Уникален пътеводител с дъх на рози води туристи в Климент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Юли 2016 00:02

Климент става най-интересното село в Средна гора. Кметът Мано Манов даде заявка за решителна промяна на живота на Климент още преди 15-тина години, когато бе избран за първи път. Стъпка по стъпка селото от  едно от много населени места в Средногорието се превръща в уникално място, както за своите обитатели, така и за гостите му от България и чужбина, които стават все повече. Вече и уникален рекламен пакет с дъх на рози и лавандула,

 

който представя средногорското село Климент, тръгва по света. Той е от няколко части, някои от които са изработени ръчно от доброволците, които помагат на кмета Мано Манов.

Луксозна брошура на български и английски език представя селото. В нея има богати цветни илюстрации на природата на Средна гора, на розовите и лавандуловите градини, на празниците на селото. Текстовете са скрити във вътрешните страни на два съседни листа и се отварят по интересен начин. Хартията е ароматизирана и при разтварянето и, освен визуално, човек се потапя в розовите и лавандуловите ниви на Климент и чрез аромата на растенията.

Пакетът съдържа още голям плик пълен с ароматни картички картички - цветни фотографии от живота на Климент и най-интересните обекти - църквата, етнографската сбирка, кметството, площада "Свети Климент", Алеята на родовете. Ръчно изрисувана карта на селото и околностите му в Среда гора показва на туристите обектите, които трябва да посетят и пътя до тях.

12-минутен филм разказва "Светът на Климент - дълголетна история с аромат на рози, лавандула и култура". В пакета има сувенирни торбички, пълни със сушени цветове на роза дамасцена и лавандула. Те са ръчна изработка на доброволците, които са вложили в тях растения от собствените си градини. Единственият по рода си рекламен пакет на българско село е създаден по проект на кметството, в който са залегнали идеите на кмета Мано Манов. Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" към Министерството на културата.

Този проект преобрази и фасадата на универсалния магазин на селото, строена по времето на соца. Върху стъклата на огромните прозорци грейнаха изрисувани колажи на най-интересните обекти в Климент и край него - етнографската сбирка, богатата фотоизложба със снимки от средата на 19-ти век до наши дни, които разказват историята на Климент, хижата край селото и екопътеката до връх Кози грамади, розовите и лавандуловите градини. Химнът, гербът и знамето на Климент също са в изображенията върху стъклата на някогашния магазин. Това е едновременно украса за селото и рекламен пътеводител за туристите, които вече са част от живота на селото, поясни кметът Мано Манов.

Още тази седмица рекламният пакет на Климент тръгва към туроператорски фирми в България и в чужбина. Селото на Мано постепенно се утвърждава като туристическа дестинация и на всеки голям празник тук идват големи групи от различни краища на страната. Климент е от малкото български села, познато в определени области във Франция, Белгия, Япония, Испания, откъдето всяка година по розобер и по лавандуловата жътва идват групи туристи.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker