Връчиха наградата „Оборище“ на проф. д.и.н. Иван Стоянов - председател на Фондация "Васил Левски"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 04 Май 2016 16:19

Връчиха наградата „Оборище“ на проф. д.и.н. Иван Стоянов - председател на Фондация "Васил Левски"
На 2-ри май пред паметника в историческата местност Оборище официално бе връчена наградата „Оборище“. Отличието се присъжда ежегодно от Сдружението на възрожденските градове в България „Възраждане за 21 век“ за принос в утвърждаването на българската държавност и идентичност. Тази година за неин носител бе определен историкът проф. д.и.н. Иван Стоянов, преподавател във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, председател на Фондация „Васил Левски“, автор на над 150 научни публикации, монографии и учебници за студенти. Наградата връчи кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, като председател на Сдружението на възрожденските градове .
Проф. Иван Стоянов благодари за оказаната му чест и заяви: „С вас се намираме на Оборище, мястото откъдето тръгва нова България. И както Христос знаеше какво ще се случи, когато отиваше в Йерусалим, така и апостолите, делегатите на това събрание, тук на Оборище знаеха каква ще бъде тяхната съдба. Но те знаеха, че след трагедията идва Възкресението. И ако трябва да начертаем пътя на нова България, този път започва на 14 април 1876 година, когато тук заседава Първото Велико народно събрание. Само шест дни по-късно започват да гърмят пушките в Копривщица, Клисура, Панагюрище. Искам да кажа на панагюрци, вашият град беше единственият център на революционен окръг, който въстана и показа как се изпълнява клетва и как се умира за отечеството. Нито Търново, Горна Оряховица, Сливен, Враца направиха това, а се бяха клели така, както се бяха клели панагюрци. Искам да отбележа, че панагюрци днес са достойни наследници на онези, които сложиха главата си на дръвника, за да я има нова България. Поклон!”
Проф. Иван Стоянов получи статуетка, почетно свидетелство и парична награда. Сумата от паричната награда по изрично желание на проф. Стоянов ще бъде предоставена на Центъра за настаняване от семеен тип „Павел Бобеков” в Панагюрище за закупуването на компютри, които да бъдат на разположение на децата.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker