Нежната Албина Ясинская с Агро Оскар от вестник "Марица"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 25 Февруари 2024 13:05

Албина Ясинская е тазгодишния носител на приза "Фермер на Тракия" в сектор Животновъдство в ежегодния конкурс на вестник "Марица". Тя  получи наградата на официална церемония в хотел "Hilton Double Tree" в присъствието на всички номинирани,  гостите, сред които областният управител Илия Зюмбилев, ректорът на Аграрния университет, ръководители на бизнесорганизации.  Домакин на проявата бе вестник "Марица".

Ето коя е Албин Ясинская и нейната биоферма "Розино":

Био ферма се създава с много желание,

труд  и познание, но най-вече с  любов към  природата и човека. Това твърди  Албина Ясинская, основател на био ферма “Розино”. Тя е  агроном по образование – магистър по биоземеделие от Аграрния университет в Пловдив.

 

Има магистратура и по “Туризъм и маркетинг”. Завършила е и курс по пермакултура и управление на водни ресурси в Австрия. С  най-голяма гордост носи званието “сертифициран преподавател в единственият университет за занаятчийски сладолед в света в Болоня, Италия.

През 2012 г., Албина създава био ферма, разположена на площ от 1800 декара в живописните поли на Стара планина между Карлово и Клисура. Започва с една млечна крава от породата Джерсей и една двойка биволи от породата Българска Мурра.

По трудния път на фермерството я води идеята за храна, произведена в биологично чиста среда с гарантиран произход. Скоро след началото има цяло елитно стадо от млечните крави Джерсей и стадо биволи от прочутата българска порода.

Пасищата, животните и млякото са сертифицирани от немски сертификационен орган като биологично чисти. Био сертификат имат и млечните произведения от фермата – млека и сирена, сред които моцарела и бурата, както и млечните суровини за натуралният им занаятчийски сладолед, представен под бранда Gelato & Latte.

Биоферма Розино създава първия в България мобилен кланичен пункт за месо, мобилна транжорна и преработвателен пункт, цех за сладолед , както и цех за производство на млечни продукти.

За кратко време фермата успява да затвори цикъла и сама дистрибутира готовата си продукция в своите магазини и заведения, ресторанти и кафетерии, в които влага собствени суровини – млечни продукти, месо, пастърма, моцарела за пица.

Отблизо седем години произвеждат собствен натурален сладолед тип джелато с марка Gelato & Latte. Вдъхновението за този продукт идва от Италия.

Според Албина основното предимство на джелатото от тяхната ферма, е че всички млечни суровини, както и  -  медът и плодовете, са тяхно производство с много високо качество. Джелатото им бе представено на няколко международни конкурси и изложби в Италия, в които, участват и колеги от Япония, Германия, Китай, Тайланд, Саудитска Арабия, Азербайджан, както и потомствени италиански производители на джелато.

Много от вкусовете са разработени лично от Албина. Едно  от постиженията на Gelato & Latte е, че в няколко големи джелатерии в Австрия и Италия на 3 март, националния празник на България, бе направено и представено джелато “Тракийско злато” - с българско мляко и българска роза Дамасцена.

Екипът бе поканен да стане представител на единствения университет за джелато в света в Болоня.

Био ферма Розино осъществява и образователна програма, като организира курсове на своята територия.

Освен за български студенти, курсовете са предназначени и за чужденци, като се водят на съответния език. Всичко се прави съвместно с университета за занаятчийско джелато в Болоня.

През летния сезон във биоферма Розино Албина Ясинская провежда мастър класове за деца.

По време на събитията всички гости имат възможност да се разходят по територията на цялата ферма, запознавайки се с отглеждането на  животните по екологично чист начин. Показва им се им начина на компостиране на отпадъците и производството на хранителните продукти.

В биоферма Розино са убедени, че  така се изгражда доверието между производителя и клиента.

През последните години фермата участва в няколко европейски проекта.

Най-важният реализиран проект е за създаване на цехове за производство на млечни продукти и сладолед по мярка 4.2 . С него стартира  дейността на фермата за преработка на мляко и се стига до затваряне на цикъла на производство. По този проект са изградени два цеха в Розино, където се намира стопанството,  и един цех в Сопот.

В тези цехове се произвеждат млечните продукти и сладоледът, който фермата представя и извън България, като се популяризират българското мляко от крави и биволи, киселото мляко, сирената и кашкавалите.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker