Новини от Карлово и региона
Роми пребиха трима горски служители по време на проверка за незаконна сеч
Вторник, 17 Октомври 2017 15:55

Трима служители на Горско стопанство Хисаря са били ранени при снощния екшън, който се разигра край моста на Стряма близо до град Баня. Те бяха нападнати от тълпа роми от близката махала по време на  проверка  една каруца с два кубика дърва. Единият от ранените е със спукан скалп, другият е със счупена ръка и е настанен в УМБАЛ "Свети Георги", а третия е със спукана скула на лицето и сътресение на мозъка и също е настанен в болницата.

Вчера група от 7 служители на Горското с три автомобила е извършвала проверка за незаконна сеч около 20:00 часа. Проверяващите  са попаднали на група роми и успели да заловят една каруца. В тъмното са проследили още три каруци, а ромите са избягали.

При проверка на моста на Стряма тълпа роми е нападнала горските служители. Екшънът се е развил светкавично. Един от горските успял да се обади на директора на стопанството, който веднага е сигнализирал на телефон 112 .

Директорът на стопанството Добрин Иванов е разпоредил на своите служители незабавно да се изтеглят от мелето, за да се предпазят.

Районна прокуратура разследва случая.

 
В Ермитажа Евгени Димов хвана сабите на руските императори
Вторник, 17 Октомври 2017 15:47

Майстор Евгени Димов от Сопот, ненадминат досега у нас в украсата на оръжие,   докосна с ръцете си оръжията на императори и крале, управлявали империите си  в различни периоди между 16. и края на 19. век.  Безценните  предмети се съхраняват в хранилищата на  Ермитажа в Санкт Петербург.  Българският майстор  получи покана да участва в  „стажировка”  на тема хладно оръжие, която световният музей организира за членове на творческия съюз „Гильдия  мастеров оружейников”.

Той бе единственият чужденец, поканен от организацията на руските майстори, да влезе в сърцето на Ермитажа и заедно с тях да изучава стиловете, техниките, технологиите, чрез които са създадени тези произведения.  Заниманията на  групата от 14 световноизвестни майстори на художествено украсени ножове  бяха в рамките на седмица.     

Годишно Ермитажът организира почти цяла дузина стажировки - по живопис, скулптура, реставрация на стари  фотографии. Аз бях поканен специално за оръжейно-ювелирна стажировка, разказа майсторът от Сопот. Поканата бе от  „Гильдия мастеров оружейников” от квотата, която те имат за този вид занимания в Ермитажа.

"Гилдията  е творчески кръг в Русия, в него участват най-добрите майстори на украсено оръжие от различни региони на Русия на тема  художествено хладно оръжие. Всъщност това са най-големите майстори в света", сподели Евгени Димов.

"Влязохме в хранилищата на музея - ако неговите експозиции са необятни, то всяко от хранилищата е отделна безкрайна вселена. В експозициите всеки от императорите на Русия е представен с  няколко негови вещи. А в хранилището се пази всичко. Ние  бяхме допуснати да влезем там, имахме възможност за пряк достъп до експонатите и това бе едно от най-ценните неща по време на стажировката. Разбира се, пипането е задължително с бели ръкавици. През цялото време музейните  специалисти бяха на наше разположение,  те предоставят цялата информация, с която разполагат. А да  разглеждаш от близо, да пипнеш тези експонати и да се запознаеш как е направен всеки от тях, с каква техника, от какви материали, да получиш цялата информация за него заедно с обяснения и  на изображенията - това са безценни уроци за всеки, който се е посветил на този занаят. Специалисти коментираха   стиловете и школите на отделните произведения, епохите в които са създадени. Става въпрос за произведения, които са висш пилотаж в занаята, много от тях са чисто изкуство", разказа Евгени Димов.

Руската школа за художествена  украса на нож и на оръжие се отличава от всички останали школи в Европа и в света, обяснява той. Там също се използват техники като  инкрустации, гравюра, дърворезба, но има произведения, които са по-скоро чист арт.

"Вече близо две десетилетия след създаването на „Гильдия мастеров оружеников” в творческите кръгове на  Русия се води дискусия дали украсата на оръжие е занаят или изкуство", допълва Евгени. 

"Като част от програмата на стажировката  посещавахме ателиетата на майстори, на студенти от Художествената академия. Това обикновено ставаше в края на работния ден. Видях ателиета пълни с млади хора, които вглъбено работят до късно вечер, изцяло отдадени на това, което създават. Изключителна атмосфера", казва той. 

"Живях една седмица на Невски проспект, разхождахме се по Болшая Морская - улицата, където са били няколко от ателиетата  и къщите на големите майстори, като Фаберже например. Общувах с майстори от световна величина, които познавам от години от интернет, а сега на живо говорихме и се учихме заедно. Дойдох си с нови идеи. На първо време те са за това как да продължи сътрудничеството ни с големите руски майстори, които са мои приятели", споделя майстор Евгени Димов. /Марица.бг

 
18-годишен карловец с 12-та присъда за кражба
Вторник, 17 Октомври 2017 14:13

18-годишен карловец с 11 присъди за кражби посегна за 12. път и сега ще лежи 8 месеца в затвора, въпреки че стойността на задигнатото е едва 66 лв. Този път младежът се изкушил от метални отпадъци, които тежали 200 кг, но стойността им според назначената стоковооценъчна експертиза е едва 33 ст. на килограм.


Младежът установил контакти с правосъдната система още от 14-годишен и има присъди от съдилищата в Карлово и Сливен и дори от Кубрат. Откраднал отново на дата, която разследващите не успели да конкретизират с точност, в периода от 21 до 31 март т. г. В компанията на малолетните си братя той превозвал оборски тор в каруца, като вършел това като услуга на друг човек. Докато минавали край един имот, видели, че в двора е  складирано отпадъчно желязо. Вратата към двора не била заключена и желязото бързо било натоварено в каруцата и изтъргувано в близкия пункт, а парите - похарчени.


След като бил заловен, младежът признал вината си и демонстрирал разкаяние. Прокуратурата поискала наказание от година и 3 месеца затвор, но съдът отчита като смекчаващо вината му изключително младата му възраст и фактът, че той няма родители, които да се грижат за него, което обяснява криминалната му биография.
Така Районният съд в Карлово му определя наказание от 8 месеца при първоначален строг режим зад решетките. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

 
Посреднощ в Карлово разбиха стъклата на Опел
Понеделник, 16 Октомври 2017 20:33

Щети са били нанесени по лек автомобил “Опел” в Карлово. Сигналът в полицията е подаден от 31-годишен мъж от града -  за времето между 1 часа и 6 часа в петък били счупени предно обзорно стъкло, странично огледало и прозорец на колата му, паркирана на ул. “Ген. Заимов”. Извършен е оглед, образувано е досъдебно производство. Предприети са действия за установяване автора на увреждането, съобщават от полицията.

 
Кметът на Баня Стамен Гешев даде старт на проект за парк
Понеделник, 16 Октомври 2017 20:13