Новини от Карлово и региона
Скулпторката Николина Канарова с награда за Левски
Сряда, 18 Юли 2018 13:39

В днешния празничен ден в НМ „Васил Левски“ по традиция бе връчена наградата на карловския комитет „Васил Левски“. Тази година носител стана изтъкнатия художник и скулптор Николина Канарова. Извайвала и рисувала дълги година Апостола на свободата, пресъздала в картините си красотата и автентичността на Карлово. Наградата беше връчена от председателя на комитет „Васил Левски“ – Златан Тодоров. В дух на преклонение, Николина  Канарова дари паричната сума, с която е съпроводена наградата, на НМ „Васил Левски“, за да бъде използвана за поддържане и обогатяване на родната къща на Апостола..

Директорът на музея Дора Чаушева приветства кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и многобройните посетители, дошли да се преклонят пред майката Гина Кунчева, дала на България най-свидния син на България, и да разгледат мястото, от където тръгва забележителния подвиг на Левски. В литературно-музикалната програма, проведена в двора на музея, участваха деца от музикална формация „Карловойс“, които изпълниха авторска песен за Апостола.

По-късно, в експозиционната зала на НМ „Васил Левски“, беше открита изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“, с която гостува регионален исторически музей – Варна.

 
Проект на община Сопот даде 60 лични асистенти на нуждаещи се
Сряда, 18 Юли 2018 13:34

Общината представи отчета си за успешното изпълнение и реализация на проекта

С близо 470 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ по линия на Европейския социален фонд бе осъществен проектът “Създаване на дневен център за независим живот в община Сопот”. Средствата бяха

 

 
Бойното знаме на Гарибалди дойде в Карлово, вижте го!
Вторник, 17 Юли 2018 19:20

Изложбата „Аргонавти на свободата - Гарибалди и българите“ ще бъде официално представена днес в Карлово в Национален музей „Васил Левски” около 11.15 часа по време на честването на 181 години от рождението на Апостола на свободата. На събитието се очаква да бъде гост и г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен, с чието съдействие, лични контакти и безвъзмездна помощ е създадена изложбата от Музея на Възраждането във Варна.

Експозицията и нейното представяне в Карлово са посветени на 18 юли - деня на рождението на Васил Левски.

В изложбата са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX в. Гостите на музея ще видят бойно знаме от походите на Гарибалди. Знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и участва в походите до Сицилия 1860 г., Аспромонте - 1862 г., и Ментана - 1867 г.

 
Днес: Представят най-новите книги за Левски! Вижте кои са те!
Вторник, 17 Юли 2018 19:15

Литературен салон за Левски отваря врати днес в зала "Васил Караиванов" в Карлово. Началото е 16.00 часа. По време на форума, който традиционно се провежда на 18 юли, рождената дата на Апостола, се представят най-новите книги за него. Проявата се организира от Националния музей „Васил Левски” в Карлово, музеят ще представи четири нови произведения.

„Публичният образ на Васил Левски” е едно от най-интересните заглавия, автор на това изследване е доц. Ивайло Христов. В нея той проследява посмъртната съдба на Васил Левски в българското национално съзнание. Сам авторът споделя, че целта на монографията е да се покаже как се формира и обогатява представата за Васил Левски в българското общество. Как се оценява реалната роля на тази велика личност в българската история и с какво животът и делото на Апостола са допринесли за обогатяване на душевността на българския народ, както и какъв е фокусът, през който различните исторически епохи четат документацията и спомените за Левски.

През изминалата година в самостоятелни сборници бяха издадени докладите от две научни, конференции, проведени в Карлово. Единият от тях е от националната научна конференция, посветена на 180 години от рождението на Апостола, организирана от Министерство на културата, Национален музей „Васил Левски”, Община Карлово, ИИИ при БАН и Фондация „Васил Левски”.

Тя бе на тема „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение”. Сборникът със същото заглавие включва 30 доклада на участниците, сред които са проф. Пламен Митев, доц. Димитър Цанев, проф. Пламен Павлов, проф. Вера Бонева. Докладът на проф. Пламен Митев очертава историографските проблеми, свързани с темата Левски и комитетското дело от 1871-72 година. Според него едни от споровете, които продължават и днес, са кога се създават комитетите от Левски, колко е техният брой, каква е ролята на Димитър Общи и Ангел Кънчев, за техните пълномощни в районите им, които им дават равни права с тези от пълномощното на Васил Левски.

Другият сборник е озаглавен „Васил Левски. Из кривините на литератураната иконография”. Той съдържа доклади от конференцията в Карлово, проведена на 1 и 2 декември 2017 г. на същата тема. Включва доклади на участниците проф. Любка Липчева, доц. Елена Гетова, доц. Благовест Златанов, проф. Людмил Димитров, проф. Николай Чернокожев, доц. Тодор Радев, доц. Елена Рацеева и др.

Неотдавна бе отпечатана и книгата „Кой си ти, Апостоле”. Книгата е посветена на проф. Иван Стоянов, един от най-добрите съвременни изследователи на живота и делото на Васил Левски, председател на фондация „Васил Левски” и носител на наградата на Карлово за 2016 година, който си отиде преди близо година.

 

Изданието включва кратки текстове на проф. Стоянов по любимата му тема – Българското възраждане и личността на Васил Левски.

 

 
Заловиха извършители на домови кражби
Вторник, 17 Юли 2018 10:26

Карловски полицаи задържаха двама извършители на домови кражби. В хода на работата по образувани досъдебни производства мерките за неотклонение са взети спрямо 43-годишен от село Розино и 22-годишен от Сопот. При проведените оперативни действия са събрани доказателства, че от къщата на свой съсед мъжът задигнал три мобилни телефона и ъглошлайф на стойност 700 лева. Младежът пък отнел телевизор и различни инструменти и вещи от апартамент в споменатия град.

 
Почитаме света Марина, покровителката на Карлово
Вторник, 17 Юли 2018 10:10

Десетки карловци почетоха днес света Марина, пазителката на Карлово. В ранния предиобед  пред параклиса на името на светицата бе отслужен водосвет, а  от ранна утрин през целия ден прииждаха хора да запалят свещ и се помолят пред иконата на света Марина.

 
Карлово чества 181 години от рождението на Васил Левски и Празника на града
Вторник, 17 Юли 2018 00:42