Новини от Карлово и региона
Младежкият център започна програма "Млади предприемачи"
Вторник, 22 Октомври 2024 18:21

Младежкият център в Карлово започна нова пилотна програма "Млади предприемачи", по която ще бъдат обучени до 30 местни младежи във финансова грамотност и младежко предприемачество, благодарение на обучителната програма на Сдружение "Чемпиънс фактори". Младежкият център в Карлово е сред само 27-те организации в страната, които ще изпълняват програмата.

Пилотно програмата ще се провежда с 9А клас на Средно Училище "Васил Левски" -Карлово, които в рамките на осем месеца ще преминат през уроци за управление на лични финанси, боравене с банкови карти, кредити, лихви, финансова сигурност, изработване на бизнес план, развиване на предприемачески умения, управление на инвестиции и други. Накрая ще има отборно състезание между всички 27 организации и училища, част от пилотната програма, където младите хора ще представят своите бизнес идеи и това, което са научили през учебната година.

На 21.10.2024 бе първият важен урок за младите хора за надграждане на образованието, инвестиции в знанието и трупането на нови умения, които да им помогнат да бъдат успешни в бъдещата им реализация и които ще им носят повече приходи.

С интерактивни методи ръководителят на Младежкия център- Цветина Захарлиева говори на младите хора колко е важно да намериш това, което ти харесва най-много да правиш, твърдите и меки умения, които трябва да притежаваш, за да си успешен. Младежите учиха колко е важно да управляват правилно свободното си време, включвайки се в допълнителни курсове, извънкласни дейности, проекти и занимания, които също помагат да се трупат ценни знания, умения и компетентности.

 
ЧРД с Ден на отворените врати: Дневният център за деца с увреждания в Карлово става на 12 години
Вторник, 22 Октомври 2024 18:12


На 25 октомври 2024 г. ще отпразнуваме 12 години от създаването на Дневен център за деца с увреждания, гр. Карлово. По този повод екипът на СОНИК СТАРТ организира Ден на отворените
врати, съобщават организаторите.
В периода от 11:00 до 16:00 часа, каним деца и гости да посетят нашия център, където ще имат възможност да се запознаят с материалната база и разнообразните дейности, които  предоставяме.
Основна цел на Дневен център за деца с увреждания гр. Карлово е осъществяване на социална работа и създаване на условия за пълноценно развитие и успешно социално включване на децата с увреждания в общността. Стремим се да подобрим качеството на живот и социалните умения на децата и техните семейства чрез новаторски, устойчиви и комплексни подходи. Нашата работа е насочена към превенция на социалното изключване и преодоляване на неговите последици.
Вече 12 години ние не спираме да вярваме и доказваме, че всяко дете може да развие своя потенциал и да бъде значим участник в живота на общността.
ДА СЕ СЪБЕРЕМ ЗАЕДНО Е НАЧАЛО. ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО Е ПРОГРЕС. ДА РАБОТИМ ЗАЕДНО Е УСПЕХ, споделя екипът на СОНИК СТАРТ.

 
Ученици от Карлово и Сопот стават посланици на дигиталната безопасност
Вторник, 22 Октомври 2024 13:24

В духа на Европейския месец на киберсигурността, група ученици от СУ „Васил Левски“, гр. Карлово и ПГ „Ген. Владмир Заимов, гр. Сопот станаха посланици на дигиталната безопасност. Под мотото „Киберсигурността е споделена отговорност“ те организираха серия от обучения за своите връстници от 5-7 клас, насочени към повишаване на осведомеността за опасностите, дебнещи в интернет пространството.

Инициативата е част от проект „Сърфирай безопасно“ на сдружение „Млади, активни, креативни“ в партньорство с Център за обществена подкрепа - гр. Сопот, който има за цел да даде на младите хора необходимите знания и умения, за да се справят успешно с предизвикателствата на дигиталния свят. Младите ментори са преминали специално обучение, проведено от експерти в областта на киберсигурността, а сега са готови да споделят своите знания с по-малките ученици. От началото на месеца бяха проведенени обучения с 5, 6 и 7 клас в училищата СУ „Васил Левски“ и ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, гр. Карлово.

По време на обученията, учениците се запознават с най-често срещаните онлайн заплахи, научават как да защитят своите лични данни и да разпознават фишинг атаки. Освен това, те развиват критично мислене и придобиват умения за проверка на информацията.

Обученията се провеждат по метода „ връстници обучават връстници“ с много игрови елементи. Това прави процеса на обучение по-забавен и ефективен, тъй като учениците се чувстват по-свободни да задават въпроси и да споделят своите притеснения.

Инициативата е посрещната с голям интерес от страна на учениците и учителите. „Смятаме, че тази кампания е изключително важна, тъй като живеем в дигитален свят и е от съществено значение децата да бъдат подготвени за всички предизвикателства, които той крие“, споделя представител на организацията .

Проектът „Сърфирай безопасно“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на капацитета на гражданските организации

 
Бюлетините за изборите тръгват към общините
Вторник, 22 Октомври 2024 13:07

В Областна администрация пристигнаха изборните книжа и 590 000 бюлетини за вота в неделя

Машините за електронното гласуване ще бъдат доставени в петък, а в събота ще бъдат разпределени по секционните комисии, съобщи главният секретар на Областна управа Евелина Апостолова

590 хартиени бюлетини за изборите в неделя пристигнаха от печатницата на БНБ в Областна администрация под засилена полицейска охрана, в присъствието на главния секретар на Областна администрация Пловдив Евелина Апостолова и председателите на 16 РИК и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев. Заедно с бюлетините пристигнаха и изборните книжа.

За 16 МИР – Пловдив град те са 305 000  и бяха натоварени и отпътуваха за шестте района на града.

Бюлетините за 17 МИР – Пловдив-област са 285 000. Те бяха разтоварени в Областна администрация и в четвъртък по график ще бъдат раздадени на общините като транспортирането им ще бъде охранявано от служители на ОД на МВР-Пловдив, обясни главният секретар на Областна администрация Евелина Апостолова.

По думите и в петък в складова база в Пловдив се очаква да пристигнат  и машините за електронно гласуване. Техният брой е 898  -  457 броя са определени за секциите в града и 441 за областта.

Хартиените бюлетини и машините ще бъдат разпределени по секционни комисии в събота, когато ще започне и подреждането на самите помещения от членовете на СИК.

По предварителни данни на ГРАО на парламентарните избори на 27 октомври в Пловдивска област ще гласуват общо 595 081 души. В Пловдив-град с право на глас са 306 463 души, а в Пловдив област – 287 618.

Общо 981 ще са избирателните секции на територията на Пловдивска област като 459 са в Пловдив-град, а останалите 522 са в Пловдив-област. Очаква се за хората с трайни увреждания да бъдат сформирани общо 13 подвижни избирателни секции -  2 са в Пловдив и 11 в областта.

 

 

 
Карловци отличиха Стефан Цанев за духовност и хуманизъм
Вторник, 22 Октомври 2024 13:03

Снощи в Карлово на поета Стефан Цанев бе връчено Отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм "Йеродякон Игнатий Васил Левски".

Церемонията бе в Камерната зала на читалището, а интересът към проявата – огромен.

Отличието е учредено и създадено от скулпторите Недко Кръстев и Николина Канарова през 2014 г. и представлява

 
Важно: От 23 октомври Каравелово остава без вода
Вторник, 22 Октомври 2024 13:01

Поради подмяна на част от довеждащ водопровод в село Богдан, от 23 до 30 октомври, от 8:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде преустановено водоподаването в село Каравелово.

 
Мъж от Сопот се хвърли от 4-тия етаж и почина в линейката
Вторник, 22 Октомври 2024 11:04

44-годишният Петър Г. от Сопот е загинал нелепо миналата вечер. Това е станало край жилищния му блок в сопотския квартал "Сарая".

Петър  живеел там на семейни начела с жена, която имала две деца от друг мъж. Тя била семейна, но разделена със съпруга си.

Във фаталната вечер Петър прекалил с алкохола - изпил бутилка водка. Възникнал скандал между него и партньорката му и в яда си Петър скочил от четвъртия етаж на блока, в който живеели.

Той паднал върху бетонна площадка.

Починал е в линейната на път за болницата.

В квартал „Сарая“ са потресени от нелепата смърт на младия мъж, за който обаче съседи споделят, че редовно е злоупотребявал с алкохол.

 
Ден на отворените врати в 61-ва Стрямска механизирана бригада
Понеделник, 21 Октомври 2024 10:07

 
Войнягово не избра кмет, балотаж в неделя
Понеделник, 21 Октомври 2024 07:52

Войнягово не избра кмет по време на частичните местни избори вчера. От петимата кандидати, които участваха в надпреварата, двама  изпревариха останалите, но събраха близки по брой гласове, без никой да спечели. На балотаж

 
Самодейците от Столетово с награда от Етнофестивала в Челопеч
Неделя, 20 Октомври 2024 10:13


Кукерската група и Групата за обреди и обичаи при НЧ “Христо Ботев – 1928 г.” в Столетово спечели специална награда за “Група с най-добре пресъздаден обичай”. Самодейците бяха отличени с парична награда и грамота от II-рия Етнофестивал “Челопеч – Огнище на традиции” 2024.


Фестивалът се организира за втора поредна година и има за цел да съхрани и популяризира българските традиции, свързани с кукери и коледари.

Организатори са Кукерски клуб „Златните кукери“, Читалище „Труд и Постоянство – 1901“ и Община Челопеч, съобщи кметът на Столетово Мирослав Колев.

 


Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker