Новини от Карлово и региона
Важни решения от заседанието на Карловския общински съвет
Петък, 24 Март 2023 13:27

Карлово се побратимява с община Катерини, Гърция

 

Споразумение за сътрудничество между община Карлово и гръцката община Катерини ще подпишат кметовете на двете администрации. Това става възможно, след като Карловският  Общински съвет на редовното си заседание на 23 март възложи подписването на документа на кмета д-р Емил Кабаиванов. Той е получил предложение за установяване на преки контакти с Катерини по време на официалното си посещение в Солун на 24.02.2023 г., където на официална церемония е била почетена паметта на Васил Левски по повод 150 години от неговото обесване. Сътрудничество в сферата на културата, туризма и търговията; насърчаване на културния обмен и на обмена на информация и опит в трите сфери, както и насърчаване на търговските отношения и промишленото сътрудничество ще са основа на сътрудничеството.

 

Общинските съветници не одобряват  решението на НИНКН  обекти в Баня да бъдат обявени за културни ценности

Местният парламент разисква подробно постъпилото в Общината уведомление от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за започната процедура за предоставяне статут на недвижима културна ценност на обекти общинска собственост в курорта Баня. Местният парламент единодушно гласува аргументирана позиция, с която се обяви против предоставянето на такъв статут на обектите общинска собственост и упълномощи кмета да предприеме всички законови действия в изпълнение на позицията. Решението на ОбС ще бъде изпратено на министъра на културата и на НИНКН.

 

 

Общинският съвет прие  програми  за  управление на отпадъците, за намаляване на риска от бедствия и разчет по бюджетните приходи

На редовното мартенско заседание бяха приети Програма за управление на отпадъците на територията на община Карлово за периода 2023-2029 г., Общинска програма за намаляване на риска от бедствия и план за защита от бедствия, разчет по бюджетните приходи и разходи до приемане от следващото Народно събрание на Закон за държавния бюджет за настоящата година.
ОбС разгледа и гласува докладни записки, свързани с разпореждане с имоти – общинска собственост. Всички решения ще бъдат публикувани на официалната Интернет страница на Община Карлово в законоустановения срок.

 

 

Учители и ученици представиха сайт на инициативата "150 урока за Апостола"

Във връзка с националната инициатива „150 урока за Васил Левски“ на Средно училище „Васил Левски“ - Карлово по повод 150 години от гибелта на Васил Левски, учителките Янка Минева и Антония Василева и 12-токласникът Ивайло Балашов представиха в зала „Васил Караиванов“ Интернет страницата, създадена специално за отразяване на инициативата. В нея са се включили 374 образователни, музейни и културни институции от страната ни и чужбина. Сайтът съдържа интерактивна уеб карта визуализация на местата, където са проведени уроците, информация за тях, снимков и видеоматериал.

ИЗТОЧНИК: ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО
 
Областният управител Ангел Стоев проведе важна среща със секретарите на общините
Петък, 24 Март 2023 13:23

Необходима е сериозна мобилизация на хората и ресурсите,  за да се намали напрежението в изборния процес, подчерта на срещата си със секретарите на общините областният управител

„Предстоящият вот ни изправя всеки ден пред нови предизвикателства, но опитът ни помага в организацията. Бих искал да подчертая изключително важната роля на секретарите на общини, защото от тяхната качествена работа зависи успешната организация на вота. Смятам, че от страна на областна администрация е създадена много добра комуникация и координация с всички общини и се надявам, изборите на територията на областта да преминат спокойно и успешно“. Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев на срещата със секретарите на общини, която имаше за цел да се разгледа хронограмата на дейностите в оставащите дни до 2 април. В нея участваха също главният секретар на областна администрация Георги Янев, председателите на  16 и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, представители на „Охранителна полиция“ и експерти от „Информационно обслужване“ и „Сиела норма“.

Печатните бюлетини ще пристигнат в областна управа на 28 март заедно с телефонните устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден. След това те ще бъдат предадени на общините по график. Ден преди вота записващите устройства ще бъдат тествани от членовете на СИК, за да видят как се регистрират чрез QR-код и как работи софтуера. Ако има евентуално неработещи телефони, те ще бъдат подменени от дежурния екип на „Информационно обслужване“. Машините за гласуване ще бъдат разпределени по секциите също ден преди изборите по график, изготвен от „Сиела норма“. Графикът за транспортиране им вече е изпратен в ЦИК и се очаква да бъде получен в районните избирателни комисии, които от своя страна да го предоставят на общините.

Все повече въпроси поражда смесеното гласуване, което води след себе си до нови изисквания и допълнителна логистика заради удължаването на времето за обработка на изборните книжа, стана ясно по време на срещата. Областният управител призова за мобилизация и оптимизация на хората и ресурсите, за да се намали напрежението в изборния процес.

Председателите на РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев изразиха сериозни притеснения не само от допълнителното натоварване на СИК с видео заснемането на преброяването на бюлетините след вота, но и от сложността на протоколите с изборните резултати, които трябва да бъдат записани. „Протоколът е 18 страници, а в него има 650 числа, които трябва да бъдат попълнени. По време на обученията на СИК ще обърнем специално внимание на това. В сайта на ЦИК има качена демоверсия на протоколите, която съветваме всеки член на комисия да попълни, за да види колко стъпки има да извърви, за да се минимизират грешките“, коментира Янко Радунчев. Всички обучителни материали и указанията на ЦИК са качени и на сайтовете на двете районни избирателни комисии.

Секретарите на общини съобщиха, че вече са осигурили за всяка една СИК параваните за гласуването с хартия, по две кутии – за електронните разписки и за бюлетините, копирни устройства, както и транспортирането на членовете на СИК към РИК.

Остана открит въпросът кой ще осигурява техническото обезпечаване на записващите устройства в деня на вота, ако при тях им проблеми, но по въпроса се очакват указания от ЦИК.

Припомняме ви, че изборните книжа в деня на вота ще се приемат в Международния  панаир, като във втора палата ще работи 16 РИК-Пловдив, а 17 РИК- област Пловдив  – в единадесета палата.

 
Кметът на община Карлово проведе приемна за жителите на Розино
Петък, 24 Март 2023 13:19