Новини от Карлово и региона
Създават онлайн платформа за социалните предприемачи
Четвъртък, 23 Септември 2021 18:15

Създават онлайн платформа за социалните предприемачи

„Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми, например, демографски, интеграция на лица с увреждания, от малцинствата или изпаднали в някаква трудност. Чрез определен бизнес модел социалните предприемачи се опитват да разрешат тези проблеми.“ Тази кратка и ясна формулировка на понятието „социален предприемач“ даде проф. д-р Николай Денчев, заместник-ръководител на катедра „Бизнес“ към Свободния университет в Брюксел, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по телевизия „Блумбърг“.

Основните проблеми, които проф. Денчев посочи в социалното предприемачество, са липсата на финансови средства, липсата на контакти и социална мрежа, както и недостатъчна бизнес компетенция от страна на самите предприемачи. Най-често те ръководят малки организации, които с много труд и желание се опитват да постигнат целите си. За съжаление досега не са били обект на обществено внимание и съответно хората, които биха им били от помощ, не знаят за тях.

Точно липсата на двустранна връзка - между социални предприемачи и подпомагащи ги организации и фирми, професорът се надява да бъде запълнена със създаваната в момента онлайн платформа https://www.bg-impact.org/. Тя е адаптирана версия на белгийска платформа, в която вече са регистрирани над 300 социални предприемачи и над 100 организации, които ги подпомагат.

Проф. д-р Николай Денчев обясни в ефира на „Бизнес старт“, че голяма част от социалните предприемачи в западните държави на ЕС, се развиват по инициатива на църквата, държавата и бизнесът - от гледна точка на филантропия. България може да се похвали с добре развити кооперативни съюзи, с дългогодишна история, както и общински социални предприятия. Той даде и един изключително успешен пример – как фондация „Земята – източник на доходи“ реално интегрира ромите. „Моделът е доста интересен – в цяла Европа интеграцията на тези малцинства изглежда доста трудна, а тук вече има тази добра практика.“

Проф. Денчев посочи и партньорството с „Клъстер Тракия икономическа зона“. За инж. Пламен Панчев, председател на сдружението и създател на най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, социалното предприемачество е част от успешното развитие на „новото поколение“ – въглеродно-неутрални индустриални паркове. Гостът говори и за помощта на директора на Клъстера Катя Стайкова за осъществяването на връзка с фирмите от зоната. В ТИЗ работят много чужди компании, които имат програми по корпоративна социална отговорност, и активно работят по разрешаването на социалните проблеми.

„Клъстер Тракия икономическа зона“ беше част и от организираните преди дни кръгли маси за социалното предприемачество в София и Пловдив, които се случиха благодарение на проекта по Еразъм+ Elanet, Свободния университет Брюксел, Университета за национално и световно стопанство и Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България. Идеята е да се създаде динамика, която да консолидира екосистемата за социално предприемачество. Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България е организатор и на предстоящия от 29 септември до 4 октомври в Пловдив Девети Европейски форум за социално предприемачество.

Гостът обясни и как е започнала цялата инициатива за популязиране и подпомагане на социалното предприемачество. „Бяхме се събрали на кръгла маса с краля на Белгия, който зададе въпроса дали може да се покажат 1000 успешни примери за социално предприемачество. В Белгия има 17 000 регистрирани такива, което означава, че задачата не е трудна. В България са около 3 500“, посочи проф. Денчев. Той смята, че университетите могат да окажат огромна помощ на социалните предприемачи, както обучавайки ги на знания и компетенции в различни теми, така и със своите многобройни контакти“

 
Ето какво се случи на хълмовете Момини гърди край Бегунци
Четвъртък, 23 Септември 2021 18:05

Над село Бегунци, на върха на  Момини гърди,беше издигнат 8-метров кръст

 

 
Обявиха конкрус за детска рисунка "Централен Балкан през моите очи"
Четвъртък, 23 Септември 2021 09:31

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ обявява конкурс за детска рисунка на тема: „Централен Балкан през моите очи“, по случай 30-тата годишнина от създаването на защитената територия. Конкурсът ще завърши с изложба, съпътстваща основното събитие от честванията на годишнината.
Участниците ще се оценяват в три възрастови групи - до 8г., до 12г. и до 18г. За всяка възрастова група има първо, второ и трето място. Творбите трябва да са с размери 35x50 см, а участниците имат свободен избор на техника и материали. Най-добре представилата се творба, става големия победител на конкурса. НЕ ТОЛЕРИРАМЕ УЧАСТИЕ НА ВЪЗРАСТНИ в творбите на децата! Класиранията се обявяват и публикуват до 5 дни след края на конкурса.
Награди: Рисунките на големия победител и на първо място във всяка група, получават предметни награди и рекламни и образователни материали на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“. Журито ще е в състав педагози, артисти и природозащитници.
Дата на затваряне: 16.30 часа на15 октомври 2021г.
Как да участваме: Рисунка;
Ограничение за участие: до 18 години.
Рисунките изпращайте на адрес:
Дирекция „НП Централен Балкан“
Улица „Бодра смяна“ 3
Гр. Габрово
5300
Лице за контакт:
Даниела Кръстева
GSM 0884260960

 
Личен пример: Кметът на Сопот монтира детска площадка
Сряда, 22 Септември 2021 17:53

 

Нова детска площадка ще събира хлапетата в Сопот. Тя бе изградена със средства от общинския бюджет, а в монтирането на съоръженията и този път участват кметът на общината Деян Дойнов. Той

 
Актуална справка за болни от коронавирус към 21 септември
Сряда, 22 Септември 2021 10:51

 

259 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Пловдивска област за 21-и септември, според данните в Единния информационен портал. Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница се лекуват 59 пациенти, а на домашно лечение са 192. Сред новодиагностицираните са стоматолог и медицинска сестра. От педагогическия персонал положителни са учител от едно училище и ученик от друго. Под карантина са поставени контактните деца и персонал. От детска градина е заболяло дете, също е наложена карантина на деца и персонал. 14-дневната заболеваемост е 302 на 100 000 души население.

Хоспитализираните пациенти от Пловдивска област към днешна дата са 540, като 470 от тях са на терапевтично лечение, 70 – на интензивно, 44 са интубирани.

В резултат на COVID-19 са починали 10 души – от 61 до 87-годишни. При жена на 75 придружаващи заболявания не са отразени. Останалите пациенти, загубили битката с коронавирусната инфекция, са имали съпътстващи болести. Починалите са нямали имунизации срещу COVID-19.

През изминалото денонощие от Центъра за Спешна медицинска помощ са отговорили на 214 повиквания. От тях 30 са свързани с COVID-19. В Пловдив са хоспитализирани 14 души, а в областта – 4 На домашно лечение са оставени 12.

Според Националната информационна система случаите на инфекцията в областта от началото на епидемията са общо 43 280. Оздравелите са 38 593, починалите – 2483.

Активните случаи в областта са 2204. На домашно лечение са 1664. Под карантина са поставени 3079.

Броят на официално обявените случаи в Единния информационен портал и регистрираните случаи за Пловдивска област в информационната система за COVID-19 не винаги е еднакъв, поради пренасочване на пациенти от други области. Например: пациент, диагностициран на 13.08.2021 г. в София, при епидемиологичното проучване посочва постоянен адрес в област Пловдив и случаят се отчита към РЗИ - Пловдив и обратно, уточняват от РЗИ.

В ежедневната справка се посочва броят на починалите с COVID-19, а в общия брой починали се регистрират и тези починали по други причини, но с положителен резултат за COVID-19.

 
Официално: Община Карлово чества Деня на независимостта в Климент
Сряда, 22 Септември 2021 09:09