Днес почитаме честния чудотворен пояс на Дева Мария
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 31 Август 2016 06:31

На 31 август отдаваме почит към чудотворния пояс на Божията майка. Това е една от малкото вещи на Пресвета Богородица, оцелели до наши дни.

Този пояс всъщност е тъкан колан. С него Божията майка връзвала своята роба. На 15 август – Успение Богородично, по волята на Дева Мария, при нея за последно се събрали всички Христови апостоли.

Само Свети апостол Тома отсъствал. Осъзнавайки, че няма да я види за последно жива, Божията майка заръчала нейният пояс да бъде даден на Свети апостол Тома.

Свети апостол Тома получил безценната светиня. Той я съхранявал известно време, а след това я завещал на праведни християни.

Те успели да го опазят и през 5-ти век честният пояс на Пресвета Богородица бил пренесен от Йерусалим в Константинопол.

Това станало във време, когато царувал император Аркадий – син на Теодосий Велики. Най-изкусните златари изработили красиво ковчеже, цялото обсипано със скъпоценности.

В него положили пояса на Божията майка. Ковчежето се съхранявало в църквата във Влахерна.

Как опазили реликвата

През втората половина на V век император Лъв Македонец украсил столицата си с нови храмове в чест и слава на Пресвета Богородица. Първият бил съграден за полагане на ризата на Божията Майка, донесена в Константинопол от патрициите братята Кандид и Галвий.

Пътешествайки по светите места на Палестина, те дошли в Галилея, и тук, при една престаряла благочестива девица еврейка, видели ракла с дрехата на Божията Майка, която привличала за поклонение мнозина християни, и особено - болни.

Продължавайки пътуването си до Иерусалим, братята замислили да завладеят чрез хитрост безценното съкровище. Като изработили ракла, сходна във всичко с видяната, на обратния път те тайно я поставили на мястото на съдържащата в себе си дрехата на Пресвета Богородица и бързо занесли последната в Константинопол.

Тук отначало скрили придобивката си в домашната си църква, а после, когато слухът достигнал до императора, бил построен специален храм във Влахерна, в който и била поставена раклата с честната риза.

Оттогава на 2 юли Православната Църква празнува Полагане честната риза на Пресвета Богородица, като благодари на Пресветата Дева за това, че е дарила дрехата Си като “непревзимаема стена, съкровище от изцеления, вечнотечащ извор на чудеса, спасително пристанище за връхлетените от буря”.

За самия храм се отбелязва, че бил станал “безплатно лечение за болните”, а за раклата - че от нея потекли “реки от чудеса”. /Марица.бг

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker