Христина Томанова и Даниел Богдански с разтърсващ филм за Дъбенското златно съкровище и посланията на древните траки
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 24 Юни 2016 07:41

Филм на Даниел Богдански за Дъбенското златно съкровище с първа награда от фестивал „Арлекин”

Дванадесетокласникът Даниел Богдански в екип със своя преподавател по български език и литература Христина Томанова – Дамянова представиха град Карлово и ПГ „Ген-Владимир Заимов” гр. Сопот на петото издание на медийния ученически фестивал „Арлекин”, който се проведе в гр. Варна от 15 до 19 юни т.г. Техният филм „Дъбенското златно съкровище - тракийско послание от пет хиляди години”, спечели първа награда в категорията „Българите,.Кои сме ние?”. На фестивала бяха представени филми, дело на млади хора от цяла България на възраст до 19 години, а оценките бяха дадени от професионално международно жури. Даниел и Христина Томанова спечелиха гласовете на САЩ, Грузия, на Агенцията за чужденците в България и Българската национална телевизия. „Идеята на конкурса е да се преоткрият всички познати и непознати артефакти от времето на траките и прабългарите в нашето населено място, да покажем кои сме ние - българите и да оценим историческия си шанс да живеем на земя с древна история, съхранила хиледолетния човешки опит и копнеж, надежда и вяра. Дъбенското съкровище е второто в Европа най-ранно обработено злато. По старо от него е само Варненското. По мнения на специалисти, находките при с. Дъбене са сравними по значение с тези от Троя. За всичко това трябва да се знае не само за да се удивляваме на хората, живели преди 5 000 години, но и да се замислим, какво ние ще оставим във времето”- обобщи Христина Томанова.

„Оказа се, че нашата категория - "Българите кои сме ние?", се смята за най-трудната, защото да направиш документален филм в рамките на 7 минути за артефакти от толкова далечни времена си е истинско предизвикателство”, сподели Даниел Богдански. Той благодари за помощта на Мария Деянова – директор на Исторически музей Карлово, Цветан Цанков – помогнал за аудио-записите, на неговото училище ПГ „Ген. Владимир Заимов” гр. Сопот и на преподавателката си Христина Томанова.

Филмът „Дъбенското съкровище”, както и предходните две видеа на Даниел Богдански „Българския път” и „Завръщане”, може да видите на адрес:

http://www.youtube.com/playlist?list=PLs1I0bFjYmpy4CUJk-hs0OQb_cvuwqT1N

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker