Новини от Карлово и региона
Важно! Пренасочиха движението в посока София заради строежа на новото кръгово кръстовище!
Вторник, 21 Май 2019 15:01

Община Карлово информираме гражданите, че до приключване изграждането на кръговото кръстовище на изхода на град Карлово в посока град София, транспортният трафик се насочва по ул. „Ген. Владимир Заимов“, ул. „Теофан Райнов“ и Околовръстен път.
Общественият автобусен превоз също ще бъде пренасочен по този обходен маршрут.
Извиняваме се за създаденото неудобство на гражданите.

 
Общината очаква предложения за носител на Наградата на Карлово
Вторник, 21 Май 2019 14:54

Във връзка с честването на 182 години от рождението на Васил Левски и празника на града, се връчва традиционната Награда на град Карлово.
Община Карлово очаква мотивирани предложения до 17 юни 2019 г. на адрес: гр. Карлово, ул. “Петко Събев“ №1, Информационен център, гише 1, тел. 0335/54520
Аргументираните предложения трябва да бъдат запечатани в плик с надпис “Предложение за наградата на Карлово“, адресирани до Кмета на Община Карлово и заведени в деловодството на Общината по реда на пристигане.
Наградата на Карлово се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града, създали високо художествени литературни произведения, творби на изобразителното изкуство, участвали в национални и международни конкурси, форуми, спортни състезания, осъществили значими проекти, реализирали концерти и постановки на високо ниво, постигнали журналистическо майсторство, значими научни изследвания, внедрени в практиката.
Наградата се присъжда ежегодно в навечерието на празника на града, на основание на експертно решение на комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Карлово.
Наградата е малка пластика, изработена по специален проект, тематично свързан с Карлово и е придружена с парични средства. Връчва се от кмета на Общината по утвърден церемониал.

 
Мирослав Колев посрещна кмета на родния град на ген. Столетов
Вторник, 21 Май 2019 06:00

Кмет от Подмосковието дойде в карловското село Столетово, за да благодари на местните жители за съхранената памет за генерал Николай Столетов, командир на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война 1877-78 година. Олга Деева, кмет на град Владимир, където е родовото имение на Столетови, бе посрещната най-напред в Карлово от заместник-кмета на общината инж. Стойо Карагенски. Тя и съпровождащите я служители от администрацията бяха гости на Празника на розите.

След това групата от град Владимир посети Столетово – единственото населено място , което носи името на ген. Столетов. Кметът на селото Мирослав Колев и девойки в народни носии поднесоха на гостите питка със сол, букетчета от свежи маслодайни рози и сувенири.

Там Олга Деева връчи поздравителен адрес на бившия кмет на селото Славчо Тодоров за приноса му за запазване на историята .

По негова инициатива преди повече от четвърт век бяха установени контакти с потомците на ген. Столетов и в селото бе изграден бюст-паметника на командира на Българското опълчение.

 

По-късно контактите с град Владимир бяха разширени. Скулпторът Димитър Рашков, който е автор на паметника в Столетово, изработи още два паметника – на ген. Николай Столетов и на неговия брат – физикът Александър Столетов. Те бяха дарени на университета в град Владимир. Димитър Рашков и бизнесменът Валентин Матеев също участваха в срещата в Столетово.

След официалната част гостите посетиха етнографската сбирка в сградата на бившето началното училище . Там разгледаха и специалния кът, отреден за ген. Столетов.

Десетки жителите от селото дойдоха да поздравят гостите от родния град на ген. Столетов и да засвидетелстват признателност към руските и български воини, участвали в Руско-турската освободителна война.

 

 

 

 

 
Боил Банов: Министерството на културата ще подкрепи Карлово за опазване на наследството на Евлоги Георгиев
Вторник, 21 Май 2019 05:56

Министерството на културата ще подкрепи честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, това заяви в Карлово министър Боил Банов. Той участва в Празника на розите, който се проведе под неговия патронаж. Има сформиран Инициативен комитет за честването на юбилея на най-големия български дарител, ще подпомогнем някои от проявите, включително и финансово, ангажира се Банов.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който главява Инициативния комитет, поиска съдействие и за съхраняване на сградите в Карлово, построени от Евлоги Георгиев и дарени в полза на родния му град. Това са вълненотекстилната фабрика, която е частна собственост, придобита от новите собственици по време на приватизацията през 90-те години на 20 век, и така наречената вила на Евлоги Георгиев, строена за управителя на фабриката, която е общинска собственост.

Общината има намерения за реставрация на вилата, но няма необходимите средства. В същото време подготвя документи, които да представи пред Министерството на културата вилата и фабриката да придобия статут на паметници на културата от национално значение.

Очаквам общината да представи необходимите документи за вилата на Евлоги Георгиев за статут на национален паметник на културата заедно с фабриката. И през нашите програми още тази година ще започне възстановяване и реставрация на сградата, заяви Боил Банов.

С кмета на Карлово поговорихме и за фабриката, каза министърът. Шансовете тя да се върне на града, каквато е била волята на дарителя Евлоги Георгиев, са в морала на някои хора. Трябва да имаш морал. Има личности в българската история - Васил Левски, Христо Ботев, братя Георгиеви, които са толкова значими, че би трябвало само като им споменаваш имената, нещо да те хване за гърлото. Би трябвало някои хора да имат морал. Като нямат морал държавата ще намери начин да реагира, сподели Банов.

 

 
Решено е! Събарят незаконните къщи на ромите в Кърнаре
Неделя, 19 Май 2019 17:27

До месец Община Карлово ще започне събаряне на незаконните ромски къщи, ако хората, които живеят в тях, не го направят сами. Това съобщи на протестния митинг в Кърнаре кметът на Карлово Емил Кабаиванов, пише marica.bg.

Той каза още, че общината е описала 53 къщи в ромската махала, от които само две са законни. Общината ще предложи на същото място при равнопоставени условия ромите да си закупят терени и да си построят къщи.

Има, макар и единици, които искат да направят това, за да имат ток и вода, тъй като сега нямат, заяви кметът на Кърнаре Боньо Бонев.

Протестът в Кърнаре събра десетки хора. Жандармерията блокира пътя до ромската махала и не позволи на хората да стигнат дотам, затова протестиращите останаха на площада в селото.


На място са три буса с кордон от полицаи от около 25 души. Присъства и старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив,

По време на митинга жителите на Кърнаре изразиха своето одобрение към действията на общината и предприетите мерки.

Кметът на Карлово добави, че предстои среща със заместник-министъра на вътрешните работи и с премиера.

27-годишният Иван Димов от Кърнаре поиска микрофона за да каже, че в селата Кърнаре, Розино и Христо Даново се носят слухове, че върви организация на ромски контрапротест.

Били организирани хора от тези села, които с 8 автобуса в четвъртък да пристигнат в София, за да изразят ромите недоволството си от натиска, който им оказват жителите на Кърнаре.

Димов добави, че жителите на Христо Даново отказали да подкрепят протеста в Кърнаре, тъй като били в добри отношения с техните роми и това щяло да наруши мира в селото.

Слухът не беше нито потвърден, нито опроверган. Бяха изказани мнения, че подобни искания биха били неоснователни и няма вероятност институциите да им обърнат внимание.Председателят на инициативния комитет Атанас Николов обяви, че е получен отговор на откритите писма, които бяха изпратени миналата седмица до Министерския съвет и президента.

В отговорите се посочва, че поставените в писмата въпроси за незаконните ромски къщи, за разкриването на полицейски участък в Розино и за засилено полицейско присъствие са препратени към съответните институции.

Текст и снимки marica.bg

 

 

 
Кърнаре отново на проест срещу ромската агресия!
Неделя, 19 Май 2019 14:31