Кабаиванов за Празника на розите: О, миг, поспри!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 28 Май 2016 12:03

“В ден като днешният ми се иска времето да спре, за да се насладим на аромата на Нашата роза, на синьото небе, на слънцето, на зеленият балкан, на всичката тази красота, която Бог ни е поверил да я пазим и да се радваме. Това заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в приветствието си към жителите и гостите на Розовата долина на Празника на розите.Преди повече от пет века нашите предци с много ум, с много трудолюбие са започнали да отглеждат маслодайната роза. Повече от пет века в дните на месец май до началото на месец юни, независимо от времето, в нашият край върви най-хубавия сезон – розобера. Днес ние сме тук за да отдадем нашата почит на трудолюбието на всички които се занимават с отглеждане на маслодайна роза на всички. Нека в този прекрасен ден всички да отворим душите и сърцата си за красотата и да бъдем в добро настроение! Честит празник!”.

С приветствие  към жителите и гостите на Карлово и Розовата долина се обърна и Царицата на розите Марина Свиленова.“Уважаеми съграждани и гости, трудолюбиви и мъдри, благородни и достойни поданици на моята долина, добре дошли тук в сърцето на България , тук където всяка педя земя нашепва чудни легенди, всяка пътека води към късчета земна красота, и мечтите на хората мерят ръст с планинските върхове. Аз Царицата на Розата Ви благославям и повелявам днес да бъде ден на всеобщо веселие, радвайте се на вашият труд и на земята която ражда красота. Да бъде празник!”, отправи своите приветствени слова Царицата на розата Марина Свиленова.

Празнична фолклорна програма изнесоха Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков” Плевен, Танцов състав “ Розова долина” Карлово, Гайдарски състав “Петко войвода” София, фолклорни групи от Войнягово, Баня, Климент, Дъбене, Горни Домлян.

По-късно в Исторически музей Карлово бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker