Стотици карловци почетоха паметта на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 18 Февруари 2024 18:54

Възпоминателната церемония по случай 151 години от гибелта на Васил Левски събра тази вечер около неговия в паметник в родния му град стотици карловци, много граждани от региона и страната. Да се преклонят пред живота и делото на Апостола на свободата бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, областният управител на област Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители висши военни, общински съветници.

Церемонията бе открита от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той припомни, че 151 години ни делят

от онази злокобна в българската история дата 6 февруари 1873 година, по нов стил 18 февруари. „Тогава в ранното утро на 6 февруари на черното бесило увисва синът на Карлово, синът на България. На 33 години. Каква крехка възраст! А всъщност какъв гений на националната революция, кумир на всички поколения от тогава и до днес, убеден съм и след нас“, каза в словото си д-р Кабаиванов.

 

„Биографите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер, да разберат защо това е личността, която е пример за поколенията. Защо той успя да направи това, което никой преди него, а и след него не успя. Защо той беше толкова млад, толкова целеустремен, с такава вяра и с такова постоянство, кой друг, ако не Апостола успя да организира 250 комитета в Българско, успя да спечели за делото, за свободата на България ,както той се изразява над 12 хиляди българи – мъже и жени, от различни професии и съсловия ,най-активната част на българската нация“, припомни кметът на Карлово.

„Той беше монах, дълбоко вярващ християнин, и такъв остана до края. Той беше учител, военачалник – участник в двете български легии, готов да организира българската национална революция, идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция. Той не изключваше помощ от великите нации, но беше разбрал основното – революцията трябва да се прави от българите в България, за да бъдем уважавани и достойни от всички. Той беше политик, успя да организира – десетки хиляди за каузата. Беше държавник, защото предначерта България такава, каквато искаше да я види –демократска република, в която законите важат за всички“, подчерта Кабаиванов.

Слово произнесе и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Той отбеляза, че идеалите на Васил Левски, че неговите завети и го превърнаха в икона на българското национално освободително движение, а също е че един народ, за да пребъде, трябва да се прекланя пред своите герои.

Левски е събирателен образ на духовник, на учител на водач, на революционер, на будител, на хуманист, отбеляза от Росен Желязков и допълни, че Апостола на свободата е с ясното съзнание за това, което предстои много скоро. „Не случайно в писмото си до Панайот Хитов пише „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си“. Левски надживява своето време и просветителските идеи на 18 и 19 век. Неговите разбирания и идеали подхождат много повече на съвременните разбирания за демокрация, за равенство пред закона, подчерта Росен Желязков.

В чест на Апостола по традиция илюминации озариха небето на Карлово.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker