Новини от Карлово и региона
ВМЗ вдигна печалбата с 86 на сто
Събота, 17 Август 2019 09:49

ВМЗ е напът да преодолее свиването на дейността, което отчете миналата година. Това показват резултатите за първата половина на 2019 г, пише "Капитал".


Нетните приходи на компания са с 24.20% по-високи от същия период на миналата година, като достигат 95.479 млн. лева. Печалбата пък скача с близо 86 на сто до над 9.20 млн. лева.


Продължава да увеличава оборота си и авиоремонтния завод "Авионамс", но там ръстът е доста по-скромен - 11.63% до 18.117 млн. лв. В същото време обаче печалбата се срива с над 30 на сто и е малко под 3 млн. лв.


Значително по-слаб спрямо полугодието на 2018 година се отчита оръжейният търговец "Кинтекс". Нетните продажби се понижават с повече от 47% до 44.121 млн. лв., а п

 
Най-добрите парапланеристи в света идват на уникално състезание в Сопот
Събота, 17 Август 2019 04:57

Българският топ пилот Веселин Овчаров, подкрепен от Red Bull представя концепция за събитие, което се случва за първи път Развълнувани сме да съобщим, че от 30 август до 1 септември в Сопот ще се състои събитие, което не се е случвало никъде в света до сега, пише сайтът actualno.com. Единственото по рода си състезание Red Bull Acro Cross  ще представи изцяло нова дисциплина в спорта парапланеризъм. Наречена е "акро крос", защото е симбиоза между двете главни направления в този спорт - крос кънтри и акробатика.   Цялата концепция е измислена от българския топ пилот и световен рекордьор в акробатичните дисциплини - Веселин Овчаров - и вече предизвика световен интерес в средите. По негово желание това уникално състезание ще се случи в Сопот, България, като вече е потвърдено присъствието на няколко световни шампиони и легенди в спорта.  Сопот отдавана е известен в сферата на безмоторното летене и след провеждането на световното първенство в дисциплината Cross Country през 2013 г., сега Весо продължава да привлича вниманието на света към градчето със страхотна природа, вярвайки, че това е едно от най-добрите места за летене, което може да се намери на земята. Цялата световна общност, свързана с този спорт, е развълнувана от възможността за изживяване на нещо напълно ново. Навлизането в непознати среди предизвиква най-добрите в спорта и затова не е изненада, че някои от най известните парапланеристи в света вече заложиха в календара си последния уикенд на август да бъдат в Сопот.  До момента потвърдилите участие топ пилоти са от близо десет държави, сред които Бразилия, Испания, Франция, Англия, Германия, Русия и Турция. Те  ще се борят за наградния фонд, осигурен от Red Bull, но истинската им цел е да се запознаят с идеята на техния колега и приятел и да бъдат част от този исторически в световен мащаб, момент.

 
In memoriam: Напусна ни спортната легенда Пенка Стоянова
Петък, 16 Август 2019 11:16

След дълго боледуване на 69-годишна възраст почина една от големите легенди на женския ни баскетбол - Пенка Стоянова. Родена в Карлово, тя остана докрай свързана с града и хората.

Визитката й е повече от впечатляваща,

 

 
ВМРО издигна ген. Шивиков за кандидат за кмет на Карлово
Четвъртък, 15 Август 2019 16:35

ВМРО-БНД издигна генерал Димитър Шивиков за кандидат-кмет на община Карлово. Кандидатурата му бе обявена на пресконференция днес в присъствието на евродепутата Ангел Джамбазки, народния

 

 
Бяла магия! Премениха Калофер в красиви дантели
Четвъртък, 15 Август 2019 16:29

Калофер грее пременен в дантела, украсата е дело на местните плетачки, които облякоха града в изящното облекло по случай празника „Бялата магия“, посветен на калоферската дантела. Това е неговото 20-то издание, а кулминаията му е днес, на Голяма Бородица.

Млади плетачки от града изработиха украсата за прозорците и фасадата на Творческия център на дантелата. Стари модели от Златния фонд на

 

 
Още един карловски военнослужещ вече е бригаден генерал на нова висока служба
Сряда, 14 Август 2019 17:41

На 13.08.2019 г. на общ развод на 61 Стрямска механизирана бригада, беше прочетен указа на Президента на Република България, с който заместник-командирът на бригадата полковник Станимир Христов се назначава на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ и се удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 15 август 2019 г. Полковник Христов се сбогува с личния състав на бригада и благодари на всички за съвместната служба.
На общия развод бяха представени и новоназначените лейтенанти, към които бригаден генерал Деян Дешков се обърна с думите да бъдат винаги пример за своите подчинени и да пазят името и честта на 61 механизирана бригада и на формированията, в които са назначени.

 
МВР засича средната скорост по пътя Карлово-Пловдив
Сряда, 14 Август 2019 15:09

Най-модерната в страната отсечка за засичане на средна скорост се изгражда в момента на пътя Пловдив – Карлово. Това съобщи на семинар по пътна безопасност в Пловдив шефът на ГД Национална полиция Христо Терзийски.

Модерната техника вече е инсталирана и в момента се правят изпитания. Тя обхваща трасе от

 

 
"Централен Балкан" ремонтира пътя от Беклемето до хижа Дерменка
Сряда, 14 Август 2019 15:01

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ сключи договор за изпълнение на Дейност 6 „Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на път „Беклемето“ - хижа „Дерменка“. Договорът се изпълнява в рамките на проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан", финансиран чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“
Пътят е включен в категорията „пътища със свободен достъп“ и по него посетителите могат да преминават с МПС, без да е необходимо съгласуване от страна на Парковата дирекция. Поради сериозното натоварване, се наблюдава изравяне на трасето му. За да преодолеят разрушените участъци, част от посетителите излизат извън него и използват алтернативни, нерегламентирани трасета. Това води до увеличаване на ерозиралите терени, в съседство с пътя и невъзможност за естественото им възстановяване.
Предвидените по изпълнението на сключения Договор мерки, целят рехабилитация на посочения път и изпълнение на противоерозионни мерки в съседните участъци, с цел възстановяване на природни местообитания граничещи с пътя. В резултат на дейностите по договора ще бъдат предприети мерки за подобряване природозащитното състояние на природни местообитания: 6170 Алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества, 62D0 Оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества и 6230* Богати на видове картъ

 
В Сопот ремонтират европроект с 85 000 лева
Сряда, 14 Август 2019 14:59

85 000 лева са необходими за ремонт на отоплителната система на ДГ “Приказен свят” в Сопот. Това стана ясно от заседание на постоянната комисия “Бюджет и финанси” към местния парламент. На заседанието на комисията беше разгледано предложението на кмета на общината Деян Дойнов за актуализация на бюджета с 85 000 лв., които да бъдат отпуснати на детското заведение за спешен ремонт на амортизираните тръби на отоплителната система. В общината е получена молба за средствата от директора на детската градина – Наташа Брайчева, съобщи rnews.bg

Случаят предизвика шумна, но конструткивна дискусия. Казусът е заплетен и е пореден лош пример за реализация на проект с европейско финансиране. По време на предишно ръководство на общината е спечелен проект за ремонт и подобряване на енергийната ефективност на детската градина. Резулататът е налице – вместо нова ефективна система детската градина се отоплява със стари, опасни и енергоемки калорифери.

Как са усвоени европарите, кой е следил за качеството на изпълнение и как са похарчени получените средства, се коментира в рамките на заседанието. Въпросите са поставени, компетентните органи работят и отговор ще бъде получен, но междувременно предстои нов отоплителен сезон и деца, които ще получат основите на образованието си в детска градина “Приказен свят”.

Всички документи по злополучния за детската градина проект са внесени от сегашната управа на община Сопот в Районната прокуратура в Карлово. Образувано е досъдебно производство срещу ръководителя на проекта инж. Иван Димитров.

Общината е изправена пред поредния “успешен” проект, който изисква ремонт, допълнителни средства и разследване на компетентните органи. Това не е единственото досъдебно производство по отношение на реализирани проекти в миналото, има още осем досъдебни производства, коментира зам.-кметът Николай Новаков.

След като бяха изслушани всички страни по проблема и бяха взети под внимание всички мнения се взе решение проекто-докладната да се допълни по отоношение на факти, които дават допълнителна информация по случая. Идния понеделник документът отново ще бъде разгледан в комисията, след което да стане част от дневния ред на сесия ня Общински съвет Сопот в сряда.
Rnews.bg

 
Баба от Карлово "погреба" снаха си за да отърве глоба
Вторник, 13 Август 2019 16:40

Бaбa oт Кaрлoвo излъгa, чe жeнaтa нa пoкoйния ѝ cин e мъртвa, зa дa oтървe глoбa нa ceмeйcтвoтo cи. Тя e ocъдeнa нa шecт мeceцa зaтвoр зa лъжecвидeтeлcтвaнe прeд cъдa, кaтo нaкaзaниeтo e oтлoжeнo c 3-гoдишeн изпитaтeлeн cрoк.

Кaзуcът, зaрaди кoйтo бaбaтa пoгрeбaлa живaтa cи cнaхa, дaтирa oт 2017, a прякaтa причинa e, чe мъжът ѝ кaрaл ceмeйнoтo "Aуди" cлeд кaтo e изпил някoлкo чaшки. Cпрeли ги прeз нoщтa в Кaрлoвo, a дрeгeрът oтчeл 0,96 прoмилa aлкoхoл в кръвтa нa вoдaчa. Вeднaгa бил cъcтaвeн aкт, a нa нeгoвa бaзa мъжът бил глoбeн пo Зaкoнa зa движeниe пo пътищaтa c 1000 лeвa и 1 гoдинa бeз книжкa.

Бaбaтa и дядoтo oбaчe нe ocтaвили тaкa кaзуca и oбжaлвaли нaкaзaтeлнoтo пocтaнoвлeниe в cъдa. Ceмeйcтвoтo ce грижи зa внучeтo cи, чийтo бaщa и тeхeн cин e пoчинaл прeди някoлкo гoдини. Имeннo тoвa изпoлзвaли зa цeлитe нa oмилocтивявaнe нa cъдa. Прeд мaгиcтрaтитe пoд клeтвa бaбaтa кaзaлa: "... Cнaхaтa и тя пoчинa, нa 25 гoдини …“, „… cнaхaтa и тя cи зaминa млaдa, нa 25 гoдини…“. Тaкa иcкaлa дa изтъкнe, чe ca caм caми и чe дeтeтo, кoeтo пo врeмe нa рaзпитa чaкaлo в кoридoрa, нямa нeoбхoдимaтa финaнcoвa и пoпeчитeлcкa пoдкрeпa. Зa тeзи цeли тe пoиcкaли oт cъдa нaкaзaниeтo дa бъдe нaмaлeнo.

Cъcтaвът нa Рaйoнния cъд в Кaрлoвo ce cмилил нaд двoйкaтa и нaмaлил нaкaзaниeтo нa дядoтo нa пoлoвинa - 500 лeвa глoбa и 6 мeceцa лишaвaнe oт прaвo дa упрaвлявa aвтoмoбил.


Някoлкo дни пo-къcнo oбaчe cтaнaлo яcнo, чe cнaхaтa e живa и здрaвa в чужбинa, къдeтo вeрoятнo e зaпoчнaлa нoв живoт. Тaкa бaбaтa e привлeчeнa към нaкaзaтeлнa oтгoвoрнocт зaрaди изрeчeни лъжи пoд клeтвa.

Тя oбaчe oтнoвo нaeлa aдвoкaт и жaлвaлa приcъдaтa cи c мoтивитe, чe пoд "зaминaлa" имaлa прeдвид, чe cи e тръгнaлa. Мaгиcтрaтитe oбaчe рeзoннo пoкaзaли нeйнитe пoкaзaния, в кoитo яcнo e зaпиcaнo "cинът ни cи зaминa, cнaхaтa и тя пoчинa нa 25 гoдини, зaминa cи млaдa". Тoвa oпрaвдaниe изoбщo нe минaлoтo, нитo изтъкнaтoтo, чe нe прeдcтaвлявaлa oбщecтвeнa oпacнocт.

Caмo прeди някoлкo дни Oкръжнитe мaгиcтрaти в Плoвдив кaтeгoричнo пoтвърждaвaт приcъдaтa oт 6 мeceцa уcлoвнo зaрaди тoвa, чe e изкaрaлa мъртъв жив чoвeк.

Източник: fakti.bg

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker