Днес започват Петровите пости
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 27 Юни 2016 06:04

От днес започват Петровите пости. Тази година те са само 3 дни – от 27 до 29 юни.  Тези пост се наричат още Апостолски, защото  са свързан с празника на двамата първовърховни апостоли – свети апостол Петър и апостол Павел. В древната

 

църква Петровите пости са имали връзка и с големия празник Петдесетница. Това е така, защото винаги неговият период съвпада във времето между празниците на Петдесетница и този на двамата първовърховни апостоли, който е на 29 юни. В днешно време поради подвижните празници, свързани с Възкресение Христово, Възнесение и Петдесетница, продължителността на Петровите пости е различна. През тази година е само 3 дни – на 27, 28 и 29 юни”
Петровият пост е четвърти в годишния празничен кръг като постен период, заедно с Великия, Рождественския и Богородичния и  не е толкова строг, колкото Великият. В древността и в някои от източноправославните църкви, например Антиохия, по време на този пост каноните позволяват консумацията на риба.
В съвремието при пост се изключва храната от животински произход – яйца, млечни продукти, месо. Това не важи за рибата. Тя се разглежда като такава, която се позволява в празничните дни по време на поста. Но другите храни се изключват от хранителния режим. През летния период не е такъв проблем, защото основните храни могат да се заменят без проблеми за здравето с растителни – плодове, зеленчуци, ядки.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker