Кметът на Сопот: Вдигам града на бунт
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 24 Юни 2016 12:08

Дори по време на турското робство е имало ред в събирането на борчовете. Сега един ЧСИ си играе със съдбата на цял град, казва Деян Дойнов
Интервю на Цветана ГЕОРГИЕВА


-Господин Дойнов, на 9 юли съгражданите на Иван Вазов ще честват 166 години от рождението на народния поет, а неговият паметник още подлежи на публична продан. Не е ли решен проблемът с частния съдебен изпълнител?
-Кашата, забъркана от предишния управленски екип на община Сопот, е такава, че и аз все още не мога да повярвам в какъв капан сме. Цяла България се тревожеше преди година, че паметникът на Вазов ще се продава. Както бе продаден и столът на предишния кмет. Търсим решения, но битката със съдебния изпълнител продължава.

 

- Правителството даде рамо на Сопот като разреши безлихвен заем, ВМЗ  издължи стари данъци в огромни за община Сопот размери. Не стигнаха ли тези средства, за да се свърши сагата с пречиствателната станция и запорите?
- Правителството наистина помогна на Сопот, ВМЗ издължи на общината данъците, трупани с години. Но има още блокирани сметки, а цялото общинско имущество продължава да е под запор от ЧСИ Мариана Обретенова. - Защо имуществото е под запор?
- В седмицата, когато бях избран за градоначалник, но все още не бях положил клетва, временно изпълняващият длъжността кмет на общината в месеца на местните избори Камен Шаралиев е превел сумата от 907 хиляди лева на НАП. Тези пари е трябвало да бъдат прихванати от НАП по задължение на една от фирмите в консорциума, изградил пречиствателната станция. Но ЧСИ Обретенова отказва да разпредели тази сума по изпълнителното дело, което води към общината, т.е. не признава това плащане за извършено, което е пълен абсурд. В същото време ЧСИ държи блокирани в нейна сметка още около 900 000 лева живи пари, постъпили от местни данъци и такси, както и още една сума от 460 хиляди лева, която представлява вземане на община Сопот от МРРБ. Отделно от това, че цялото имуществото на общината продължава да бъде блокирано. Освен това под формата на лихви и други плащания ЧСИ ни взема всеки ден всичките свежи пари, които влизат в сметките на общината. Как да го определя това? Нагло и абсурдно!
- Вие не си ли кореспондирате с ЧСИ Мариана Обретенова? Не обсъждате ли тези проблеми?
- Да, изпратил съм на ЧСИ над 20 писма с настояване да каже колко в крайна сметка са нашите задължения. Но трудно получавам отговори. Но все пак на 7 юни тази година получих едновременно две писма от ЧСИ. В едното се казва: "На основание чл. 432, т. 1 от ГПК спирам изпълнителното производство по изпълнително дело №1726/2013 г. по описа на ЧСИ №758 М. Обретенова, по което взискател е ГСМ Пауър инженеринг ДЗЗД".
В другото писмо от същия подател и от същата дата пише: "Във връзка с ваше искане по изпълнително дело №1762/2013 г. ви уведомяваме, че за отговор на всички ваши въпроси се изискват специални познания в областта на счетоводството и следва да поискате назначаването на съдебно-счетоводна експертиза". Недопустимо е един съдебен изпълнител да не знае размера на дълга и постъпленията, които са набрани по това изпълнително дело. И пак ни завърта в омагьосан кръг - уж е спряно изпълнителното дело, а сметките и имуществото продължават да са блокирани.
- Тогава какво ще правите?
-Аз и екипът ми настояваме категорично в следващите десетина дни ЧСИ да отблокира нашите сметки, за да може да оперираме с тях, докато съдът не се произнесе за въпросните 907 хиляди лева и за изпълнителните дела срещу общината, по които вече сме се издължили. 
Освен това вече инициирам срещи с важни институции в държавата, за да ги запозная с този проблем. А след това ще вдигна Сопот на бунт. Категоричен съм, че ще предприемем протестни действия. И институциите в България, и гражданите на страната трябва да знаят как една община е подложена на унищожение от ЧСИ. Вазов възпя Ботев и Левски и показа героизма, на който е способен този народ, когато е решил да се бори за свободата си. Нека никой не забравя, че ние сме негови потомци. Не само целият Сопот ще се вдигне на бунт, но ще ни подкрепят и гражданите на Карлово, Калофер, Клисура, Копривщица, Хисаря и Панагюрище. Сопот е в центъра на България и пътищата за София, Бургас, Пловдив и Северна България минават оттук. Ако се наложи, ще ги затворим, за да ни чуя и разберат. А що се отнася до бирниците, ще припомня, че дори по време на робството е имало ред при събирането на данъците и вземанията.

marica.bg

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker