Калофер чества 160 години от рождението на ген. Кирил Ботев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 03 Май 2016 16:57

Под наслов "160 години безсмъртие" дружество  „Ген.Кирил Ботев” - Калофер отбеляза 160- годишнината от рождението на своя патрон – братът на поета-революционер Христо Ботев – генерал-лейтенант Кирил Ботев.

Тържеството в борчески Калофер, организирано от местната структура на СОСЗР, започна в центъра на града пред чешмата-паметник на загиналите калоферци в периода 1915-1918 година. Началото даде духовата музика на 61-ва Стрямска механизирана бригада под диригентството на лейтенант Илиев .

След това жителите и гостите на града на Ботев се отправиха към двора на Национален музей  „ Христо  Ботев” . Беседа за живота и дейността на Кирил Ботев изнесе директорката на музея госпожа Ася Николова.

На тържеството присъстваха кмета на Калофер сержант от запаса и член на дружеството на СОСЗР г-н Румен Стоянов, члена на Общински съвет – Карлово  г-жа Диана Стайкова, председателката на читалищното настоятелство на читалище „Христо Ботев” г-жа Антония Първанова, председателката на Обществения съвет в Калофер г-жа Златка Загорска, почетния член на СОСЗР – ветерана от Втората световна война капитан о.з.Цвякто Цвятков.

Мероприятието по отдаване чест на генерал Кирил Ботев в Калофер уважиха и представители на ръководството на Общинската организация на СОСЗР в Карлово - председателя полковник о.з.Антон Мерудийски, заместник-председателя полковник о.з.Ненко Чернооков и секретаря майор о.з.Стефан Груев.

Мнозинството от членовете на най-голямото по числен състав и едно от най-добре работещите дружества в състава на Общинската организация на СОСЗР – Карлово – дружество „Ген.Кирил Ботев” създадоха изключително тържествена и приповдигната атмосфера, в която за радост на организаторите и на всички присъстващи, се включиха и множество млади хора,  ученици и деца от града.

Положени бяха венци и цветя от името на дружеството на СОСЗР в Калофер, от Общинската организация на СОСЗР – Карлово, от кмета на Калофер и от присъстващите множество членове на СОСЗР, граждани и гости на града. Гордо и величествено над всички присъстващи високо се вееше знамето на Общинската организация на СОСЗР – Карлово, носено от членовете на дружеството в Калофер с-на/з/ Атанас Атанасов, ст.с-т/з/ Емилия Панайотова и асоцииран член Мария Диманова.


В края на тържеството, в една запомняща се и приповдигната атмосфера, председателя на Общинската организация на СОСЗР в Карлово полковник о.з.Мерудийски връчи членските карти и значки с логото на СОСЗР на поредните новоприети членове на СОСЗР в дружество „Ген.Кирил Ботев” -      с-на/з/Васко Гологанов и асоциирани членове Мина Йончева и Христина Ганова. Председателят на дружеството подполковник о.з.Владимир Панайотов връчи на активно работещи през годината членове награди – книгите „История на запасното войнство от Карлово и региона 1907-2011” и „Войнската слава на Стрямската долина – създаване и развитие на войсковите формирования, военните учреждения и военнопромишлените предприятия в Карловския регион през периода 1878-2015 ”.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на генерал-лейтенант Кирил Ботев, след което беше изпълнен химна на Република България.


Подполковник о.з.Владимир Панайотов
председател на дружество „Ген.Кирил Ботев” – СОСЗР - Калофер

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker