Новини от Карлово и региона
Златен медальон за първото карловско бебе на 2020 година
Вторник, 21 Януари 2020 19:29

Зулия Джокова - първото бебе родено през 2020 година и целият екип на Акушеро-гинекологичното отделение получиха поздравления по повод Деня на родилната помощ.
Родителите на малката Зулия са от Карлово. Тя е родена на

 
ОДМВР Пловдив предприема мерки, за да се справи с преиздаването на лични карти без затруднения
Вторник, 21 Януари 2020 10:04

ОДМВР Пловдив предприема мерки, за да се справи с преиздаването на лични карти без затруднения
Сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР Пловдив обслужва българските граждани, регистрирани по постоянен адрес на територията на област Пловдив, състояща се от осемнадесет общини които включват 17 града и 198 села. По данни на Главна дирекция ГРАО към 15 декември 2019 г. населението на областта възлиза на 746 хил. жители, като 385 хил. от тях са регистрирани в областния град. През настоящата година 88 000 души от областта ще трябва да подновят личните си карти. Тогава изтича срока на валидност на 77 000 паспорта и 55 000 свидетелства за управление на МПС. С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от сектор БДС съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна. Жителите на Пловдив и областта могат да направят това по-рано-  в началото на годината - през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи и когато натоварването на звената БДС традиционно е по-малко, за да се избегне образуването на опашки и продължителното чакане. Очаква се най-натоварен да бъде периода юли – август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще бъде и края на годината ноември – декември 2020 година, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти. В зависимост от разпределението на населението в различните населени места и общини най-натоварени (с най-големи жилищни райони) са звената БДС към 01, 05, 06 РУ – Пловдив и РУ – Асеновград. За улеснение на гражданите и  за получаване на равномерно натоварване на звената БДС заявления за издаване на лични документи- лична карта, паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни),  може да се подават във всяко районно полицейско управление и в сектора на ул.“Волга“ 70, ако постоянния адрес е на територията на област Пловдив, независимо от това в кой район или населено място е конкретния постоянен адрес на подалия заявление за смяна. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. Заявления за документи за самоличност - лична карта и/или паспорт-  БЪРЗА УСЛУГА (3 работни дни) се приемат в 01, 02, 03, 04, 05 и 06 РУ Пловдив. Сектор “Български документи за самоличност” приема Заявления за издаване на документи за самоличност (лична карта и/или паспорт) ОБИКНОВЕНА, БЪРЗА И ЕКСПРЕСНА УСЛУГА ( 8 работни часа).

Мерки които се предвиждат за улеснение на гражданите:

Работното време на звената БДС към районните управления и сектор БДС към ОДМВР Пловдив  ще бъде удължавано в зависимост от натоварването. При необходимост ще се работи извънредно и съботните дни;

Ще се осигури възможност за организиран прием на заявления за издаване на лични документи на място в институции, ведомства, големи предприятия и др. от мобилни екипи при заявено желание от тяхна страна

Възможно е подаването на заявление за издаване на документи по електронен път чрез интернет на сайта Електронните административни услуги на МВР (https:\\e-uslugi.mvr.bg) за гражданите които притежават квалифициран електронен подпис. Подробните условия за ползването на услугата са описани на сайта.

Ежедневно на страницата на ОДМВР Пловдив ще бъде публикувана информация за натовареността на звената за предходния ден с цел гражданите да се ориентират къде е по-малко натоварено и ще изчакват по-кратко време.


 
55 000 шофьори сменят свидетелството си за управление на МПС през 2020 година!
Вторник, 21 Януари 2020 09:59

Жителите на област Пловдив могат да подават заявления за подмяна на свидетелствата  за управление на МПС във всяко районно управление на територията на Областната дирекция.  Документите  могат

 

 
Младежът, който се блъсна в къщата на д-р Моллов - пиян и надрусан с амфетамин и кокаин
Понеделник, 20 Януари 2020 16:15

Тестовете за алкохол и наркотици, които полицията направи на младежа, който се блъсна в къщата на д-р Иван Моллов в неделя сутринта, са положителни. Той е бил употребил и алкохол, и дрога. В град Карлово на кръстовището между улица «Генерал Карцов» и ул. «Тодор и Ана Пулеви» в сутрешните часове на 19 януари при

 

 
Общините въвеждат мерки за използването на питейната вода
Понеделник, 20 Януари 2020 16:10

Във връзка с писмо с вх. № 92-00-15/ 13.01.2020г. от „ВиК“ ЕООД  Пловдив, уведомява гражданите, че съгласно Закона за водите, водата подавана във водоснабдителната система на Община Карлово, е необходимо приоритетно да се използва за питейно – битови нужди.     Да не се използва питейната вода за поливане на земни площи, миене на улици, моторни превозни средства както и други. При констатирани нарушения своевременно да бъде уведомено „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Пловдив на телефон: 032/ 605 660.

Същото съобщение разпространи и общинската администрация в Хисаря.

 
Прокуратурата разпореди 90 бързи производства за груби нарущения
Понеделник, 20 Януари 2020 11:31

Деветнадесет бързи производства са образувани след разпоредени със заповед на Окръжния прокурор на гр. Пловдив и проведени тази нощ от ОД на МВР – Пловдив мащабни проверки на територията на областтаВъв връзка със зачестилите случаи на пътнотранспортни произшествия, резултат от шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, със заповед на Окръжния прокурор на гр. Пловдив, по надзора за законност, бе разпоредено извършване на мащабни проверки на територията на Пловдивска област. Акцентът на проверките бе поставен върху шофиращите след употреба на алкохол и/или наркотични вещества водачи на моторни превозни средства, както и върху тяхното поведение по предлагане на подкупи на полицейски служители, за да избегнат следващата им се по закон отговорност.

Със съдействието на Директора на ОД на МВР – Пловдив, бе създадена изключително добра организация и тази нощ /18 срещу 19 ноември 2020 г./ проверките бяха реализирана от смесени екипи от всички управленията на МВР на територията на област Пловдив.

В хода на операцията бяха проверени 1436 моторни превозни средства и 1737 лица. В резултат са започнати 19 бързи производства – 2 за предлагане на подкуп на полицейски служители, 10 за шофиране в нетрезво състояние с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, 5 за шофиране след ухотреба на наркотични вещества и 2 за държане на наркотични вещества. Извършителите са били задържани.

Освен започнатите наказателни производства, в резултат на проверката, са съставени 120 акта и 126 фиша за нарушения по Закона за движение по пътищата.

Разследването по бързите производства продължава под ръководството на прокуратурата.

 
Веска Ненчева, народен представител за новия Закон за маслодайната роза
Неделя, 19 Януари 2020 17:08

Коментар преди окончателното гласуване на проектозакона за маслодайната роза:

Производството на рози и продукти от розов цвят е специфичен сектор. Характерен е за конкретни райони в страната - Карлово, Казанлък, Стрелча, което предполага, че не всеки познава особеностите на сектора, проблемите на заетите в него, трудностите с търговията с крайния продукт - розовото масло.
В същото време маслодайната роза е емблема и символ на България. С розовото масло се идентифицира страната ни, припознава се на европейските и световни пазари. Миналата година „Роза Дамасцена“ е призната от ЮНЕСКО като недвижимото културно наследство за човечеството. Можем да се поздравим, че закон за розата все пак ще има. Пътят на закон за розата е дълъг и бавен. От 1994 година, т. е почти 30 години в народното събрание се предлагат и отлежават текстове, които да бъдат в полза и с грижа за отрасъла – розопроизводство. Е, закон имаме, но грижа за всички розопроизводители нямаме.
Вземам думата като човек, живеещ в Розовата долина, за да представя пред вас гласа и позицията на малките розопроизводители. Защото гласа на големите розопроизводители и розопреработватели вече чухме в работни групи и комисии. При създаване на текстовете на закона, не се взеха предвид позициите на всички розопроизводители.
Парламентарната група на „ БСП за България“ направи многократни срещи с розопроизводители и розопреработватели, веднага след представяне на проектозакона за маслодайната роза в първоначалния му вариант. Мнението на всички заети в сектора преди година беше,, че текстовете в проектозакона с нищо няма да помогнат на розопроизводството. Направихме предложения след първо четене на закона на базата на разговорите с хората в бранша. Търсихме облекчен режим на регистрация за розопроизводителите, съвместно с местната власт и общинските комисии по земеделие. Предложенията бяха опорочени и отхвърлени.
Зададохме въпроси към министъра на земеделието за подпомагане на розопроизводителите, за ситуацията на пазара на розово масло в страната. Оказва се, че розовото масло още няма собствен код в общата информация за вноса на етерични масла, което затруднява проследяването на проблемите с търговията.
Безспорно закон за розата трябва да има, закон, в чиято философия да има далновидност, грижа и дългосрочна перспектива за този специфичен бранш. Нито грижа, нито перспектива, нито далновидност има в него.
Представете си пасторалната идилия на месец май в Розовата долина, разцъфнали маслодайни рози и омаен аромат. За големите производители това е кампания, бизнес, пари. Това са принципите на либерализирания пазар. И в това няма нищо лошо.
Но за малкия производител, в голямата си част млади хора, обработващи 2-3 декара е поминък, наследен през годините, поминък, на който държат, поминък, от който не правят бизнес и големи пари. Това, което изкарват в парите е равно на тетрадки и дрехи на децата им за училище. Унизително е да се коментира, но възрастните хора, обработващи рози, разчитат на спечеленото, което стига само да закупят дърва за огрев през зимата. Тези семейства не правят голям бизнес, но правят нещо много важно. Съхраняват розопроизводството. Те са грижовни стопани на земята и маслодайната роза. Създават у децата си навици на трудолюбие, така както са създали родителите им в тях. Създават общност, която си помага. Общност, която живее и прави пълнокръвна Розовата долина.
Лишавайки от грижа точно малките производители, държавата за пореден път доказва липсата на отговорност и далновидност за живота на хората си. Малките ниви с розови насаждения ще бъдат изоставени. Все по-малко неща ще свързват младите хора с района и все повече неща ще ги прокуждат от домовете им. Не може да се очаква друго, когато текстовете в закона са подчинени на санкции, наказания и глоби, когато в Закона е заложено противопоставяне и противоборство между малки и големи розопроизводители.
Моят апел към малките розопроизводители е да не се отказват от съхраняване на розопроизводтвото. Спасението минава през обединяване или коопериране и през много трудности. Познавайки хората от моя край – Карловския, разчитам, че те няма да се откажат, въпреки системата, въпреки наложените ограничения и ще се справят обединени и заедно, защитавайки това, което имат като автентично наследено богатство – българската маслодайна роза.
Уважаеми госпожи и господа, народни представители, заповядайте в Карловския край, през месец май. Гостоприемни сме! Ще видите с очите красотата на целогодишния тежък труд на хората.
Още в следващите кампании при прибирането на розовия цвят Законът ще даде своите минуси.
Дано имате очи да ги видите и полит

 
Мерцедес се заби в къщата на д-р Иван Моллов в Карлово
Неделя, 19 Януари 2020 16:50

Мерцедес се заби в къщата на д-р Иван Моллов в Карлово, инцидентът стана в неделя сутринта около 5.30 часа. Колата, която е съвсем нова, е била управлявана от 24-годишният Христо, син на карловски бизнесмен.

При удара в стената на къщата са се задействали

 

 
Историята на Ренета от Каравелово, която учи италианци и гърци да тъкат на стан
Неделя, 19 Януари 2020 16:41

 

Карловката, която изтъка пано за папата

Майсторка от Розовата долина възкреси тъкачеството като един от най-старите, но вече изчезващи занаяти. За Ренета Стоянова, която живее в карловското село Каравелово, песента на стана е най-красивата музика.

И затова тя обучава малки и големи на това ценно умение, оцеляло през хилядолетията. От началото на своята дейност Ренета пусна в действие девет автентични стана от различни краища на страната - в Добрич, София, Смолян, Самоков, Пиринския край, Пловдив. Показва и на младежи, и на възрастни как се снове, как се вдяват нишките, как се натискат „краката“ на стана. Обучава своите ученици и в ателието си в Каравелово, и в Сопотския еснаф. Нарича най-малките, които са възраст от 4 до 10 години, „моите бели гълъби“. Има ученици от Гърция, Италия, Египет.

Тя е тъкачка-художничка и ръководителка на курсове по тъкачество. Нейни пана с изображения на рози украсяват зали в държави от петте континента, дори във Ватикана. Канят я да реди изложби в Подбалкана и в чужбина.

Научава този занаят от съпруга си Божидар, с когото от младостта им до преди 17 години, когато той напуска този свят, вървят рамо до рамо и освен общ дом имат и обща професия. Той е тъкач, а по онова време тя е майстор бижутер - кове изделия от мед и вие филигранни накити от сребро. Живеели в София, били членове на Задругата на майсторите на народните занаяти и работили във филиалите на задругата. През 1995-96 година обаче се заселили в Каравелово.

Нямаме корени в този край, тук ни привлече красотата на маслодайната роза, разказва Ренета. Било през месец май в началото на 90-те години, когато дошли на гости на своите кумове. Пътували от София към Карлово по Подбалканския път. Нацъфтелите розови градини омагьосали младата Ренета. Тя слизала от колата до всяка розова градина, влизала в нея, за да докосне розите и вдъхне аромата им.

После решили с Божидар да си купят къща в Каравелово. Дали си дума, че оттук насетне ще обучават безвъзмездно деца и възрастни, всеки, който желае, да тъче на хоризонтален стан - едно от най-древните човешки умения, оцеляло и до днес.

Освен деветте стана в различни градове на България Ренета пусна в действие и три стана в знакови за България обекти в Подбалкана - в национален музей „Васил Левски“, в къща-музей „Иван Вазов“ и в Сопотския занаятчийски еснаф.


Пускането на тези станове се оказва незабравимо преживяване, разказва Дора Чаушева, директор на НМ „Васил Левски“. Имахме стар тъкачен стан, съхранен в музея, но му липсваха някои елементи, пуснахме го в действие благодарение на Ренета. Тя сама успя да набави липсващите части, което не беше никак лесно. За насноваването се наложи да ходи до Самоводене. А всички работещи в музея жени минахме курс по тъкачество. Станът се намира в родната къща на Васил Левски. На него правим демонстрации на древния занаят. Българчета от Кьолн, които ни бяха на гости през лятото, останаха дълго край него, изучавайки техниката.

По случай 20 години от дейността си като тъкачка-художничка и ръководителка на курсове Ренета получи покана за изложба от Историческия музей в Карлово, посветена на Празника на розите. Част от произведенията е изработила с 15 свои ученици. След това дари 20 свои творби на музея. Поиска за това съгласието и на 15-те свои ученици, които са участвали в изработката на творбите.

Паната са ценен принос към музея, заяви директорката Мария Деянова. Те са изработвани в продължение на много години. Основният мотив в тях е маслодайната роза - символ на Карловската долина и на България. Тази роза е символ на красота и  е традиционен поминък на региона и за Каравелово - селото, в което Ренета избра да живее и твори. Дарението <210> е изложено на втория етаж на музея, посетителите много харесват тези пана, твърди Мария Деянова.

Дари картина на ЮНЕСКО


Само през последните три години Ренета представя свои творби в 17 изложби. През  2017 година нейна самостоятелна изложба в Патевата къща на Туристически комплекс Старинно Карлово представя 12 пана с изображения на рози. Произведенията <210> с рози са толкова впечатляващи, че тя получава специална покана за участие във Фестивал на розата в българското посолство, организиран от ЮНЕСКО - Атина-Пирея и острови. Ренета дари едно от паната на клуба на ЮНЕСКО, под чиято егида бе форумът.

Къща в Каравелово


С мъжа си Божидар решили да си купят къща в Каравелово. Дали си дума, че оттук насетне ще обучават безвъзмездно деца и възрастни, всеки, който желае, да тъче на хоризонтален стан - едно от най-древните човешки умения, оцеляло и до днес.

Освен деветте стана в различни градове на България Ренета пусна в действие и три стана в знакови за България обекти в Подбалкана - в национален музей „Васил Левски“, в къща-музей „Иван Вазов“ и в Сопотския занаятчийски еснаф

 
Деян Дойнов кани сопотненци да почетат заедно Атанасовден
Четвъртък, 16 Януари 2020 15:46