Изложбата на Петра Керкенезова - докоснете се до тези прекрасни творби
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 13 Май 2023 09:06

Автор: Нина Канарова, скулптор

Знаменателно е, че на днешния светъл празник на Светите братя Кирил и Методий, присъстваме на празник на изкуството на Петра Керкенезова!
Изложбата на Петра е забележително събитие в културния живот на Карлово и не случайно е уважена от голямо присъствие на колеги, приятели и почитатели.
Изложбата за всеки художник е един празник, но и време на равносметка и риск. Защото във всяка творба художникът е вложил част от себе си, от своя  свят, мисли и стремежи, и за познавачите това е видимо и многозначно. Риск е, защото както художникът може да събере овациите на публиката, така и да отнесе недоволство и критика. За последните две няма защо да се опасяваме, защото изложбата е изключително ценна с  високото ниво на професионализъм на експонатите, аранжировката и атмосферата на въздействие.
Необходимо е да се каже, че в последно време се наблюдава смесване на видовете и жанровете в изкуството и докато преди декоративните, декоративно-монументалните и приложни изкуства се отличаваха чувствително от кавалетните, изящни изкуства, сега тези граници вече са доста размити и по отношение на изразни средства и по композиция и предмет на изображение. Все по-често виждаме живописни картини, чийто предмет на изображение е инспириран от традиционния текстил, десен, композиция, а чисто декоративно-приложните изкуства стават подобно на изящните – носители на идеи, асоциации и внушения, които водят зрителя към дълбоко съзерцание и размисъл Но накрая всичко се оправдава, ако се е получило истинско изкуство.
Сега нека се върнем към изложбата:
В показаните гоблени и картини Петра остава вярна на своя деликатен и изтънчен вкус към баграта, колорита, композицията и формата на своите творби. Нещо повече, те не са просто художествен текстил, а високохудожествени произведения с подчертан асоциативно - метафоричен смисъл, носещи своите послания и предизвикателства. Като технология тя използва всички форми на класическия тъкан гоблен, обогатен с оригинална пластика и технология, и чисто авторови находки умело са използвани в общата композиция на творбата.
Оригиналните картини, рисувани върху естествена коприна, са още една авторова находка, която Петра разработва от години и това, което е постигнала като техника, тоналност, композиция, пластика, хармония и излъчване, заслужават адмирации.
Както при всички свои изложби, Петра поставя един сакрален акцент на присъствие –  творба от кован  метал на нейния  творчески и житейски спътник, рано напусналият ни незабравим наш колега Ангел Стоянов, като по този начин извиква неговото духовно присъствие сред нас.
Тяхната прекрасна дъщеря Надежда, макар че не можа да присъства, поради отговорните си творчески и професионални ангажименти като преподавател по литература в СУ „Климент Охридски“   в София, винаги духом е във всяка творческа изява на майка си и двете взаимно се вдъхновяват и подкрепят във своите творчески дела.
Вярвам, че зрителите ще оценят достойнствата на тази изложба и тя ще бъде многократно обект на съзерцание и възхищение!

Петра, Честита изложба, пожелавам ти много здраве, сила и вдъхновение, и още дълго време да ни радваш с нови прекрасни твои творби!

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker