Новини от Карлово и региона
Съветниците обсъждат Петър Манджуков за почетен гражданин на Сопот
Вторник, 11 Август 2020 17:54

Общинските съветници в Сопот заседават днес, 12 август от 16.30 часа. Обявеният дневен ред включва девет точки. Сред тях е предложение на кмета Деян Дойнов за поемане на нов дълг от 1.4 млн. лева с който да се рефинансират четири други заема на общината отпуснати от фонд ФЛАГ ЕАД.

Съветниците ще обсъдят предложение на обявяването на бизнесмена Петър Манджуков за почетен гражданин на Сопот.

 
Младежи си правят сами малко лятно кипо
Вторник, 11 Август 2020 17:49

Тази година в условията на пандемията от COVID-19 ще отбележим Международния ден на младежта с Кино вечер на открито, съобщиха от Младежкия информационен център в Карлово.
В сряда, 12 август,  започваме деня с доброволческа акция по обновяване двора на МИЦ-Карлово- пребоядисване на пейки,беседка, ограда и засаждане на цветя и храсти, а вечерта ще се потопим в магията на киното с филм подбран от нашите доброволци.

 
Майсторки заплитат калоферска дантела на връх 15 август
Вторник, 11 Август 2020 17:39

Поради извънредната епидемична обстановка в страната, повечето от съпътстващите мероприятия на тазгодишния Празник на калоферската дантела, не могат да бъдат проведени, съобщи

 
Моторист се заби в пътен знак край ханче "Певците"
Понеделник, 10 Август 2020 14:14

Моторист и спътничката му са пострадали при пътен инцидент в близост до крайпътното ханче ‚Певците“. Произшествието е регистрирано в полицията в Карлово  малко след 14.30 часа в неделния ден.

59-годишен водач на лек автомобил „Опел“, излизайки от заведението на главен път, бил приближен от мотоциклет „Сузуки“. 39-годишният водач на мощното возило излязъл в десния банкет в района на изхода и след около 50 метра се ударил в метален стълб на крайпътен знак.

Пробата за алкохол и наркотични вещества на двамата водачи са отрицателни, а причините за инцидента са в процес на изясняване.

Леко са пострадали мотористът и неговата 20-годишна спътничка. Мъжът е със счупени пръсти на крак и ръка, а момичето е с охлузвания. По случая е започнато досъдебно производство.

 
Сопот готов за вземе нов заем, за да плати стари дългове
Понеделник, 10 Август 2020 14:09

Сопот е на крачка от спасително решение за общинските финанси, постоянните комисии към местния парламент постигнаха съгласие по предложение на кмета Деян Дойнов четири общински заема от фонд „ФЛАГ“ ЕАД да бъдат рефинансирани с нов заем от 1 425 782 лева. Предложението бе представено пред постоянните комисии на ОбС от заместник-кмета Николай Новаков и след обстойно обсъждане бе подкрепено от всички присъстващи с изключение на един общински съветник.

Новия дълг ще покрие плащания по четири заема, направени в предишни мандати в годините 2014, 2015, 2017 и 2018-та. Тяхното обслужване коства на Сопот месечно 28 000 лева, което за малката община е сериозно задължение. Само таксите към банките месечно по всеки един от тези заеми са значителна част от тази сума, заяви заместник-кметът. Предложението четирите заема да бъдат събрани и оформени като един нов дълг на община Сопот ще намали разходите по погашенията върху главницата и те няма да бъдат повече от 13 000 лева месечно. Дългът ще има срок за обслужване около 10 години, а това ще даде възможност общината да разполага със средства и за благоустрояване и развитие на общината, за инфраструктурни и културни дейности.

Четирите заема са били изтегляни за разплащания по няколко европроекта, които община Сопот е изпълнявала през годините. Те са били за ремонт на сгради на три детски градини и началното училище „Неделя Петкова“ в Сопот по програма за енергийна ефективност, за реконструкция и модернизация на канализационната мрежа и подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на Сопот. Проектите са приключили и това дава основание за преоформяне на дълговете да бъдат преоформени в един общ дълг.

Разговарях с експерти от фонд „ФЛАГ“, заяви председателката на Общинския съвет в Сопот Нели Пенева. Тя увери, че те похвалили община Сопот за инициатива да преоформи тези задължения, така че да се намали тежестта на месечната вноска от 28 000 на 13 000 лева и да бъдат спестени разходи от бюджета, за да бъдат реализирани важни общински дейности.

Членовете на постоянните комисии възприеха изцяло предложението на кмета, месец по-рано то бе подложено и на обществено обслужване с гражданите. Дискусия сред гражданите породи най-вече срокът за обслужване на дълга. Това обаче е въпрос, който ще се договоря конкретно между фонд „ФЛАГ“ ЕАД и община Сопот.

Предстои докладната записка да бъде разгледана на заседание на Общинския съвет в сряда, 12 август. Тогава Сопотският парламент ще възложи на кмета Деян Дойнов да договори дълга с фонда за органите на управление на местната власт – „ФЛАГ“ ЕАД.

 
От вчера до днес: Няма нови заразени с коронавирус в Карловско
Понеделник, 10 Август 2020 14:07

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 1101. По данни на РЗИ оздравелите пациенти са 544, като 40 са преборили заболяването през последните три дни.  На домашно лечение са 404.  Под карантина са 573 лица.

Статистиката по общини: 

 
На връх своите 102 години дядо Димитър Куков посрещна гости за ЧРД
Понеделник, 10 Август 2020 14:03

Кметът д-р Емил Кабаиванов поздрави 102-годишния карловец Димитър Куков
Димитър Куков от град Карлово днес навърши 102 години. Да поздрави дълголетника, в дома му отиде лично кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Той пожела на рожденика да запази своята жизненост и бодър дух още дълги години, за да се радва на обичта на близки и познати.
Възрастният мъж живее със съпругата си, а децата и внуците му са в чужбина. Той разказа за своя живот и за годините животновъдна работа в балкана, на което смята, че дължи здравето и дълголетието си. Кметът го увери, че винаги може да разчита за съдействие, помощ и подкрепа лично от него и от  общината.

 
Съдът отмени глоба на кмета на Сопот Деян Дойнов
Понеделник, 10 Август 2020 13:59

 

Съдът събори глоба, на кмета на Сопот Деян Дойнов, наложена от Карловския районен съд. Наказателното постановление бе от 29.11.2018 г. ,издадено  от директора

 
Малката Йоана Попова с голяма награда за любима певица на публиката
Понеделник, 10 Август 2020 13:54

Малката Йоана Попова  победи в голямата надпревара за любовта на публиката в  национален фолклорен конкурс. Това отново е повод за радост на Карлово и на гордост за Детска фолклорна формация "Розова долина", в която участва Йоана.
В продължение на 15 дни, определени от аудиторията  51 финалисти, с най-висока оценка от публиката, се бориха за наградата "Победител на публиката" на фолклорен конкурс "Българин".
Йоана Попова от ДФФ "Розова долина" към НЧ "Васил Левски - 1861 г." - Карлово, спечели първо място в раздел народно пеене! Поздравяваме талантливата и артистична Йоана и вокалния педагог на формацията Велина Иванова! Пожелаваме още много творчески успехи и високи постижения!

 
Важни телефонни номера на хижите в Балкана
Неделя, 09 Август 2020 15:08

Лято е, излетите в планината зачестяват. Ето телефоните, които е важно да имате, за да ги ползвате при необходимост.

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker