Новини от Карлово и региона
Пожар в заведение на Централния плаж в Баня
Сряда, 28 Юни 2017 18:37

Пожар изпепели едно от заведенията на Централния плаж в Баня. Огънят лумна около 19.50 часа и бързо обхвана сламения покрив и парапети от камъш. Извиха се гъсти облаци дим. На място пристигна екип на Карловската пожарна.

Обектът се намира пред съблекалните на плажа близо до средния басейн и е работил почти до възникването на пожара. Плажът е затворил около 30-40 минути по-рано.

Причините за пожара се изясняват.

 
180 причини да се гордеем,че сме карловци
Сряда, 28 Юни 2017 16:49

В книжка, която бе отпечатана преди броени дни, ученици  от  Средно училище „Христо Проданов” посочиха 180 причини да се гордеят, че са карловци. Своеобразната енциклопедия на града те посветиха на 180 години от рождението на Васил Левски. Книжката, която са написали близо 40 ученици, ще бъде представена пред публика в навечерието на 18 юли, рождената дата на Апостола.   

Идеята за изданието се ражда преди година в клуб  „Краезнание” с ръководител Янка Минева  по време на лятната историческа занималня. Към него се присъединява и „Мултимедийна работилница” с ръководител Милена Николова. Работата започва още тогава и продължава през цялата учебна година.

За мен беше много интересно, защото всеки ден научавах по нещо ново за Карлово, откривах постоянно моя град, споделя седмокласникът Цветан Василев. Най-много се впечатлих, че преди повече от век в Карлово е имало колоездачно дружество. Основано е било през 1905 година, казвало се е „Ястреб” и е било едно от първите колоездачни дружества в страната. Дори имало и колоездачни станции. В Карлово била в Синайската градина, другата била в Баня. Ще ми е интересно да науча още за това дружество”, споделя Цветан.

Оказа се, че освен възрожденците, за които знаем, като Левски, Райно Попович, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Карлово има цяло съзвездие артисти, които слагат началото на българския театър. Но от тях най-много ме впечатли Пешо Радоев - един от пионерите на българското балетно изкуство, разказва Цветан.

Работата по книгата отне много време - особено предпечатът, споделя Никола Николов от 11. клас, който учи в природоматематическа паралелка. Правихме оформлението по специален софтуер indesign.  Аз съм много горд, че успяхме да съберем събития, исторически сгради, личности от миналото и от нашето съвремие в един продукт с богато съдържание. Това е нашият подарък за следващите поколения, убеден е Никола.  Той се впечатлил от живота на  първата българска драматична актрисата Елена Снежина, както и от личността на Христо Проданов. Всяка година го честваме, защото нашето училище носи неговото име. Но сега погледнах към него по друг начин. Изкачването на Еверест без кислороден апарат е подвиг, споделя Никола. Той смята, че продължението на сегашния проект непременно трябва да е за Христо Проданов. 

Докато търсихме нашите 180 причини да се гордеем, че сме карловци, открихме много повече, разказва Чудомира Зонева от 7. клас. Учениците обаче групирали някои от тях в  по една статия, за да не увеличават обема на книжката.  Много ни помогна клуб „Мултимедийна работилница”, предложиха много решения по оформлението и  дизайна, споделя Чудомира. По време на работата тя открила личността на Иван Богоров - впечатлил я разнообразният му живот, отдаден на България.

Книгата „180 причини да се гордея, че съм карловец” е продължение на друг проект на учениците от СУ „Христо Проданов”. Преди няколко месеца те направиха календар с най-важните дати от живота на Васил Левски. Той е под формата на хартиен диск. Учениците го издадоха в голям тираж, успяха да продадат по-голямата част от него и с приходите финансираха издаването на книгата. Парите, които не им достигнали, осигурил безнесменът Лъчезар Бакърджиев, който е председател на училищното настоятелство. 

Сега младежите се надяват да продадат целия тираж от 500 книжки и да финансират друго издание./marica.bg/

 
July morning на Беклемето: Ела, изгрей в Троян!
Сряда, 28 Юни 2017 16:07

От 30 юни до 2 юли Троян отново ще бъде една от привлекателните и предпочитани дестинации за почитателите на музиката и приятните изживявания.

След поставеното през 2016 г. начало за посрещане на юлския изгрев в сърцето на Балкана и положителния отзвук, организаторите от Община Троян са подготвили и тази година изненади. Събитието ще се проведе в подножието на голямата ски писта. Две троянски групи ще открият ивента още на 30.06.2017 г. в 16:00 ч. Официално началото ще бъде поставено от кмета Донка Михайлова в 19:30 ч.

От 19:45 до 20:30 ч. гостите на събитието ще видят на сцената „Engineer of death”. Групата е създадена през 2015 г. вдъхновена от величията „Металика“, „Мегадет“, „Блек сабат“, „Моторхед“, „AC/DC”. Членове на групата са Марин Вълков – соло китара, Марин Петков – ритъм китара, Антонио Кънев – бас китара, Константин Дочев – барабани и Румен Кънча – вокал.

Другата троянска група, която ще се качи на сцената в Балкана от 20:30 ч. до 21:30 ч., е също добре позната. „NOVO 5” се събират през 2015 г. Групата е основана между приятели със сходни музикални интереси в областта на модерния рок, прогресив, джаз, фюжън. Целта на момчетата е да свирят предимно авторска музика, като се стремят да избягат от клишираните вече кавъри и интерпретации. Бандата е в състав: Боян Ненков – китара, Христо Василев – китара/бас, Пламен Балабанов – бас, Стефан Тодоров – барабани.

Кулминацията на вечерта ще бъдат изпълненията на популярните „Обратен ефект“ и „Контрол“. В 21:30 ч. на сцената излизат „Обратен ефект“. Групата е създадена през 1998 г. от Николай Попов – вокал, Яко Доросиев – бас, Николай Николов – китара и Симеон Рафаилов – барабани. Групата определя стила си като метализирана етно-ска с ретро-пънк мотиви. Създават хитовите парчета „Моля ви, мадам“, „За Марчето“, „Полет“, „Карагьоз“, „Какво ли ти говоря“, „Чоки“ и други.

Веднага след тях, в 23:00 ч. до 00:30 ч. своите хитове ще изпълнят „Контрол“. Групата, създадена през 1988 г. е с членове Владимир Попчев – бас, Стоян Тенев – китара, Огнян Кьосовски – ударни и Иван Гатев – вокал. Групата се превръща в най-влиятелната пънк група в страната, като се появява на музикалната сцена в края на 80-те. Създават хитовите парчета „Най-щастливият ден“, „Леле, како“, „Булка“ и „Дайте ми“.

Музикалната програма ще продължи до сутринта, а в 05:00 ч. Община Троян ще подсигури автобусен транспорт за желаещите да посрещнат изгрева на билото, в подножието на „Арка на свободата“ (с тръгване от голямата ски писта).Джон Лоутън излиза на сцената с Б.Т. Р.


Джон Лоутън ще бъде изненадата на тазгодишното издание на „Рок-Академия, с конкурс за авторска песен“ и ще се качи на троянска сцена на 1 юли вечерта.


И през настоящата година „Рок-Академия“ продължава своята традиция за стимулиране на млади, прохождащи рок-групи и организира срещи с големи имена от музикалната сцена, от които талантите да черпят опит. Водещ на събитието ще е Диляна Трачева, радио-водещ в Българско национално радио. На 1.07.2017 г., от 14:00 до 16:00 ч. ще се проведат традиционните майсторски класове – по китара, с големия Цветан Недялков от „Ку-ку бенд“ на тема „Китарни техники – отвъд блуса“ и Вокали с Боби Мудолов, на тема „Вокални техники за концерт и студио“. Майсторските класове ще се проведат в Информационно културен център.

От 17:30 до 19:30 ч. ще се състои конкурс за авторска песен на млади групи. Допуснати до участие в конкурсната програма са 7 групи от различни краища на страната, от които една – от Троян. След приключване на конкурса, в 20:00 ч. на сцената ще се качат младите изпълнители от „Project Two & Rock Masters“ от гр. София, които през 2016 г. заеха първо място в конкурса.

Кулминацията на вечерта ще е в 21:00 ч., когато бившият вокалист на „Юрая хийп“  Джон Лоутън ще изпълни хитови парчета, заедно с група Б.Т.Р., които вече можем да считаме за приятели на Троян.

През 2016 г. Джо Лин Търнър нарече събитието на община Троян изключително, тъй като е насочено към младежите, далече от наркотици и влияние на улицата; „давате им цел в живота“ – каза голямата звезда. Организаторите продължават традицията да събират на едно място големи имена в музикалния бранш и млади таланти.

 
Художник от Велико Търново с изложба в чест на Левски в Карлово
Сряда, 28 Юни 2017 15:35

В Историческия музей в Карлово ще бъде открита изложба на живописецът Емил Калоянов  на 30.06.2017 г., петък,  от 18.00 часа . Тя  включва 27 творби. Всичките картини са рисувани през последната година и половина и се излагат за първи път. Изложбата е своеобразен поклон на автора към личността и делото на Васил Левски и е израз на привързаността му към родния град на Апостола.

Емил Калоянов, познат като Емо Слънцето е родом от с. Българово, обл. Бургас, живее и работи във Велико Търново. Имa 17 caмocтoятeлни излoжби, четири от които са в чужбина, peдицa yчacтия в биeнaлeтa и плeнepи. Основно вдъхновение в работата си Емо Слънцето черпи от преживяванията си като алпинист и моряк. Използва обичайни елементи от пейзажа-планината, морето, дървото комбинирани със символика. От 27 гoдини тoй пoдгoтвя бъдeщи cтyдeнти зa изпити пo paзличнитe хyдoжecтвeни cпeциaлнocти. През последните години ученици на Емо Калоянов са завършили или учат дизайн, архитектура, рисуване и визуални изкуства в университети по целия свят. Изложбата ще остане 10 дни.

 
В Розино се почерепиха с баклава за Рамазан Байрям
Понеделник, 26 Юни 2017 16:49

Жителите и гостите на  Розино се почерпиха с баклава за свещения празник Рамазан Байрям .  Християните поздравиха мюсюлмани за техния празник и го отпразнуваха заедно. Гости на тържеството бяха ваиз Зекеря Зерен от Турция, имамът от Карловското джамийско настоятелство Кемал Рашид. Те поздравиха всички мюсюлмани и жители на селото и им пожелаха им много здраве и благополучие, да живеят в мир и разбирателство и все така задружно да посрещат всички празници.


С приветствие и пожелания  за здраве и задружен живот се обърна кметът на Розино Ангел Шаламанов.

После всички заедно седнаха на голяма обща трапеза.

 
Представиха новата на книга на Петър Ненков за войводата Петър Юруков
Понеделник, 26 Юни 2017 16:04

Под това заглавие – „За подвига забрава няма”, на 22 юни 2017 г. в голямата зала на Военен клуб – Карлово бе представена книгата за Карловския войвода на ВМОРО Петър Юруков на известния и много обичан в Карлово и региона военен историк полковник о.з.доц.д-р Петър Ненков.Това е второ разширено и допълнено издание на историко-художествения биографичен очерк за един малко познат на широката общественост и незаслужено позабравен днес патриот и родолюбец.

Едва 23 годишен загива за свободата на своите братя в поробена Македония войводата Петър Юруков – Юручето, както са му казвали неговите другари и съмишленици в борбата срещу турския поробител. И той, както и много други български патриоти от цялата страна, макар и да не е роден в земите на Македония, съдбовно свързва и посвещава живота и делото си за нейното освобождение. Роден в Карлово през 1882 г., отрано останал кръгъл сирак, той учи първоначално в Карлово, след това и в Пловдив, за да се отзове и в Самоков – в железарското училище. Дружи с будни и родолюбиви младежи, сред които е и Мицо – брата на безспорния авторитет и водач на борбата за освобождението на Македония – Гоце Делчев. В железарското училище става член на тайния революционен кръжок „Трайко Китанчев”, който малко по-късно и оглавява. Без много шум и парадност, закърмен с името и образа на своя велик съгражданин Васил Левски, Петър Юруков развива ползотворна и ефективна дейност по събиране на финансови средства за подпомагане борбата за освобождението на Македония. Екипирал се сам – със собствени сили и средства, той е изпратен от Гоце Делчев първоначално в Дойранската чета като нейн секретар, а след това, макар и едва 19 годишен, е определен и за войвода на Кукушката чета, за да замести ранения войвода на четата Христо Чернопеев. Въпреки младостта си, показвайки и отлични тактически умения в битките с турските поробители, и с една завидна зрялост и уравновесеност за годините си, след това той е определен и за околийски войвода на Тиквешията. Юручето е избран и специално поканен да вземе участие в т.н Афера „Мис Стоун”, с която да се осигурят финансови средства за въоръжената борба в Македония. След това, участва в борбите срещу поробителите както и в състава на други чети, командвани от такива колоси във ВМОРО като Христо Чернопеев и Михаил Герджиков, така и като войвода на чета в Кожух планина. При това, Христо Юруков е инициатор и организира обединение на отделните чети в сборна чета с численост 70 човека, превърнала се в страшилище за турците в региона.

Следва и участие в Илинденско-Преображенското-Кръстовско въстание /1903 г./, след което отново е определен за околийски войвода на Тиквешията. След участието си в конгресите на ВМОРО през 1905 г. /Солунски, Струмски и Серски конгрес/ на Петър Юруков е поставена задачата да прибере укритото след въстанието оръжие на Крушевския войвода Никола Карев. Именно тогава идва и злополучната среща и престрелка на Юруков с турски аскер при манастира „Св.Никола” при с.Прилепец. Раненият войвода, след неуспешно лечение заболява от тифус и умира на 18 декември 1905 г. – не му достига само 1 ден за да навърши 23 години.

Именно на тази светла и обаятелна млада личност, на този просветен деец на ВМОРО, полковник о.з.доц.д-р Петър Ненков посвещава своята книга.

Гости на срещата бяха полковник Станимир Христов – Началник на щаба на в.ф.34 750 – 61-ва Стрямска Механизирана бригада, майор Бойко Грошев – Началник на административно отделение на бригадата, г-н Мирослав Колев – Директор на Общинска библиотека – Карлово, г-жа Мария Деянова – Директор на Общински музей – Карлово – асоцииран член на СОСЗР, полковник о.з. Антон Мерудийски – Председател на Общинска организация „В.Левски” – СОСЗР – Карлово. Не можа да присъства лично, но изпрати специално послание и поздравление към участниците в срещата, председателя на местната структура на ВМРО г-н Светлозар Янков.

Изключително богато, съдържателно и завладяващо бе представянето на книгата и автора, което  направи г-жа София Бановска от Общинска библиотека – Карлово. Тя акцентира и върху факта, че и Петър Юруков, подобно и на Левски, си е водил лично тефтерче с точни сметки за получените и изхарчени финансови средства, като при това той е бил изключително отговорен и добросъвестен при отчета на тези средства.

А малко по-късно, от изказвания на участници в срещата, се разбра и за непознатия до момента и неизследван в детайли от историци и специалисти по темата факт, че Петър Юруков и Васил Левски имат родствена връзка. Тази информация достигна до нас чрез предоставеното родословно дърво на Петър Юруков, което представителя на известната и уважавана карловска фамилия Митови – сержант/з/Димитър Митов направи в навечерието на представяне на книгата за войводата.

Полк.о.з.доц.д-р Петър Ненков благодари на хората, „запалили” го по темата учителя Антон Настев и основателя на ВМРО-Карлово Иван Сиболерски – за съжаление, днес и двамата покойници, както и да изкаже специалните си благодарности към Директорката на Общинския исторически музей – Карлово г-жа Мария Деянова, предоставила му нови и интересни материали за живота на Петър Юруков, публикувани в новото издание на книгата за Карловския войвода на ВМОРО.

Пред множеството присъстващи в залата бе споделена и идеята да потърсим и гроба на войводата Петър Юруков в Прилеп, Македония. Имаме солидна основа и аргументация за осъществяването на този наш замисъл. В Карлово имаме улица, носеща името на войводата, като при това към табелите на името на улицата има поставени и информационни табели, разказващи кой е Петър Юруков и какви са неговите заслуги за България. Табелите са част от работата преди години на Общинската организация на СОСЗР в Карлово по Програма Родолюбие на Изпълнителна агенция „ВК и ВПД” към Министерството на отбраната по Проект „Войнската слава на Стрямската долина”. В Карлово имаме и обновения /по същество - новоизграден/ паметник за Петър Юруков, който миналата година тържествено и с войнски ритуал бе открит. В изграждащата се понастоящем в Карлово Алея на войнската слава от запасното войнство се предвижда и плоча за него. Сега вече имаме и издадена биографична книга за войводата. Остава да установим и гроба в Прилеп на този борец за освобождението на Македония.

Още миналата година, при поредната ни екскурзия, която запасното войнство организираме с родолюбива и патриотична насоченост, бяхме в Прилеп, намерихме църквата „Св.Никола” в която се знае, че е препогребан Петър Юруков, но въпреки положените усилия не можахме да открием гроба на войводата. Ето защо, считаме за необходимо и за това инициираме активна обществена позиция за да открием гроба на войводата. Тук би следвало да влезе в ролята си общинската администрация и Кмета на Карлово, Общинския съвет на Карлово, както и местната структура на ВМРО – имаме предварителни разговори с тях по въпроса и принципното им разбиране и позиция. Остава осъществяването и на конкретни практически дейности, за да може да се реализира тази, иначе така добра идея. Защото карловския войвода Петър Юруков заслужава това.

майор о.з. Стефан Груев

Секретар Общинска организация „Васил Левски”

СОСЗР - Карлово

 

 
Стягат юбилейно издание на фестивала „Столетово пее и танцува”
Понеделник, 26 Юни 2017 15:58

Столетово се подготвя за провеждането на Националния фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува”. Тази година е неговото 10 издание. На 1 и 2 юли селото ще събере десетки певчески и танцови фолклорни състави от цялта страна. Организатор на празника е читалище „Христо Ботев” в Столетово.

На сцената, която ще бъде издигната на площада в селото, ще

 
Мариана Манчева: Името на Васил Левски ни задължава да успяваме
Неделя, 25 Юни 2017 18:22

Мариана Манчева е завършила българска филология и едногодишна специализация по литературоведски и методически проблеми на обучението по литература в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно е специализирала „Икономика и бизнес управление на образованието” в Институт за следдипломна квалификация към УНСС. От 1 ноември 1995 година е директор на Средно училище "Васил Левски" в Карлово. Обича професията си - учител по български език и литература, работата  с младите хора  дава удовлетворение и радост. Казва, че училището („Васил Левски”) е нейният живот - в него е завършила основно и средно образование, работила е като учител, а вече над 20 години е директор.

 

-Госпожо Манчева,  и тази година СУ "Васил Левски" в Карлово е в топ 7 на училищата в Пловдив и Пловдивска област с най-висок среден успех и най-голям брой пълни шестици на зрелостните изпити.  Удовлетворена ли сте от този резултат?


-За хората, които се интересуват от образование, фактът, че СУ „Васил Левски” - Карлово е сред десетте най-добри по успех от държавните зрелостни изпити училища в област Пловдив не е изненада. Уверявам ви, това не е случайност. Успехът е резултат от последователна работа на учители и ученици, която се възнаграждава с успехи всяка година. Откакто се провеждат държавни зрелостни изпити, училището е сред първите по успех в област Пловдив, а миналата година бяхме на трето място. При нас няма зрелостници, които да не са дипломирани. Естествено, че тези резултати удовлетворяват, но те са и мотивация както за учителите, така и за следващите випуски. Показател за качеството на образованието в училището освен резултатите от държавните зрелостни изпити са и успехите на учители и ученици през учебната година. Владислав Пенчев от VIII клас с интензивно изучаване на чужд език се класира шести на националната олимпиада по английски език. Впечатляващо беше представянето на четвъртокласника Марио Манчев в националното състезание по правопис на английски Spelling Bee, който достигна до предпоследния кръг, състезавайки се с ученици от VII клас. Марио получи и специална награда от Британския съвет - безплатно явяване на тест на Кеймбридж. Тези ученици представяха не само себе си и училището, но и област Пловдив в състезанията. Учениците от XI клас Даяна Михайлова и Габриел Доков успяха да убедят журито в Благоевград, че са амбициозни, уникални, борбени, гениални и бяха класирани за участие във втори кръг на AUBG Multi Talent Quest, уникално по рода си състезание за единадесетокласници от средните училища в България, което се провежда на английски език в два кръга. Лилия Дунеловска от V клас получи специална награда за техническа сложност с проекта си „Пътешествие в света на математиката” в националното състезание „IT Знайко”. Учениците от две учебни компании „Калиопа” и „Пандора” бяха класирани и участваха в националното състезание на Джуниър Ачийвмънт, България. Момичетата от училищния хор бяха класирани на второ място в националния конкурс „От учителя с любов”, а техният диригент г-жа Анита Илиева се завърна с първа награда. В навечерието на 24 май г-жа Антония Василева - ст. учител по информатика и информационни технологии, със заповед на министъра на образованието и науката беше удостоена с грамота „Неофит Рилски”. Това са само част от успехите на ученици и учители от СУ „Васил Левски” Карлово.

- Какъв процент от учениците продължават образованието си в университет?


- Почти 100% продължават образованието си, и то не само в България, но и в престижни университети в Европа. За съжаление са рядкост тези, които, завършвайки висше образование в чужбина, се завръщат в страната. Умни и амбициозни, успяват да постигнат отлична реализация. Доброто е, че никога не забравят училището и учителите, които са ги изграждали като личности. И в кратките завръщания по родните места не пропускат да се отбият в училището, да споделят постиженията си, да благодарят за нещо, което сме им дали. Тези срещи са изключително вълнуващи, защото виждаш влагата в очите, усещаш вълнението в гласа, гордостта от постигнатото, за които ти имаш „вина”. И в такива моменти усещаш удовлетворението и пълнотата на живота си. 

-2017 година е по-специална в календара на СУ "Васил Левски". Тази година се навършват 130 години от основаването на училището и 180 години от рождението на Апостола, чието име носи вашето училище. Как  отбелязвате тези годишнини?


-Да, тази година е по-специална - навършват се 180 години от рождението на Васил Левски. Цялостната ни дейност през годината е белязана със знака на тази годишнина, защото ние сме училището, носещо името на Апостола в родния му град, за което покойният проф. Иван Стоянов казваше, че е СУ "Васил Левски" е най-българското училище е в най-българския град.

И ние - учители и ученици, се стараем ежедневно да доказваме, че сме достойни за името си, защото то задължава. А за това не е нужно да правим грандиозни неща - достатъчно е да вършим работата си отговорно, с мисъл за утрешния ден, да не изневеряваме на съвестта си, да си поставяме високи цели и да се стремим да ги постигаме.

Учениците от учебна компания „Пандора” обявиха национална кампания за възстановяване на рушаща се сграда - паметник на културата с местно значение, собственост на църковното настоятелство, намираща се на площад „Васил Левски”. Желанието на учениците е да вдъхнат живот на сградата, да я превърнат в привлекателно място за млади хора, които имат нужда да съхранят вярата си, за деца, които рисуват, пеят, възраждат традиционни за региона занаяти.

На 27 и 28 юни ще участваме в Националния събор на средните училище, носещи името на „Васил Левски”. Ще разкажем на гостите на Карлово защо сме различни, какво правим, за да съхраним и предадем на поколенията заветите на Апостола, идеите му, любовта му към България. И разбира се, ще се постараем да направим пребиваването им в града на Апостола незабравимо.

Съорганизатори сме на конкурса „Песенна палитра”, който ще се проведе на 1 и 2 юли. Тази година в него освен солови изпълнители ще участват и вокални формации. Нов момент в конкурса е обявената награда за нова песен за Левски.

В навечерието на 18 юли ще излезе от печат втората част на сборника „Откровения”, включващ ученически лични творби, посветени на Левски.

Имаме и друга идея, свързана със запазване на паметта за Апостола, с която, ако успеем да я осъществим, ще изненадаме много български училища. Но засега ще я запазя в тайна.

А 130 години от откриването на училището ще отбележим на 1 ноември. Програмата за честванията вече е готова. В осъществяването  ще се включат не само ученици и учители, но и много родители и граждани на Карлово, защото за карловци „гимназията”, както всички наричат училището ни, е символ на образование и успех, защото всеки втори жител на Карлово е свързал съдбата си с това училище.

-Госпожо Манчева, вие бяхте единственият български учител, включен в делегацията начело с президента Румен Радев, която посети светите български места в Рим по случай 24 май. Разкажете повече за пътуването?


- Имах честта да бъда част от делегацията, посетила Рим по случай празника на славянската писменост и българската просвета и култура. Когато получих поканата, бях изненадана. Но я приех като признание за труда на обикновения български учител, който скромно носи кръста си да създава от децата знаещи и можещи млади хора. 

Да съм посланик на българското средно образование по светите за всеки българин места в Рим, да се преклоня пред гроба на Св. Константин Кирил Философ,  да бъда в църквата, където са осветени българските букви и богослужебните книги на български език, да усетя силата на българския дух в центъра на Рим - словата са безсилни да изразят вълнението, което изпитах. Пред тези светини дъхът ти секва и нещо те хваща за гърлото. Това чувство не може да се предаде с думи, то трябва да се изживее./Източник: marica.bg/

 
EVN съветва: През летния сезон използвайте безплатните SMS или имейл услуги
Неделя, 25 Юни 2017 17:51

EVN съветва: През летния сезон използвайте безплатните SMS или имейл услуги относно размер на фактурата и при пропуснат срок за плащане

До момента над 193 000 клиенти получават информация на мобилния си телефон или електронна поща

Клиентите на EVN България могат да получават безплатни SMS и имейл известия за стойност на своята фактура и при пропуснат срок на плащане. Услугите са особено полезни през летните месеци по време на активния туристически сезон. Информацията включва:
1.    eжемесечна стойност на консумираната електроенергия, отчетен период и срок за плащане. Известието се получава всеки месец.
2.    предстоящо прекъсване на електрозахранването, в случай че е пропуснат срокът за плащане. Известието се получава най-малко 3 дни преди прекъсването, което значително намалява риска от пропускане на сроковете за плащане и свързаното с това преустановяване на захранването.

SMS известията са безплатни за всички битови клиенти на EVN България без значение на ползвания от тях мобилен оператор. Регистрацията се извършва бързо и лесно онлайн на: https://www.evn.bg/UslugiIzvestqvane/ClientForm.aspx

До момента над 193 000 клиенти получават информация на мобилния си телефон или електронна поща.

Чрез платформата „EVN Онлайн плюс“ може да се заплаща от страната и чужбина по всяко време. Всеки регистриран клиент има архив за своите фактури за 13 месеца назад и графично представяне на консумацията и стойностите на фактурите по месеци.
Директен линк: https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx

EVN България Електроснабдяване
тел. 0700 1 7777
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.evn.bg

 
В Сопот започват Вазови празници 2017! Вижте програмата!
Събота, 24 Юни 2017 14:23

ВАЗОВИ ПРАЗНИЦИ, 2017 ГОДИНА

167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

ПРОГРАМА

-3 юли 2017-

18,00 часа, Експозиционна зала на КМ „Иван Вазов”
Моноспектакъл „Любовта не може просто да отмине” с участието на на носителя на
наградата „Икар” за златен глас на България- Симеон Владов. Представяне на автора на
постановката – младия български романист и драматург Радослав Гизгинджиев.

 

 


Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker