цвят, за да

 

 
Дете и двама възрастни ранени в катастрофа край Михилци
Понеделник, 14 Август 2017 10:09

Трима души, между които и дете, са пострадали при катастрофа на пътя от село Михилци-Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ Пловдив инсп. Цвятко Дешев, говорител на пожарната. Сигналът е подаден към 10:16 часа тази сутрин. Все още няма подробности за състоянието на

 

 
Елитът на Филипопол се глезил на Римските терми в Хисаря
Неделя, 13 Август 2017 19:36

Археологически разкопки проучват неразкритата досега северна част от Римските терми в Хисаря. Работата на екипа на доц. д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в града, започна преди броени дни и вече разкри част от трето помещение в античния СПА комплекс. То е в най-северната част на термите и  е последното в тази част на сградата от верижно разположените зали. Зидовете му са запазени до 5 м височина. От вътрешната страна това  помещение  граничи с тапидариум,  вероятно предназначен за сухи процедури. Едва след пълното  разкриване на последното помещение  ще стане ясно каква е била неговата функция.  

Новото проучване на Римските терми се финансира основно от Министерството на културата.  За първи откакто се осъществяват археологически разкопки на този обект ведомството осигурява средствата и това е от голямо значение за нашата работа. Музеят също финансира част от дейността, заяви доц. д-р Митко Маджаров.

В екипа е и археоложката Димитринка Танчева, уредник в  музея в Хисаря. С малогабаритна техника участва местната фирма  „Мери М 2015”.  Заснемането на обекта  се осъществява от археолозите,  а  графичните реконструкции   са съвместна работа на проучвателите с  архитект Пламен Цанев.

Римските терми в Хисаря са сред най-атрактивните антични обекти  у нас. В продължение на 25 години техните проучвания се осъществяват от доц. Митко Маджаров.  

Засега са документирани два строителни периода при изграждането на термите. Строителството е започнало  в средата на втори век. От началото баните са изпълнявали ролята и на светилище на нимфите. Находките и останките на сградите са  убедително доказателство за това. По-късно  за   кратък период от време  тук е извършено дострояване и разширяване на термите, като са били изградени три нови верижно разположени помещения.

От тях са разкрити един калдариум - мокро помещение с басейн, тапидариум - сухо помещение, и третото, което се  разкрива  в момента и ще се установява негова функция.

Римските терми в Хисаря  са най-големият балнеолечебен и СПА комплекс на Балканите  в античността. Той е и най-известният, най-посещаваният  и най-луксозният в онази епоха, твърди изследователят им доц. д-р Митко Маджаров. Термите в Хисаря  са построени  в императорското владение, наричано Augustae, още през  135-136 година по времето на император Хадриан.

Мястото е  било с особен статут, подчинено пряко на императора, а  при това положение и построяването на такъв голям обект върху минералните извори е било естествено.

Основно жителите на древния Филипопол са били посетители на  термите и светилището на нимфите, изградено в тях , коментира доц. Митко Маджаров. Археологическите находки показват и  че тук са идвали на лечение граждани от всички краища на обширната римска империя.

През последните  три години в Римските терми  бяха открити ценни предмети, които хвърлят нова светлина върху  живота  около хисарските минерални извори през античността. Сред  тях особено важни  са   две оброчни плочи, посветени  на нимфите.

Находките  се датират в  средата на втори век. Едната от оброчните плочи е посветена на нимфите, покровителки на дърветата. В тази плоча е интересно името на посветителя, той се е казвал Север, син на Амоний. Името Амоний се появява след походите на Александър в Египет, по-точно  след посещението му при оракула в Александрия,  когато той  се обявява за бог Амон.

Така името Амон, Амоний, влиза в обращение в цялата империя. Твърде вероятно е този Север, син на Амоний, да е наследник на някой преселник от източните римски провинции, заселил се във Филипопол. Археологическата наука разполага с неоспорими данни за такива заселници във Филипопол още от средата на I век. От досега намерените в Хисаря оброчни плочки с посвещение на трите нимфи тази е единствената, в която тези божества са определени като покровителки на дърветата. 

"При разкопките  преди две години, когато прочиствахме канализационната система на термите,  открихме няколко монети. Повечето от тях са провинциални монети от Филипопол. Това също показва връзката между  големия античен град и това място, наречено „аугусте“, т.е. императорско владение", допълва доц. Митко Маджаров. 

През края на III в. император Диоклециан основава на мястото на императорското владение град с името Диоклецианополис.  Термите вече са били разширени и на запад, за да се превърнат през средата на IV в. в един от най-големите балнео- и СПА комплекси в римската империя. Този СПА комплекс се свързва с близко разположената до него голяма постройка - резиденция, в която през края на III и началото на IV век са отсядали важни особи. Към комплекса принадлежи и римският амфитеатър, построен в края на III в. 

Римските терми са  една от най-интересните туристически атракции у нас.  Те са в сърцето на  гр. Хисаря в центъра на парк „Момина сълза”, между  едноименната колонада с чешма с минерална вода и водопийния павилион,  в най-красивата част на парка.  Около  внушителната антична сграда, разкрита  в голяма степен, постоянно има посетители.

Туристите  влизат да разглеждат и да се любуват на римските бани и отвътре. В момента успоредно с проучването на северната част на Римските терми се  почистват и разкритите в калдаруима басейни. Два от тях, които могат да се оприличат на джакузи, са пълни с топла минерална вода. В момента се подготвя и третият, най-големият басейн.

След борени дни той също ще блесне пълен с целебна вода.  Туристите често плискат ръцете си с тази вода. Съществува поверие, че който се докосне до минералната вода в римските басейни, ще се сбъднат мечтите му, а хвърлената монета в тях ще го върне отново на това прекрасно място. 

Един от чучурите на малките басейни вече е украсен с копие на мраморната лъвска глава, открита неотдавна тук. В скоро в термите ще бъде монтирано и копие на оброчната плочка на трите нимфи, до която всеки един от посетителите ще може да се докосне за здраве.

Водоснабдяването  и канализацията на термите са  много интересно, сложно и в същото време добре запазено съоръжение, което е част от експонирания комплекс, обяснява доц. Маджаров. Посетителите могат да проследят пътя на минералната вода от извора, през античния водопровод и басейните, към отточните канали. /Марица.бг

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker