Богдан Средногорски написа книга за родното си село
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 26 Ноември 2023 10:28

Книга за историята на пострадалото село Богдан написа Богдан Средногроски. Тя бе издадена от фондация "Въздигане". Парите ще от продажбата ще бъдат предоставени за подпомагане на хората , пострадали от наводнението, сполетяло селото на 2 сепетмври 2022 г.

Ето какво казва авторът Богдан Средногорски:

" Много години в мен зрееше идеята да напиша книга за историята на с. Богдан, бивше с. Дерелий, Карловско. Целта ми е да запазя историческата памет на отминалото време, свързана с хора и събития от нашето село.

Осъзнаването за запазване на историческата памет е дълъг процес. Паметта на всеки дом, всяко семейство или фамилия, село, град, народ е важна от гледна точка на това, бъдещите поколения да знаят на кого и на какво са потомци. Те трябва да имат самочувствие и гордост от знанието за миналото на техните деди. Нямаш ли история, ти не съществуваш.

Още в началото трябва да споделя с читателите на тази книга, че нямам претенцията да съм изчерпал темата за историята на с. Дерелий, днешно с. Богдан, Карловско. Има и още една причина, поради която написах тази книга и тя е, че както почти всички българи и аз обичам България. Така едно малко зрънце от нейната стара и велика история ще бъде запазено за бъдещите поколения. Също така, бих искал да запаля огънчето на родолюбието и познанието на всички, които прочетат тази книга. Нека гордо вдигнем глави, че сме българи и заедно да вървим напред към бъдещето."

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker