Розовото масло тръгва към световните пазари на цена 10 000 евро
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 25 Юни 2016 18:13

Българското розово масло тръгва към световните пазари с рекордната цена от 10 000 евро за килограм. Биологичният продукт ще надхвърли този праг с около 1500-2000 евро. Как ще реагира пазарът на тази цена все още не е ясно. Сделките тръгват през юли. Но още преди десетина дни български производители продадоха

 

няколко килограма на тази цена.

Тази година България произведе 2.3 тона розово масло, количеството се смята за рекордно за последните десетина години, когато от дестилериите излизаше не повече от 1.5 тона.

По-голямо от предходните години е количеството на другите продукти от маслодайна роза - розова вода и розов конкрет, които също са сред най-търсените от световните пазари български суровини за фармацевтиката, козметиката и парфюмерията.

Розоберът тази година продължи до средата на юни. Той започна необичайно рано още на 1 май и е най-дългият през последните 20-тина години. Кампанията по прибирането на реколтата от маслодайни рози започна с изкупна цена от 6.00 лева. В следващите дни се движеше между 4.70 и 5.80 лева, като в последната седмица земеделски производители са пробвали да продават цвета за 7.00 лева за килограм.

Около 20% на сто от реколтата обаче бе изгубена зарази липсата на работна ръка и градушките в Карловско.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker