Новини от Карлово и региона
Комисия оглежда опасни ли са реките в община Сопот
Петък, 02 Декември 2022 16:13

Междуведомствена комисия, назначена по искане на кмета на община Сопот – Деян Дойнов и със заповед на областния управител извърши обследване на деретата на реките.

Комисията обходи всички критични участъци на територията на общината и установи размера на щетите от големите порои през месец септември.

Очаква се до месец областният управител да предложи мерки по отстраняване на щетите.

 
Прокуратурата отваря приемни с граждани в малките населени места
Петък, 02 Декември 2022 15:49

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив отварят приемни в малките населени места, изготвят списъци на самотно живеещи възрастни хора


Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив отварят приемни по график в общините и малките населени места в областта, в които ще приемат граждани и сигнали от тях. Това стана ясно днес на съвместна среща, организирана по инициатива на Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив и Атанас Илиев, зам.- районен прокурор.с кметовете на общините в област Пловдив.

Целта й бе подобряване на взаимодействието с държавните и общински органи и организации, пълноценната обмяна на информация за противодействие на битовата престъпност, престъпленията по транспорта и разпространението на наркотични вещества сред подрастващите, оказване на методологична помощ на контролните органи и координация на действията им по актуални проблеми по реда на надзора на законност.


На срещата присъстваха Анна Викова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Пловдив, старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив  и началниците на охранителна и пътна полиция.
Под формата на активна дискусия представителите на местната власт споделиха проблеми, свързани с домови кражби, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, телефонни измами, мигрантския натиск и пътнотранспортни произшествия.


По предложения на Районна прокуратура-Пловдив и с оглед подкрепа на уязвими групи от обществото ще бъдат създадени приемни в общинските центрове и малките населени места в Пловдивска област. В тях прокурори от РП-Пловдив ще се срещат с граждани, за да приемат техни сигнали, да ги изслушат и да им съдействат, както и да ги запознаят с ролята и задълженията на държавното обвинение.


Участниците в дискусията подчертаха необходимостта от превенция и провеждане на редица разяснителни кампании сред населението относно битовата престъпност и в частност телефонни измами, кражби, грабежи и др. Прокурорите от РП-Пловдив ще се включат в редица срещи с рискови групи – възрастни хора, етноси, деца и младежи. На тях ще ги запознаят с опасностите от телефонни измами, употребата на наркотици, нарастващата битова престъпност и др.


Взе се решение да бъдат изготвени списъци на самотно живеещи възрастни хора, които да се водят на отчет при полицейските инспектори и да се провеждат периодично разговори с тях, особено през наближаващия зимен сезон. Целта е те да знаят при нужда къде и как да потърсят най-бързо помощ от институциите. Кметовете се ангажираха да  изготвят такива списъци.


На срещата бяха поставени проблеми, свързани със снегопочистването, необходимостта от полагане на пътна маркировка, както по улиците, така и по шосетата от републиканската пътна мрежа, почистването на речните корита и спонтанно възникващи незаконни сметища.
 
Предстои съдебно дело срещу карловски лекар в Окръжен съд - Пловдив
Петък, 02 Декември 2022 15:46

Срещу подсъдимия З. С. е повдигнато обвинение в това, че на 19.06.2020 г. в гр. Карлово, обл. Пловдив, в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, като дежурен лекар – акушер-гинеколог по АГ, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – лекарска професия, при водене на раждане причинил обилно кръвотечение и кръвозагуба, в резултат от неправилно наложения форцепс /начин на изпълнение/ е причинил смъртта на Н.С.-Д., настъпила на 16.07.2020 г. в УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД гр. Пловдив, с което е нарушил разпоредбите на:
1.    Наложилите се в практиката Правила за добра медицинска практика.
2.    Чл. 81 ал.2 от Закона за здравето – Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагането на следните принципи:т.1 своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ.
3.    Наредба №25 от 4.11.1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ:чл.4 „Обект на спешна медицинска помощ са: т.1 всички болни и пострадали, пряко застрашаващо живота им“, чл. 5 „Качеството на оказаната в лечебното заведение спешна помощ отговаря на правилата за добра медицинска практика“.
4.Наредба №12 от 21.07.2012 г. „За утвърждаване на медицински стандарт в Акушерство и Гинекология“  - престъпление по чл. 123 ал.1 от НК.
Делото е насрочено в разпоредително заседание.

Делото ще се гледа на открито съдебно заседание на 5 декември т.г.

 
Откриха ремонтирания пенсионерски клуб в Сопот
Четвъртък, 01 Декември 2022 15:57