Новини от Карлово и региона
11 милиона лева пазят местообитания и видове в НП „Централен Балкан“
Вторник, 16 Октомври 2018 17:30

Проектът се финансира от ОП „Околна среда“ и ще бъде реализиран до края на 2023 година

Министърът на околната среда и водите одобри за финансиране

 
Избраха скулпторът Димитър Рашков за почетен професор на руски университет
Вторник, 16 Октомври 2018 17:19

Скулпторът  от Карлово дари на учебното заведение бюст-паметник на Александър Столетов, известен физик, брат на ген. Николай Столетов

Скулпторът Димитър Рашков получи диплом за почетен професор в университета „ Александър и Николай“ Столетови“ в руския град Владимир. На 1 октомври в аулата на университета се състоя тържествена церемония, на която ректорът Анзор Михайлович Саралидзе връчи диплома на Рашков.

Скулпторът от България е осмият почетен професор в учебното заведение в неговата над 100-годишна история. Почетната титла се присъжда на Димитър Рашков по решение на Съвета на учените на университета „ Александър и Николай Столетови” от 28 юни тази година. Той създаде за държавния университет „Александър и Николай Столетови“ в град Владимир скулптурни фигури – бюст-паметници на двамата братя. Първата фигура – на ген. Николай Столетов, командир на Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война, е копие на паметника на генерала в българското село Столетово. Отливката е единственото копие, специално за университета в град Владимир. Тя бе дарена от община Карлово преди година. Втората фигура – на Александър Столетов е създадена от Рашков специално за университета и е дарение от скулптора. Александър Столетов е световно известен физик.

Връчването на почетната титла на Димитър Рашков стана по време на световна среща на най-изявените възпитаници на университета.

Името на ген. Николай Столетов сближи художникът от Карлово с град Владимир, където е негово родово имение на Столетови, част от което сега е музей.

Още преди десет години Рашков извая бюст паметник на спасителя на Шипка през август 1877. година. Монументът бе открит в карловското село Столетово, единственото населено място, което носи името на славната руска фамилия. Паметникът бе направен и открит по инициатива на тогавашния кмет Славчо Тодоров. Година по-късно той покани в селото потомците на командира на Българското опълчение Анатолий и Зинаида Столетови в своето село.

През април миналата година община Карлово дари на град Владимир копие на този паметник. Тогава на церемонията в университета участваха заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски и автора на скулптурата.

Университетът в град Владимир носи името на двамата братя Николай и Александър Столетови, а досега само единият имаше паметник, сподели пред кореспондента на „Марица” Димитър Рашков. Отдавна обмислях как да събера двамата братя един до друг, това сега е факт, каза развълнуван авторът.

На церемонията в Държавния университет „Александър и Николай Столетови“ бе и заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски. Той се срещна с кмета на града и представители на местната власт.

 

 
Фестивал по програмиране„(ДЕ)КОДИРАЙ РАЗЛИЧИЯТА“ се проведе в Карлово
Вторник, 16 Октомври 2018 07:13

От 8.10.2018 до 12.10.2018, като част от Европейската седмица на програмирането, СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ организира за децата и младите хора в Карлово фестивала (DE)CODING THE DIFFERENCES/(ДЕ)КОДИРАЙ РАЗЛИЧИЯТА.
Учениците от пети и шести клас на СУ „Васил Левски“ - Карлово се запознаха с проекта от компютърни математически игри на Мартина Дочева и Лилия Дунеловска „Да разбием дробите или животът на плодчетата-математици в Дроболандия“.
Голямата атракция на фестивала беше пианото от банани, а най-смелите участници се превърнаха в клавиши и позволиха на своите съученици да посвирят на човешко пиано. Участниците разбраха, че за да се създаде нещо атрактивно и забавно са нужни широки познания - в случая се съчетаха програмиране, музика и физика, а приложението на STEAM обучението беше показано на практика.
Малките госпожици от трети клас се сдобиха с ръчно изработени значки, но не обикновени, а дигитални бижута, изработени чрез програмиране на миникомпютъра micro:bit. Отново с micro:bit, децата създадоха своя версия на известното в миналото тамагочи – дигиталния домашен любимец се усмихва, когато се грижим добре за него, намръщва се, ако го обърнем с главата надолу и показва обич, рисувайки сърце, когато докоснем сърцето му.
Децата от Карлово се срещнаха и с робота Финч. Той влезе в ролята на умел художник, но вместо с четка учениците го накараха да рисува като управляваха неговата програма.
Целта на събитията в рамките на фестивала беше да покажат на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как може да се използва, за да се даде живот на различни идеи. Инициативата се осъществяви благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

 
Деян Дойнов заведе посланика на Дания на Аневското кале
Понеделник, 15 Октомври 2018 20:14

Кметът на Сопот Деян Дойнов изкачи посланика на Дания до Аневското кале. От средновековната българска крепост в царството на Войсил и Смилец от Втората българска държава те се насладиха на невероятната гледка на Стремската долина. До сърцето на крепостта заедно с Дойнов и Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен стигнаха още кметът на Анево Николай Николов, експерти от общината и още седмина членове на посолството на Дания у нас.

„Днес мой гост в община Сопот беше посланикът на Кралство Дания в България Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен! Заедно обсъдихме приоритетите, предизвикателствата и целите пред общината ни, а също така и нашето бъдещо съвместно партньорство и сътрудничество за развитието и просперитета на град Сопот и село Анево!“, написа в личния си профил във Фейсбук Деян Дойнов час след приключването на визитата на дипломата. Дойнов оценява това посещение като основа на бъдещо сътрудничество. Една от най-вероятните му прояви ще бъде побратимяване на Сопот със сходен по население и дух град в Дания.

Кметът на Сопот заведе Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен в къща-музей „Иван Вазов“, където директорката Борислава Петрова запозна госта с живота и творчество на Патриарха на българската литература. Разходката продължи до Радиното училище, метоха, Етнографския комплекс „Сопотски еснаф“. В църквата „Св. св. Петър и Павел“ и след това в общината към делегацията се присъдени архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров.

Дойнов изпрати посланика с пожелание първата среща да бъде последвана от сътрудничество в областта на културата, туризма и бизнеса. Той подари на Сьорен Якобсен портрет на Иван Вазов и луксозно издание на романа „Под игото“.

Текст и снимки от marica.bg

 
Спасиха кацнал на една липа
Понеделник, 15 Октомври 2018 18:04

Парапланерист, кацнал на едно дърво до Манастирска река край Сопот, вдигна на крак планинските спасители от града. Снощи в продължение на три часа шестимата мъже проведоха блестяща акция по спасяване на 26-годишния младеж от високото дърво.

Екшънът започнал вчера следобед, тогава парапланеристът, който вземал първи уроци по екстремния спорт,  полетял сам от стартовата  площадка на втора станция на лифта, пише marica.bg. Много скоро обаче  загубил контрол над парапланера и кацнал на дърво край Манастирска река. Липата, която го подслонила е висока 18-20 метра, наклонена към реката, а парапланеристът уцелил точно тази част на короната, която виси опасно. Липата е крехко дърво и клонът, на който той се подпрял, можел всеки момент да се счупи.

 
Традиционния празник на хижа "Равнец" ще отбележат туристите на 21 октомври
Понеделник, 15 Октомври 2018 10:32