Предстоящо: На 20 юли почитаме жертвите от Страшното
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Юли 2016 11:39

На 20 юли 2016 г. се навършват 139 години от Страшното в Карлово - така покрусените граждани нарекли онези шест - седем месеца на жестока сеч, издевателства и опустошение, на което башибозук и турска войска подложили Стремската долина - времето от юли до декември 1877 година. Тогава в освободения град се връщат отново поробителите и подлагат местното население на невиждано до този момент изтребление. Убити, обесени, заклани са над 800 човека, повечето от тях мъже, младежи и момчета. Първите жертви са хора от елита на града - видни търговци, учители, занаятчии, будители.

В далечната 1877 г. карловци изживяват най-страшните шест месеца – дни на кръв, сълзи и разорение, вопли на ужас, на страх и погубен живот. Когато България се радва на Освобождението, Карлово оплаква повече от 800 души, зверски убити за назидание.


И тази година по традиция, която преди около 20 години възроди отново  тогавашният кмет Христо Войняговски, на 20 юли 2016 г. в двора на църквата "Свети Николай" от 11.00 часа ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите.




 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker