Новини от Карлово и региона
И Мецана Тетевенска вече има GSM
Сряда, 22 Ноември 2017 17:22

Маркирана е втора кафява мечка за този месец, с чиято помощ ще продължи проучването на този вид в Националния парк „Централен Балкан“. Мечката е уловена на 22 ноември в землището на с. Рибарица, парков участък „Тетевен“, от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ и служители на Парковата дирекция. Тя е млада, четиригодишна женска с тегло около 90 кг, в добро здравословно състояние. Поставен ѝ е GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация.

Това е поредната стъпка от дейността, изпълнявана по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“, в рамките на проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ за проучване на миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, чрез маркиране на индивидите и асистиране при случаи на проблемни мечки“.

 
Деян Дойнов: Заварихме община с огромни дългове, вече вървим към възход
Вторник, 21 Ноември 2017 16:13

Изминаха две години от този мандат на местната власт. Какво се случи в общините и населените места за този период? Каква е равносметката, питаме кметовете. Ето как отговаря на тези въпроси кметът на Сопот Деян Дойнов пред екип на сайта actualno.com.

 

- Г-н Дойнов, каква община заварихте и каква е сега община Сопот?

- Заварих община

 

 
До края на годината ВМЗ с договори за още 130 милиона лева
Вторник, 21 Ноември 2017 16:02

Договори за още 130 милиона лева се очаква да бъдат изпълнени до края на годината във ВМЗ ЕАД - Сопот. Така най-голямото предприятие за боеприпаси у нас ще реализира рекордна печалба. Според финансовия отчет за деветмесечието на тази година ВМЗ - Сопот има 152 милиона печала от производството на специална продукция и надхвърли резултата за същия период от миналата година с 18 милиона лева. Тогава печалбата на дружеството  бе 135 млн. лв.

За деветмесечието приходите на ВМЗ от продажби са малко над 400 млн. лв, което е с 97 млн. повече, отколкото преди година.

Разходите на завода са в размер на 248 млн. лв., с 80 млн. лв. повече спрямо деветмесечието на 2016 г.

Общият размер на задълженията е 87 млн. лв., което според отчета е с 65 млн. лева по-малко, отколкото към края на миналата година, и се дължи на значителното намаление на данъчните задължения и задълженията за социално осигуряване на дружеството.

Предприятието е направило и инвестиции в машини и съоръжения в размер на 22.7 млн. лева.

ВМЗ е най-големият работодател в региона, численият състав на дружеството вече е 4500 човека, сочи отчетът. Възходът на предприятието започна в края на 2015 г, а оттогава досега нараства, както обемът на произвежданата продукция, така и броят на работните места. От началото на 2017 във ВМЗ са постъпили близо 900 работници

 
Първолаци от Франкфурт рисуваха Апостола
Вторник, 21 Ноември 2017 15:58

Първокласници от българското училище във Франкфурт на Майн станаха художници и майстори на сувенири в Детската възрожденска работилница. Нейните ателиета бяха пренесени в Германия  от Националния музей „Васил Левски” в Карлово, където е постоянното  седалище, от директорката на музея Дора Чаушева и екскурзовода Виктор Комбов.

В Българското дружество за насърчаване на образованието “Васил Левски”, където бе открита работилницата, дойдоха близо 200 деца. В рамките на цял учебен ден те проведоха патриотични с уроци с всеки клас. От историците от карловския музей някои от малчуганите за първи път научиха за любимия български национален герой.

Те гледаха презентации за Апостола, редяха пъзели с картини и паметници на Васил Левски. По-малките оцветяваха рисунки за Левски. В края на урока всички си изработиха сами картички с неговия портрет, с родната му къща, с ликовете на Ботев, Раковски, Каравелов.

Срещата във Франкфурт на Майн се осъществи по покана на директорката на българското училище Маргарита Русанова и на председателката на Българското дружество за насърчаване на образованието “Васил Левски” Людмила Шнайдер, както и по настояване на родители, чиито деца учат в неделното училище.

Имаше и изненади, сподели тя. Оказа се, че сред родителите и учениците има такива, които са били в музея в Карлово по време на ваканции. За малчуганите, разбира се, най-интересно се оказа скривалището на Апостола, разказа Дора Чаушев.

Мнозинството от българите, с които се срещнахме, са в Германия от десет и повече години. Техните деца са родени в Германия. Макар да си идват често, родителите споделиха, че държат децата им да учат български език, затова ги водят в неделното училище.

Всички ученици получиха като подарък по един екземпляр от детската книга "Левски в детските очи", издание на национален музей „Васил Левски”, а учителите - албумчета с потрети на Васил Левски от български художници и фотографии, както и книгата "Уроците на Апостола". Още преди Коледа от името на музея Дора Чаушева ще изпрати на българчетата от неделното училище във Франкфурт CD с детски песни за Левски. /Марица.бг, Цветана ГЕОРГИЕВА

 
Параклис светиня в Клисура отвори за поклонници и туристи
Вторник, 21 Ноември 2017 15:53

Параклисът „Свети Архангел Михаил” в Клисура, където са събрани костите на част от избитите по време на Априлското въстание клисурци, отново отвори врати както за християни и миряни, така и за туристи. Светинята на градчето вече е място и за поклонение, и за посещение от туристи. Параклисът бе спасен и изваден от руините от доброволци от градчето и със съдействието на кметицата Генка Тодорова.  

А преди броени дни за първи от 20 г. насам камбаната на старата църква „Свети Никола” в Клисура, която обявила Априлското въстание, огласи с празничен звън  градчето. Той събра в малкия храм за тържествена света литургия клисурци. Тя бе отслужена от отец Явор, който обгрижва действащата църква в Клисура.  

Параклисът „Свети Архангел Михаил” в двора на опожарената църква „Свети Никола” пази костите на част от гражданите на Клисура, избити по време на Априлското въстание през 1876 година. През последните 20-ина години обаче малкият храм  и останките от църквата се оказаха лишени от полагащата им се почит. Но през цялото време жители на градчето се опитваха сами да поддържат обекта, главно с доброволчески сили. Бившият кмет Борис Спиров положи първите грижи за старата църква и параклиса. След него кметицата Геца Стефанова и доброволци поставиха мраморен под на криптата. Двама ентусиасти направили костница и събрали костите на избитите клисурци, сред тях имало и двумесечни бебета и бебета и 90-годишни старци.

Доброволчески инициативи преди тазгодишните чествания на Априлското въстание спасиха покрива на параклиса, освежиха стените му, почистиха дърворезбата на иконостаса. Изоставеният двор на старата църква бе почистен от храсти и самонастанили се дървета.

Следващата кампания най-вероятно е рано напролет. Тогава ще потърсим възможност да сменим изцяло дървената конструкция на параклиса и да реставрираме иконите, сподели Генка Тодорова.

Източник в. Марица, Цветана ГЕОРГИЕВА

 
Затвориха прохода Троян-Кърнаре
Понеделник, 20 Ноември 2017 14:05

Проходът Троян-Кърнаре е затворен за движение на товарни автомобили над 12 тона. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив дежурен в Областно пътно управление. Ограничено е движението и по пътя Карлово-Баня,

 

 
Кметът организира Национален комитет в чест на 170 години от рождението на Христо Ботев
Събота, 18 Ноември 2017 11:40

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов внесе докладна записка в ОбС Карлово, чрез която той инициира създаването на Национален инициативен комитет по повод честването на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев. Това стана ясно на редовно заседание на Общински съвет Карлово, което се проведе в зала „Васил Караиванов“. Кметът предложи да бъде подготвена Национална програма „2018-та годината на Ботев“, която да бъде представена на отговорните държавни институции за утвърждаване и финансиране.

 
Кабаиванов посрещна Парламентарната комисия по отбрана
Събота, 18 Ноември 2017 11:35

Народните представители от Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание се срещнаха с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в заседателната зала на общината. Днес Комисията проведе изнесено заседание в 61-ва Стрямска механизирана бригада по повод празника на Сухопътни войски – 19 ноември.

Кметът благодари на председателя на комисията генерал Константин Попов за посещението в Карлово. От своя страна генерал Попов заяви, че за него е чест в годината, когато честваме 180 години от рождението на Васил Левски да бъдат в неговия роден град и едно от заседанията на комисията да бъде проведено точно тук.

На срещата с представителите на Комисията по отбрана д-р Кабаиванов постави въпроси свързани с възможността за предоставяне на военно имущество, като техника, материали и оборудване с отпаднала необходимост, за ползване от общините.

Народните представители изразиха своята благодарност към кмета за готовността му да предостави общински терени за изграждане на жилища на военнослужещите.   Кметът на общината запозна народните представители с доброто взаимодействие между 61-ва Стрямска механизирана бригада и община Карлово, как бригадата активно участва в живота на общината и помага при преодоляване на природни бедствия, аварии и катастрофи в населените места.

След срещата с кмета, Комисията разгледа въоръжението и бойната техника на военното формирование, което е най-голямото в състава на Сухопътни войски.
Генерал Константин Попов подари на д-р Емил Кабаиванов почетна монета на първия председател на Народното събрание Антим І, а кметът връчи на генерала почетен плакет с образа на Васил Левски.


Д-р Кабаиванов и народните представители от Комисията по отбрана поднесоха цветя и се преклониха пред паметника на Васил Левски в родния му град - Карлово.

 
Вдигат заплатите на военните с 10 процента
Събота, 18 Ноември 2017 11:26

Заплатите на военнослужещите в Българската армия ще бъдат повишени от 1 януари тази година. Военните вече ще получават с 10 процента повече. А средствата за това са осигурени от бюджета на Министерството на отбраната, което  ще получи  100 милиона повече. Това заяви в Карлово председателят на Парламентарната

 
Учат малчуганите в детските градини на толерантност
Петък, 17 Ноември 2017 12:06

Социален център „По-добре заедно“ към Община Карлово, функциониращ по проект „Да продължим доброто дело“ стартира ежегодната си Кампания за толерантност в подготвителните групи на детските градини. Тази година темата е за християнските ценности, обвързана и с 21 ноември- Деня на християнското семейство.

Специалистите от центъра разговарят с децата за това как трябва да са добри, да помагат на приятелите си, на по-възрастните и у дома; да не се обиждат, да не се нараняват или да взимат вещите на приятелите си, както и да приемат и да си играят с всички деца, независимо от цвета на кожата им, физическото, здравословно или социално положение.

До 23 ноември ще бъдат обхванати всички 21 детски градини на територията на Община Карлово, като децата получават и подаръци от френските доброволци от корпуса за солидарност "Еurop‘raid". Специалисти от центъра ще вземат участие и в кръглата маса, организирана от СУ "Васил Левски" за 21 ноември в зала „Васил Караиванов“ , за да обединим всички институции усилията си за възпитаване в християнските ценности и запазването на доброто.

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker