Новини от Карлово и региона
Бавят делото "Шивиков" -черпаците се оказаха военна тайна
Сряда, 17 Януари 2018 17:48

Новото вещо лице, което трябва да изчисли какви щети е нанесъл бившият командир на 61-ва Стрямската бригада в Карлово ген. Димитър Шивиков, предоставяйки полевата кухня за празниците на общините Карлово, Калофер и Клисура, трябва да разполага с разрешение за достъп до класифицирана информация, съобщава marica.bg. От ДАНС обаче още не са му издали такъв документ и това бави делото повече от половин година.

Последното заседание по случая беше на 12 юни 2017-а. Тогава стана ясно, че предишното вещо лице Адриан Димитров е с неясна квалификация, защото не може да покаже диплома за висше образование. На това основание той беше сменен от Пловдивския военен съд и изготвената от него експертиза няма да се използва. Иначе тя съдържаше оценки от типа, че ген. Шивиков би трябвало да иска от изброените общини наем от 2 лв. на черпак на ден. За тази сума човек може да си купи черпак в произволен  магазин за китайски стоки, което накара адвокатката на Шивиков - Светлана Георгиева, да нарече „експерта” "звездоброец". 

Случката с издирването на дипломата на Адриан Димитров се е повторила в понеделник и във Военния съд в София, където тече друго дело срещу ген. Шивиков. То е по обвинение, че като командир на контингента ни в Афганистан в мисията на НАТО - ИСАФ  през 2010 г. е злоупотребил със съюзнически одеяла и спортни екипи.

Всеки контингент е разполагал с подобно имущество, за да го предоставя като безвъзмездна помощ на местното население. В края на мисията част от стоките останали нераздадени, но според прокуратурата, вместо да ги прехвърли на следващия български контингент, ген. Шивиков разпоредил част от тях да бъдат изпратени в България. От Министерството на отбраната квалифицирали случая като „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.

Според ген. Шивиков  одеялата и екипите са били раздадени на домове за деца у нас. А след като не е могъл да докаже квалификацията си, Адриан Димитров е бил отзован като вещо лице и по това дело.

 
В Сопот дават курбан по случай Атанасовден
Вторник, 16 Януари 2018 18:11

Гражданите на Сопот ще отбележат големия християнски празник Атанасовден. По традицията на този ден  общинска администрация дава курбан за здраве и благоденствие на жителите на Сопот и Анево. В градския храм „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена празнична Света литургия.

Кметът на Община Сопот Деян Дойнов и църковното настоятелство при храм „Св.Св. Петър и Павел” приканват жителите и гостите на общината да присъстват на традиционния курбан за здраве и благоденствие, който ще се раздаде на 18.01.2018г. от 10.30 часа в двора на църквата.

 
Следователят Благой Емануилов: Ботев е убит по разработка на тайните служби на Великите сили
Вторник, 16 Януари 2018 18:02

Христо Ботев е убит по разработка на тайните служби на Великите сили, за да бъде предотвратено опожаряването на Цариград, възложено на неговата чета от организаторите на Априлското въстание. Това трябвало да бъде кулминацията на освобождението на Българско. А изпълнителят на мократа поръчка е агентът Арует Загрин, известен и като руския княз от Петербург Теофан Раданов. Той се качил на кораба „Радецки” като четник, а след

 
Граждански комитет ще следи планираните сечи в Боровата гора над Сопот
Вторник, 16 Януари 2018 17:44

Граждани ще контролират провеждането на сеч в Боровата гора над Сопот. Около това предложение на кмета на общината Деян Дойнов се обединиха десетки жители на Вазовия град, които участваха в общоградско събрание по повод предстоящите лесоустройствени мероприятия в Боровата гора. Събранието бе инициирано от директора на Държавно горско стопанство - Карлово Златю Кличев и кмета Деян Дойнов.

Част от сопотненци заподозряха, че

 

 
Правнуци на първия карловски кмет рецитират стихове за него
Вторник, 16 Януари 2018 14:00

Праправнуците на първия карловски кмет Васил Караиванов - Васил  и Мариана рецитираха стихове в чест на своя забележителен дядо. Това стана по време на честването на 140 години на Първия градски съвет на Карлово, учреден веднага след освобождението на града. Местната власт в община Карлово, както

 
Лекари и гражданите на Карлово в подкрепа на общинските болници
Понеделник, 15 Януари 2018 17:51

Национална подписка, в която се настоява общинските болници да не бъдат търговски дружества, а да получат статут на лечебни заведения, финасирани от държавата стартира от Карлово по време на протеста на лекарите и медицинските сестри. Предложението за това бе на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е

 

 
Трима игановци си направиха банкет с луканките на съседа
Понеделник, 15 Януари 2018 17:46

Трима приятели от карловското село Иганово заформиха дискусия преди Коледа дали да си купят прасе, или да откраднат конските луканки на съсед и така да си спестят главоболията около празничната трапеза. В крайна сметка откраднали луканките, а като бонус намерили в къщата и известно количество свински консерви, защото собственикът се занимавал с животновъдство. Взели и тях и изчезнали. Били заловени обаче още на следващия ден и вече са с присъди от по 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок, произнесени от Карловския районен съд.
Тримата познавали фермера, защото инцидентно работели за него. На 2 декември м. г. се събрали в къщата на единия и след като взели решението да откраднат луканките, се насочили към набелязаната къща в 3 часа същата нощ. Знаели, че животновъдът нощува на саята си извън селото и в жилището няма да има никой. Успели с помощта на керемида да разклатят и извадят пирончета, които държат стъклото на един прозорец, и така влезли в къщата. Задигнали 130-те луканки, които съхнели на терасата, а пътьом забърсали и 80 домашни консерви със свинско. Разделили си ги и се прибрали.
След като били изобличени още на другия ден, предали доброволно остатъка от заграбеното. Значителна част от луканките и консервите обаче вече били изядени, защото тримата успели да върнат едва 63 луканки и 32 консерви.

Тримата признали вината си пред съда и ако не са доволни от наказанието, може да се обърнат към Окръжния съд в Пловдив. /marica.bg/

 

 
Лекарите и медицинските сестри излизат на протест
Неделя, 14 Януари 2018 16:08

Лекари и медицински сестри от карловската МБАЛ "Д-р Киро Попов" излизат днес, понеделник, 15 януари, на протест. Те се включват в общия протест на лекари и медицински сестри от общински болници в страната. Протестът е насрочен за времето от 12 до 13 часа. Причината за недоволството е тежкото си финансово състояние и проблемите в здравеопазването като цяло. Протестиращите настояват

 

 
В Сопот почетоха освободителя ген. Павел Карцов
Събота, 13 Януари 2018 17:37