Връчиха първите национални награди "Евлогий и Христо Георгиеви"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 25 Май 2016 13:43

Проф. Минко Балкански, сем. Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев с награда „Евлогий и Христо Георгиеви"

Първите национални награди „Евлогий и  Христо Георгиеви" за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса бяха връчени на тържествена церемония в Софийския университет на 24 май, деня на българската просвета и култура. Ето кои са лауреатите:

 

 

Проф. Минко Балкански- един от най-големите физици в света и почетен професор в университета "Мария и Пиер Кюри" получи приза за принос в област „Образование”. Сем. Софка и Жельо Желеви - родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам, носители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година, които дариха средствата от полученото държавно обезщетение на 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им са първите носители на наградата за област „Дарителство”. Васил Терзиев - съосновател на софтуерна компания Телерик (сега „Telerik, a Progress Company“) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик“ (сега „Telerik Academy by Progress“), главен директор „Иновации” в Progress бе отличен за принос към българското общество в област „Бизнес”.

Номинираните за всяка една от областите бяха излъчени съответно от висшите учебни заведения в България, от хуманитарните и дарителски организации и от браншовите бизнес организации.

„Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” бяха създадени по идея на на Ротари клуб Карлово и учредени от Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви", с цел популяризиране делото на братя Георгиеви, както и на приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса, чиято дейност кореспондира с ценностите, които изповядат най-големите български дарители - успех по почтен път, качествено образование, солидарност и обществена отговорност, припомни по време на церемонията председателят на Организационния комитет медийният експерт и двигател на проекта Христо Тучев. Помним достойните българи. Търсим добрите примери днес, за да ги помнят децата ни, заяви още той.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker