Менда Стоянова предлага сливане на малките общини, Деян Дойнов: "Идеята не е добра"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 29 Май 2016 14:42

"Не мисля, че идеята да се сливат по-малки общини с по-големи е добра". Това коментира специално за Kmeta.bg градоначалникът на община Сопот Деян Дойнов. Думите му са във връзка с изказването на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, че сливане или категоризация са сред възможните решения за финансово оздравяване на закъсалите общини. Стоянова е и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Според нея, на малките общини в трудно икономическо положение може да бъде дадена възможност да осъществяват само най-необходимите за населението услуги. Останалата част от услугите, които предоставят всички общини, може да бъде поета от по-големите, обясни Стоянова. По думите й, това би довело до икономия на ресурс. В това се изразява категоризацията.

Дойнов заяви, че държавата има достатъчно механизми, по които да подпомага закъсалите общини и че не е необходимо да се пристъпва към подобни радикални действия като сливане или категоризация: "Сопот, например, получи безлихвен заем от 2,4 млн.лв. С него успяхме до голяма степен да се справим с тежките си финансови проблеми, за които отговорност носят предишните местни управници. Защо да трябва да се сливаме с Карлово, например? Смятам, че добрият мениджър винаги може да намери изход за общината си", смята кметът на Сопот.

Деян Дойнов заяви още, че не е разговарял с колегите си от другите населени места по тази тема, но че не вярва някой от тях с лека ръка да се съгласи общината му да бъде ликвидирана: "Дори бих казал, че искаме Сопот да се разшири териториално, в състава му да се включат по-малки населени места. Ние сме община от столетия, в един период от развитието си сме били кметство към Карлово, а от 2005 г. отново сме самостоятелни. Не бива заради некомпетентността на бивши управници да бъдат наказвани сегашните власти и жителите на малките общини в тежка финансова ситуация, да се прекъсват десетилетия самоуправление", категоричен е кметът.

Според него, държавата има право да обмисля и дори да въведе сливане и категоризация на общините, но това трябва да бъде много добре премислено  и централната власт трябва да се съветва с кметовете и общинските съветници по въпроса.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker