Калофер рецитира на площада Ботеви стихове
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 31 Май 2016 14:24

Цял Калофер както и стотици гости на града излизат на площада на 2 юни, за да прочетат заедно на глас строфи от емблематични Ботеви стихове. Докато изричат думите от творбите на гениалния поет, всеки ще държи в ръка запалена свещичка.

Проявата е наречена "Народно бдение" и ще започне в 21.00 часа, когато на бялата стена на калоферското читалище ще се появят прожектирани текстове от Ботеви стихотворения.

Преди това от 19.00 часа пред читалището местни самодейци ще представят в сценична версия моменти от Ботеви стихове. В народни носии и костюми от Възраждането те ще разиграят сцени, описани в творбите "Хаджи Димитър" , "На прощаване", "Пристанала" .

По случай 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, в родния град на поета-революционер започва Народен фолклорен събор "Ботеви дни и нощи". Организатори са кметство в Калофер и Националния младежки фолклорен съюз.

На 1 юни вечерта от 21 часа започва тържествена заря-проверка, посветена на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България.

Честването по случай 140 години от подвига на Христо Ботев негова чета продължава и на 2 юни с тържествено изнасяне на знамето на четата от музея и полагане на гирлянд на славата пред мемориалния комплекс "Христо Ботев".

Ботевите дни и нощи продължават до 5 юни. На 2 юни в града ще има изложение на българските занаяти. На 1 юни ансамбъл "Българе" ще изнесе програма на площада в Калофер, а на 2 юни- на формация от Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство в Пловдив ще представи концерт. На 4 юни вечерта от 22.00 часа на площада ще има нестинарски танци.

По време на Ботевите дни и нощи в Калофер ще върви тематичен конкурс за поетични творби.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker