Историческият музей в Карлово се сдоби с ценни издания за стопанската история на България през 1878-1920 г.
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 28 Ноември 2023 16:07

Издадена е втората част от  „ОПИС НА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СТОПАНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ /1878-1920/„ под съставителството на Вера Василева, Илияна Стратиева .

Това е едно изключително издание, плод на 25 -годишни издирвания на изследователите в архивите. Томът включва опис на документи за стопанската история на България, запазени в Българския исторически архив на НБ „Св. св. Кирил и Методий“ –София.


Прегледани са повече от 1,5 млн. документа по описи, от които близо 70 000 са включени в изданието. Сред тях има изключително ценни документи, свързани с историята на Карлово като документи на търговската къща на братята Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Евстр. Гешов, Иван Грозев и др. видни карловски стопански дейци и общественици.


Вера Василева е специалист в областта на българската възрожденска история, изворознание и архивистика. Специализира в Белград и в Нови сад, където работи по темата „Българите в сръбската книжнина от втората половина на XVIII в. до последната четвърт на XIX в.“. Има над 70 научни публикации и изследвания върху личности с важно значение за националната ни история.

Участва в разкриването на съдържанието на важни архивни фондове и съставянето на документални сборници.

През 2019 г. тя издаде внушителен том, озаглавен „Опис на документи на стопански стопанската история на България, съхранявани в Български исторически архив на НБ „Св. св. Кирил и Методий“.

Двата тома са принос в българската историческа наука и достоен пример за професионалната кариера на българския изворовед.
Музеят разполага и с двата тома и всеки, който се интересува от документи, свързани със стопанската история на България може да получи нужната информация.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker