Новини от Карлово и региона
Задава се празникът на Баня!! Вижте програмата!
Петък, 17 Август 2018 12:30

ПРОГРАМА
„Обичам те, защото те познавам" –празник на гр.Баня
/23 -25 август 2018г./, 16 години от обявяването на Баня за град
23.08.2018г. / четвъртък /
18.30 часа - Фоайето на читалището
„От бабините ракли” – Етнографска изложба, Ревю на автентични Баненски костюми –Презентация.
„Фолклорна трапеза” – прожекция на филм с характерни гозби за гр.Баня.

24.08.2018г. /петък/ 10.00 часа –Детска площадка
„Фолклорните традиции на гр.Баня” - Детски пленер с художничката Аглика Петрова и Изложба от рисунки и предмети, изработени по време на Летните творчески работилници –юни –август 2018г.

11.00 часа - Детска площадка
„Танцуващите кукли” – кукловод Янко Гъделев от гр. Пловдив


25.08.2018г. /събота/
17,00 часа Кулинарна изложба –Площада пред читалището
18.30 часа –Площада пред читалището
Тържествено откриване на празника на гр.Баня
Фолклорно надиграване „Средногорска плетеница”
Участници в програмата:

Фолклорен клуб "ТРАКИЙКА" при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1914” -гр.Баня

Женско трио за народни песни НЧ „Просвета -1936г.” - с. Беласица, общ.Петрич

Танцов клуб „Старопланинска китка” при НЧ “Васил Левски -1927” Карлово, кв.Сушица

Танцова формация „Ритъм” с . Борино, обл. Смолян

Танцов клуб „Жар” и
Женска група за народни песни с.Ведраре

Клуб за народни танци при НЧ „В.Левски” - с.Войнягово
Оркестър за народна музика „ Марица" - с ръководител Хари Асенов Празнични илюминации.
Нека заедно отпразнуваме 16 години от обявяване на Баня за град!

 
Калоферската дантела грейна в нов дом
Петък, 17 Август 2018 05:05

Уникални модели на прочутата калоферска дантела грейнаха в Творческия център на финото плетиво, който бе открит днес в града под Балкана. Те са дарение от местни майсторки за учредяване на Златен фонд още през 1999 година, когато за първи път е честван Празника на калоферската дантела. От днес Бялата магия, както често

 
Фестивал на младежкото творчество
Четвъртък, 16 Август 2018 12:35

На хубавия християнски празник Успение Богородично младежи показаха своето творчество и помагаха на децата от Социален център "По-добре заедно" и всички, дошли на празника деца, да си направят за спомен красив сувенир с декупажна техника. Своите картини представиха Лия Каменова, Елена Бойкинска, Пламена Стойнова и Ангел Пейчев. Филиз Палаз представи своята стихосбирка и прочете стихотворение, посветено на Христо Проданов, а Румяна Будакова поздрави всички с талантливия си глас. Фестивалът на младежкото творчество е част от инициативите ни, посветени на Международния ден на младежта, и се организира от МИЦ-Карлово,който е Евродеск точка за региона, Община Карлово и МКБППМН-Карлово. Младежите получиха награди от местната комисия и Програма "Евродеск", а всички деца, дошли на празника си тръгнаха с ръчно изработените от тях сувенири.

 
Веска Ненечва: Благодарност към всички, които милеят за карловската болница
Четвъртък, 16 Август 2018 05:22

„Със смирението на днешния ден и почит към Успението на Пресвета Богородица, изказвам удовлетвореност от решения КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ проблем в родилно отделение на МБАЛ“ Д-р Киро Попов“ в гр. Карлово“ – пише във фейсбук профила си народният представител Веска Ненчева.

„Като народен представител от Карлово за мен е важно да са гарантирани здравните грижи и спокойствието на хората от района. За това светкавично алармирахме институциите. Това даде резултат и само за месец ЗАЕДНО намерихме адекватно ЗА СЕГА решение на казуса.

Благодаря на карловци и всички хора от района за куража и достойната защита, която проявиха.

Благодарност към всички, които не са безразлични към съдбата и бъдещото съществуване на болницата в Карлово.

Благодарност към стоицизма на лекарите, акушерките и санитарките в родилно отделение.

Изказвам огромна благодарност към лекарите от здравната комисия в НС от ПГ на „ БСП за България“ за съпричастността към проблема и бързата им реакция да посетят Карлово още на 18 юли 2018г.,за да се срещнат с кмета и управителя на карловската болница.

Благодарност към проф. Михайлов, който веднага по време на срещата, в телефонен разговор от Карлово, ЗАПОЗНА МИНИСТЪРА на здравеопазването с парадоксалната ситуация в родилно отделение Карлово.

Благодарност към проф. Клисарова, доц. Йорданов, д-р Александрова и д-р Тимчев, с които зададохме въпрос към Министър Ананиев за СЪЩЕСТВУВАНЕТО на АГО Карлово.

Благодарност към доц. Йорданов, за АПЕЛА на 20 юли 2018г. от трибуната на Народното събрание към новоизбрания УПРАВИТЕЛ на НЗОК д-р Дечо Дечев за СПАСЯВАНЕ на АГО в Карлово.

Бързата реакция и категоричността при отстояване на позицията от ВСИЧКИ НАС доведе до желания резултат, който трябва да продължим да отстояваме.

Нека в днешния ден примерът на смирението на Божията майка да ни дава сили и нека бъдем с чисти помисли в думите и делата си, когато се борим за светли каузи.

Нека са честити с имената си всички именици днес!“

 
В Клисура пристигна печатарската преса на Христо Г. Данов
Четвъртък, 16 Август 2018 05:18

Печатарската преса на Христо Г. Данов, от неговата печатница във Виена, пристигна в Клисура. Родното място на патриарха на българската книга и основател на първия български вестник след Освобождението  отреди на униката специално място в постоянната експозиция на Историческия музей, съобщи директорът му Стоян Иванов.

Печатарската машина е дарение на музея от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Съхранявана е в поделението на бригадата в Казанлък и е действаща.

Пресата на „Марица“, както е известна печатарската машина, тъй като на нея е бил отпечатан първия брой на първия български вестник след Освобождението,  е една от деветте машини, които през 1874 година Христо Данов купува със свой съдружник, за да отвори във Виена фирма под името „Българска печатница на Янко С. Ковачев и Сие“. Мечтата му да открие самостоятелна славянска печатница в Пловдив се осъществява след Освобождението, когато с помощта на привременното руско правителство пресите са пренесени от Виена в Пловдив.

На 25 юли 1878 година от тази преса излиза първият брой на вестник „Марица“.

Оцелялата през изминалите 140 години виенска печатарска машина е в отлично състояние. Тя е работеща и е била съхранявана във военно поделение на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък, разказва Стоян Иванов. Всички механизми с целия набор от букви в нея работят. Благодарение на този факт, след като получим пресата, в музея ще можем да демонстрираме на подрастващото поколение какъв е бил начинът на отпечатване на първия български вестник след Освобождението, обясни той. По-късно вече Христо Г. Данов започва да внася у нас и по-модерни преси за отпечатване на първите учебници и помагала за училището, припомни историкът.

Музеят се подготвя да посрещне пресата на Христо Г. Данов в рамките на честванията на 190 години от неговото рождение, които започват днес и ще продължат в следващите дни. Ние очаквахме тази машина да стане експонат от Историческия музей в Клисура, затова подготвихме проект „Печатари”, разказа Стоян Иванов. Проектът ще обхване всички фамилии от Клисура, свързани с печатарството в България, ще бъде оформена мобилна изложба, която ще обиколи цяла България и ще покаже как се е изработвал печата през 19. век.

Днес в Клисура започват чествания по повод на 190 години от рождението на Христо Г. Данов. В 13.00 часа в читалище „20 април“ ще започне национална научна конференция „Христо Г. Данов - живот и дело“. Тя е организирана от Историческия музей в Клисура и Регионалния исторически музей в Пловдив.

Тази вечер в 18.00 часа в Историческия музей ще бъде открита изложба „Род. Семейство. Отечество. Пловдивските фамилии 19-20. век“. Утре в 9.00 часа кметът на Клисура Генка Тодорова, участниците в научната конференция, жителите и гостите на града ще положат цветя на паметника на Христо Г. Данов в парка, който носи неговото име. През деня е втората част на научната конференция.

 
Безплатните учебници - капан за директорите
Сряда, 15 Август 2018 05:10

Процедурата за осигуряване на безплатните учебници и помагала за децата от подготвителна група до 7. клас изправи училищните директори пред избор без полезен ход. Ако спазят упоменатите в министерска заповед срокове за сключване на договорите с издателствата, трябва да действат без обявяване на обществена поръчка. Ако пък минат тази процедура, нарушават графика, който е спуснат от МОН.

Проблемът касае по-големи учебни заведения, чиито заявки са на стойност над 30 000 лева. "Първата трудност е, че няма как да разберем точно каква е сумата, преди да сме подали заявката. Щом се направи тя в издателството, там калкулират колко пари дължим. Тогава обаче излиза, че не сме пуснали поръчката по ЗОП", коментират школски шефове.

Другият проблем са спуснатите срокове. Според заповедта на министър Красимир Вълчев с графика на дейностите по доставките на учебниците директорите на училища и градини трябва да са уточнили заявките до 30 юли и до 3 август вече да са сключили договори с издателствата, чиито учебници и помагала са избрали педагозите. В тези срокове обаче няма как да се мине процедура по ЗОП. Така, каквото и да сторят, училищните директори се оказват в нарушение - в единия случай на заповедта, в другия - на закона.

Заради тази ситуация доставките в момента вървят с пълна сила, но частично - на първо време само в училища с по-малки количества учебници. Вече сме заредили такива учебни заведения в районите „Западен” и „Южен”, каза регионалният представител за Пловдивска област на издателство „Просвета” Красимира Брайкова. Сега оттам изчакват в останалите училища да минат процедурите за обществена поръчка, за да обходят и тях. Междувременно акцията в Пловдив е временно прекратена и изчакването се използва, за да се обиколят общините в областта. Вече са доставени безплатните учебници в Сопот и двете училища в Съединение. Заредена е базата, от която ще се разпределят за общините Калояново и Хисаря, както и складът за Карлово и околните населени места. Налични са и учебниците в пунктовете в Асеновград, Садово, Първомай, от които камиони на издателство ще превозят комплектите до училищата. От базата в Раковски ще се направят доставките и за Брезово.

В Пловдив базата за преразпределяне тази година е в СУ „Софроний Врачански”. Шестима човека там редят поръчаните от учебните заведения комплекти по договорите и фактурите. След сряда се ще подновят доставките под тепетата.

От „Просвета” се оплакаха, че се наложило два пъти да платят входна такса за Стария град, за да стигнат камионите до Арменското училище. Веднъж издателството броило 20 лева за еднодневна карта през юли, когато занесло учебниците за 1., 2., 4. и 6. клас. Втори път дължи парите, за да влезе в архитектурния резерват с новите учебници, които влизат в употреба тази година за учениците от 3. и 7. клас - те са по новите учебни програми, влезли в сила с новия Закон за предучилищно и училищно образование.

От издателството, което се избира най-масово, призоваха школските директори да не чакат последния момент за допълнителни заявки. Децата се движат и се случва родителите да ги запишат някъде в последния момент. Ако директорът не подаде заявка за допълнителните бройки навреме, няма как да ги осигурим моментално, обясни Красимира Брайкова.

Тя е категорична, че всички учебници ще са доставени до 10 септември, както е записано в спуснатия от МОН график.

 
Днес е почитаме успение на света Богородица!
Вторник, 14 Август 2018 15:47

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации.

Според преданието на този ден апостолите

 

 
В Калофер откриват Творчески център на дантелата
Вторник, 14 Август 2018 15:38

В Калофер започва празникът на дантелата. За първи път в града ще се открие и Творчески център на финото плетиво. Той е настанен в къщата да Даскал Ботевото училище, където доскоро бе офисът на Национален парк Централен Балкан". Центърът бе създаден по проект на читалище „Христо Ботев”, в който партньори са националния музей „Христо Ботев” и община Карлово. Общината подкрепи инициативата на читалището като предостави безвъзмездно сградата, а музейните специалисти подпомогнаха създаването на експозициите и представянето на историята на калоферската дантела, припомни Антоанета Първанова, секретар на читалището.