Заплатите на съветниците в Сопот колкото ремонта на площад "Иван Вазов"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 11 Май 2023 10:01

Кметът на община Сопот Деян Дойнов поиска общинските съветници да гласува лимит на средствата, определени за издръжка на Общинския съвет. Това стана с докладна записка, предложена за обсъждане в постоянните комисии към Сопотския парламент. Сумата, предвидена за издръжка на Общинския съвет в Сопот за тази година е 436 000 лева. За един мандат то се равнява на ремонта на един етап от площад „Иван Вазов“, се посочва в докладната.

Предложението очаквано

предизвика бурни дебати, тъй като на практика то иска съветниците сами да намалят своите възнаграждения.

 

Мотивите администрацията да настоява за тази икономия на средства, е че все общината работи без приет бюджет и се ръководи от бюджета за 2022 г. В него парите за издръжка на ОбС са със 130 000-140 000 лева по-малко, отколкото за тази година.

Ситуацията е такава, че скоро може да ни доведе до хипотезата, че кметът няма да може да изплати възнагражденията на общинските съветници, аргументира предложението заместник-кметът по финансите Николай Новаков. Кметът е в ситуация, при която нито да им плаща, нито да не им плаща. Ако ние изплащаме възнагражденията на общинските съветници, ще прехвърлим размера на издръжката на ОбС от 2022 г. , защото техните възнаграждения растат по ред причини, поясни той.

Темата за възнагражденията на общинските съветници в малката подбалканска община не е нова. При забавяне на плащанията преди години председателят на Сопотския парламент заведе дело срещу общината. Това може да ес повтори и сега, ако администрацията забави изплащането, припомни Николай Новаков.

Издръжката на Общинския съвет се осигурява от местните приходи в бюджета. Чистата сума, която месечно получава един общински съветник за работата си в местния парламент е около 1300 лева.

При сегашния и размер от 436 000 лева означава, че за четири години това са 1 700 000 лева, което пък се равнява на ремонта на един етап от площад „Иван Вазов“, коментира още заместник-кметът.

Съветниците обаче не одобриха предложението на администрацията. По принцип аз съм против лимитирането на дейностите, заяви общинският съветник Любомир Джапаров. Гласуването с 13 против и трима въздържали показа, че засега докладната няма да бъде внесена за разглеждане на заседание на Общинския съвет, но пък ще бъде предложена за повторно разглеждане в постоянните комисии.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker