Храмът край Старосел пак протече от дъждовете
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 29 Май 2016 14:28

Искаме незабавни спасителни действия от страна на Министерството на културата, заяви заместник-кметът на община Хисаря Тони Илиева

Незабавни действия за спасяване на тракийския храм на Четиньова могила край Старосел поиска община Хисаря от Министерството на културата. Едно от чудесата на България отново е в ситуация пред рухване, въпреки

 

бетонния похлупак, който бе изграден над него и който трябваше да го защити от влиянието на дъждовете и свличането на земна маса, алармира общинското ръководство на Хисаря. Вследствие на продължителни дъждове през изминалите дни, най-обилните от които бяха на 10-ти и 11-ти май, в храма потече вода. Повърхностните води, стичащи се по ската на могилата, са изнесли част от насипа и са си проправили път покрай защитното бетоново съоръжение.

Калните води са се стекли по левия ъгъл на предверието на гробницата и са залели част от пода. Макар в по-малкото предверие да не се наблюдават течове, в основната зала има просмукване на вода през стените. Тя е обляла пространството между втората и четвъртата колона вдясно от входа на гробната камера, коментира пред "Марица" заместник-кметът Тони Илиева.

Общината вече изпрати тревожен сигнал до Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към министерството на културата. За да не се получи повторно изливане на скатови води в обекта, трябва да се изгради охранителна канавка по ската на могилата, която да отвежда водите извън обхвата на храма. Също така трябва да се завърши докрай защитната бетонова конструкция до пълното покриване на предверието и стълбите на обекта. В момента тя покрива само част от могилата, което не е достатъчно, допълни Тони Илиева.

Тракийският храм на Четиньова могила край Старосел е в лошо състояние от години. През декември 2014 година от могилния насип се свлече голямо количество земна маса, която падна в предверието на храма. Екскурзоводите и туристи едва се разминаха от инцидент. За да предпази античното съоръжение от рухване тогава Министерството на културата изгради бетоен кожух над храма. Очевидно обаче конструкцията не е изпълнена докрай и сега едно от чудесата на България отново е под заплаха от разрушаване.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker