Новини от Карлово и региона
Експерти засякоха отрова срещу диви животни в Централен Балкан
Петък, 22 Септември 2017 15:43

На 29 август, 2017 г. при регулярен обход служители на Парковата дирекциясе натъкват на мъртва белка в м. Седльовец (Парков участък Калофер)в НП„Централен Балкан“. На около 5 м от нея е открита и метална лъжица, пълна със съмнително вещество. Животното и лъжицата са изпратени  за изследване в регионалната лабораторията в Стара Загора към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“, София.

Резултатите от изпитването доказват, че веществото по лъжицата е силна отрова (мощен инхибитор на холинестеразата). Изследването на мъртвото животно потвърждава, че смъртта му е настъпила вследствие на отравяне с препарат, съдържащ такива инхибитори.

На 13 септември при обход на охранителен участък „Параджика“, Парковите служителите се натъкват на дървено сандъче със синкава смес, с неприятна миризма на инсектицид, поставено под сливово дърво(снимка №1). Според главния инспектор на парковия участък, съдържанието силно прилича на това открито по лъжицата, като е добавено и малиново сладко.

Това не са първите посегателства срещу  обитателите на парка. Тогава атаката бе срещу дневни грабливи птици.  През юни2011г. бяха открити живи отровни примамки -  гълъби с намазани с отрова глава и шия,  вързани за стената на Аневското кале. Сега, шест години по-късно, отровата е срещу месоядните и всеядните обитатели на Парка.

Българското законодателство предвижда санкции в подобни случаи. Съгласно Закона за биологичното разнообразие при убиване на животни с отровни примамки е предвидена глоба.

Според Чл. 325б. от Наказателния кодекс, ал.1.,  при причинена  противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначно животно, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 5000 лева.

Всяка смърт на живо същество е загуба. Страшното в случая е, че не се знае колко и какви животни ще загинат от отровата, колко от тях ще станат храна за други месоядни и лешоядни и ще доведат и до тяхната гибел. Използването на отрови може да доведе до непоправими последици за живите обитатели.

Парковата дирекция призовава за гражданска непримиримост към подобни посегателствата срещу дивата природа. Ако сте посетител в Националния парк и откриете мъртво животно, примамки за животни, подозрителни действия на лица и др., Моля информирайте Парковата Дирекция на E-mail Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
На Паниците: Фолклорно дефиле повежда събора "Да запазим българското"
Петък, 22 Септември 2017 15:04

В красивата планинска местност "Паниците" в гр. Калофер на 23.09.2017 година ще се проведе Дванадесети национален събор за опазване на местните български породи животни “Да запазим заедно българското”.

Програмата на събора включва

множество дефилета на местни български породи коне, овце, кози и кучета.

Ще бъдат раздадени награди на отличили се участници в събора.

Иво Папазов - Ибряма, Мария Карафезиева и оркестър "Тракия" ще създават настроението на събора. Организаторите са поканили още много любими музиканти и изпълнители.

 
Без прецедент: Над 80 % събираемост на местните приходи в Сопот
Сряда, 20 Септември 2017 17:49

Безпрецедентен резултат в събирането на местните данъци и такси за 2016 година регистрира общинската администрация в Сопот. За този период

 
БСП разпитва министъра на икономиката за случая "Емко"
Сряда, 20 Септември 2017 17:43

Поемаме ангажимент да поставим въпросите как ще бъдат запазени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори?

„БСП за България“ ще настоява в следващата сряда да бъде изслушан министърът на икономиката в икономическа комисия“.  Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев след среща с представители на Инициативния комитет на заетите и работещите във военно-промишлен комплекс „Емко“ от Трявна, Монтана и Белица. Той обясни, че тази среща се е състояла от уважение и загриженост за труда и работните места на хората. „Поемаме ангажимент да поставим въпросите как ще бъдат запазени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които са подписани от дружеството. От министъра очакваме информация за всички действия, които предприема българското правителство“, каза още Бойчев.

Проф. Румен Гечев: Ние сме на страната на българския интерес

„Става въпрос за 1300 души пряко заети и няколко хиляди работни места на поддоставчици. Проблемът е достатъчно сериозен, защото износът е в милиони“, допълни народният представител проф. Румен Гечев. Според него трябва да се намери общо решение. „Не заставаме на едната или другата страна. Ние сме на страната на българския интерес“, категоричен е той. Народният представител подчерта, че трябва да се спазват законите в страната.

 
Децата на Дъбене отиват на гости на Илияна Йотова
Сряда, 20 Септември 2017 16:50

Момичетата и момчетата от дъбенския клуб "Родолюбие" отиват на гости в Президентството. Те ще бъдат посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Срещата е от 13.45 часа в Президентската библиотека на „Дондуков“ 2.
Вицепрезидентът ще отговаря на въпросите на младите си гости и ще ги запознае работата на институцията. Участниците от Клуб „Родолюбие“ ще изпълнят традиционни фолклорни песни и танци.
Посещението е организирано по повод 109-годишнината от обявяването на българската независимост.

 
Служители от ВМЗ: Други фирми усвояват нашите изделия, ще фалираме
Сряда, 20 Септември 2017 16:33

Десетки служители на ВМЗ АД - Сопот излязоха на кратък митинг днес, за да протестират срещу усвояването на изделия на предприятието от други фирми, без да имат разрешение за това. Те  демонстрираха и волята си срещу посредниците в сделките на дружеството. Обръщаме се към правителството, подкрепяме неговата политика в това отношение, заявиха служителите .

ВМЗ е предприятие със специална продукция, за всяко

 

 
ВМЗ излиза на митинг, пази тайните на фирмата
Сряда, 20 Септември 2017 06:26

Служители на ВМЗ АД излизат на протест днес в 12.15 часа. Те ще се  обявят за опазване на фирмената информация и против усвояване от други фирми на изделия на "ВМЗ" ЕАД. В митинга ще участват и работници. Демонстрацията не е организирана

 

 
И Калофер скочи срещу новите цени на водата
Вторник, 19 Септември 2017 18:11

Калоферци се разбунтуваха срещу новата цена водата, която влезе в сила от  1 юни. Вече стартира местната гражданска инициатива с комитет  от пет човека начело с Наньо Чолпанов, пише в. "Марица". В средата на август бе организирана подписката, която приключи в петък, а вчера писмото с предложенията и подписите бе изпратено до областния

 

 
Животът на руския парапланерист, който се разби край Сопот, е в опасност
Понеделник, 18 Септември 2017 23:25

Руският парапланерист, който пострада тежко вчера край лифта в Сопот, е с опасност за живота, стана ясно тази сутрин. Мъжът бе опериран спешно в болница "Света Анна" в София, до където бе транспортиран с хеликоптер вчера около 17.00 часа.

Парапланеристът е с много травми, това е един от случаите на пострадал пилот с много тежки наранявания, коментираха спасителите. В спасяването руснака участваха шестима спасители, групата бе сформирана светкавично.

Инцидентът е станал около 13.50 часа само на десетина метра от площадката, от която излитат парапланеристите. Тя се намира на няколко метра от междинна станция на лифта Сопот- хижа "Незабравка".  Мъжът е успял да се издигне само на десетина метра, след което парапланерът му се е свил и се завъртял  обратно към планината. Пилотът се е забил в скалите с около 70 километра в час, след което паднал по скалистия склон.

Отрядът по планинско спасяване е бил на мястото на инцидента в 15.30 часа. Планинските спасители са преценили, че травмите са  много тежки - двата крака на парапланериста са били строшени, както и ребрата и гръбначния стълб.

На постарадалия е била оказана първа помощ, с той е бил изнесен с вакуум матрак на около километър от мястото на инцидента. Около 16.30 часа медицински екип го е настанил в хеликоптера, мъжът е бил транспортиран до болница "Света Анна" в София.

Постарадалият пилот е от Иркутск. Той е бил  в Сопот, което е едно о най-предпочитаните места за летене от парапланеристите, с група   от  Русия. Мъжът не е бил много опитен пилот. Макар южните склонове на Стара планина край Сопот да са много подходящи за излитане, тук има особени въздушни течения, които се формират от пропастите и ждрелата на реките. Ако пилотът не ги познава добре, може да загуби управление на крилото, коментираха след инцидента планинските спасители./marica.bg/

 
Руслан Мъйнов идва в Карлово с любимите руски песни
Понеделник, 18 Септември 2017 11:00

Руслан Мъйнов - “Любими руски песни” - така се нарича концертът, който ще изнесе в Карлово  популярният певец.

Изпълненията на Руслан Мъйнов са под съпровод на голям

симфоничен  оркестър с диригент Левон Манукян.

Само  на 25 Септември  /понеделник/ от 19.00 ч. в Читалището

 


Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker