Започва Празникът на розите!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 27 Май 2016 11:49

Карлово чества маслодайната роза. Традиционният празник, който е един от най-красивите в България, започва в събота сутринта в градините край  Сушица.

 

Фолклорният ансамбъл при читалището в Карлово и групи за изворен фолклор от цялата община ще представят ритуала "Розобер" пред стотици чуждестранни туристи и гости от страна. Народни песни, посветени на труда  и на розата ще огласят градините под Балкана. Там, сред разцъфтелите розови храсти, ще бъде коронясана Царицата на розите 2016 - 17-годишната Марина Свиленова.

Тя ще приветства кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и ще поведе шествието от участниците в празника и гостите към площада.

В 10.30 часа на площад "20 юли" започва Празникът на розите. В него ще участват  Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“-Плевен, фолклорен ансамбъл и детски танцов състав „Розова долина“, гайдарски състав „Петко войвода” и гайдарски състав  - Калофер. В 13.30 часа в Историческия музей ще бъде представена възстановка  на розоварене по технология от 19 век.


За 18.00 часа е планирана футболна среща, а на площада ще може да се види ревю на тема българска шевица. В 18.30 часа  самодеен състав от град Твърдица и гайдарски състав от София ще пеят и свирят на жителите и гостите на Карлово. В 19.30 часа военният духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада ще изнесе концерт на площада, след което ще има забавна програма. Празникът ще завърши с илюминации“.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker