Кметът на Сопот изкова нож на голям форум на занаятчиите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 14 Май 2023 11:41

В Сопот приключи двудневния национален занаятчийски пленер „Работилницата 2023“. Събитието бе организирано от Община Сопот, Сдружение „Сопотски еснафъ“, Къща музей „Иван Вазов“, Форум „Найфс БГ“ и Блейд форум.

То се провежда за осма година и в него се включиха близо 70 майстори занаятчии от всички краища на България.
"Радвам се, че нашият град е домакин на национален пленер на ножарите, заяви кметът на Сопот Деян Дойнов. Това е най-мащабното събитие с практическа насоченост на тема „Нож“ в България. Благодаря на всички майстори ножари от страната ни за това , че съхраняват този толкова специален занаят", каза още той.

За поредна година Дойнов участва в пленера заедно с големите майстори-ножари. Той сложи престилка и влезе в работилница "Тих труд", където нагря желязо, изкова го и оформи заготовка на гриндера. По време на борсата на ножарите той общува с майсторите и се възхити на техните умения да създават уникални произведения от стомана.

Кметът на Сопот отправи покана към участниците във форума да пазят и развиват традицията и дойдат отново в Сопотския еснаф, където се отглежда млада смяна занаятчии - това децата от школата "Майсторчета", която ръководи основателят на ножарския пленер в Сопот майстор Евгени Димов.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker