Хиляди хора в Карлово за празника на Апостола и на града
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Юли 2016 11:52

На 18 юли, деня в който се е родил Васил Иванов Кунчев, когото българския народ назова Апостола на свободата, Карлово е България и България е Карлово. Така историкът проф. Иван Стоянов, тазгодишният носител на наградата на Карлово, обобщи атмосферата на празника, за който хиляди хора от страната дойдоха в родния град на Васил Левски, за да се присъединят към честванията. Сутринта

 

в църквата "Свети Николай" бе отслужена света литургия в чест на Апостола, а след това кметът на Карлово и заместник-областния управител Георги Пилев положиха цветя на гроба на майката на Васил Левски - Гина Кунчева.

Големи групи родолюбци от Съединение, Троян, Плевен, Ловеч, Пловдив пристигнаха вчера в Карлово, за да се включат в честванията по случай 179 години от рождението на Апостола. Сред тях бяха 220 участници в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола".

Прекосихме Стара планина с 8- месечното си бебе Белослава, минахме по един от маршрутите, по които Васил Левски е прекосявал Балкана при обиколките си из Българско., разказаха Рина и Стефан Господинови от Плевен.  Има много силна връзка между Стара планина и Левски и по време на похода и тя се усеща, става част от нас, допълва мъжът. Дъщеря ни е много малка, едва ли ще има спомен от този поход, но емоционално преживя нашите чувства, нашето вдъхновение. Надяваме, че когато порасне Белослава ще носи тази любов към Апостола и към България в сърцето си, споделят Рина и Стефан.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола" на площад "20 юли", а ръководителят на всеки един от седемте лъча рапортува пред него за успешно преминалия няколкодневен поход. Родственикът на Левски Васил Чардаклиев от Карлово, доайен на туристическия поход също представи своята група от карловци, изминали един от маршрутите на Левски.

Пред множеството от хиляди хора, дошли да почетат Апостола Емил Кабаиванов развя знамето на похода.

Българският дух започва от Васил Левски. Той е този, който е дал кураж на своя угнетен народ. Нека не звучи не патетично, но точно Апостола събуди моя дух, сподели 19-годишният Даниел Богдански от Карлово на церемония в националния музей "Васил Левски", която откри директорът на музея Дора Чаушева.  Когато започнах филма за българския път самият аз се чувствах потиснат - от сивото ежедневие, от липсата на идеали. Усещах това и у хората около мен. Филмите, които направих и публикувах в интернет ме свързаха с много млади хора, изпълнени с идеи и с любов към България. Сега за мен думите на Левски "Дела трябват, а не думи" са осъзната необходимост ,твърди Даниел Богдански. За своите филми на патриотична тематика Даниел Богдански получи тази година наградата на Карловския комитет "Васил Левски".

Целият ден вчера родната къща на Васил Левски, параклисът "Вси български светии", в които се пази кичур от косите на Апостола, експозиционната зала на музея преливаха от хора, дошли за честването на Апостола. Деца оставяха цветя пред каменната фигура на майката на Васил Левски - Гина Кунчева, снимаха се пред паметника на Апостола, вееха зелени знамена с неговия лик и трицветни флагчета. /marica.bg/

Вижте още много снимки в профила ни във Фейсбук karlovobg.eu

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker