В музей "Васил Левски" предстои научна конференеция "Памет за Апостола"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Ноември 2023 19:21

Национална научна конференция под наслов „Памет за Апостола“ започва в Карлово. Тя е едно от най-мащабните събития, посветени на националния герой , които се провеждат през тази година, когато

се навършват 150 години от неговата гибел. Научният форум ще се проведе на 23 и 24 ноември.

Организатор и домакин на събитието е националния музей „Васил Левски“ в Карлово. В нея ще участват изследователи на живота и делото на Апостола, университетски преподаватели и музейни специалисти. Сред тях са проф. Пламен Митев, проф. Вера Бонева, д-р Милена Тодоракова, проф. Орлин Събев, гл. ас. Дженгиз Йолджу от университета „29 май“ в Истанбул, директорът на НМ „Васил Левски“ Дора Чаушева, ученици от Средно училище „Васил Левски“ в Карлово.

През тази година, когато се навършват 150 години от гибелта на Апостола, искаме да обърнем поглед и към процесите на утвърждаване на личността на Васил Левски като национален герой, към издирването на неговото документално наследство и изследване на живота и революционната му дейност, заяви Дора Чаушева.

Ще продължим да популяризираме вече създадените места на памет за Апостола в резултат на дейността на различни организации и личности, допълни тя.

Националният музей „Васил Левски“ организира тази конференция в партньорство с фондация „Васил Левски“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Форумът е посветен на 100 години от създаването на Народния комитет „Васил Левски“ в София и на 90 години от възстановяването на родната къща на Апостола в Карлово.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker