Една спасителна акция край хижа "Рай" струва 1000 лева
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 31 Август 2016 17:41

Веселин Ганчев е дългогодишен планински спасител. Участвал е в десетки акции за спасяване на изпаднали в беда във всички български планини. На много от тях е бил ръководител. Инструктор по ски, алпинист. От четири години е началник на отряда на ПСС в Пловдив, а от миналата година е председател на Планинската спасителна служба на България. Ето как той коментира ситуацията в планината пред marica.bg

 

- В сезона на отпуските каква е ситуацията в планините в България?


- Наблюдава се увеличено присъствие на туристи по всички български планини. Това е част от тенденцията за повишаване на двигателната култура на българина. Планината обаче има своите особености. Виждате, че през последните дни метеорологичната обстановка непрекъснато се променя. Нашият съвет към туристите е да имат уважение към планината, тъй като само неподценената планина е довела до хубави емоции.

Нека хората, като тръгват на туризъм, да се заинтересуват предварително за метеорологичната обстановка, за маршрута, за екипировката. Даже и лятото трябва да се носи водонепромокаема връхна дреха. Ако тръгват от хижа до хижа, да предупредят за колко време смятат да пристигнат. Това за нас е важен фактор, за да преценим кога евентуално групата е изпаднала в беда.

- Какво друго трябва да знаят туристите?


- Изключително важно е туристите да тръгват със зареден телефон в планината. Миналата година имахме акция в Родопите с двама португалски туристи. 30-годишната Сара и 35-годишният Питър се обадиха към полунощ на тел. 112, че са се изгубили в планината. Те посочиха, че са в района между хижа Модър и Персенк. На сутринта ги открихме в дере встрани от коларски път. Ако телефонът им не работеше, нямаше да могат да подадат сигнал.

Това е само един от десетките подобни примери за спасени туристи. Миналата година беше създадено специализирано приложение за тези, които имат смартфони и айфони, което може да се свали от сайта на ПСС. То действа едновременно като спешен телефон с GPS и дава възможност хората да бъдат локализирани. Това е важно, защото когато се получи сигналът в дежурната на ПСС в София, спасителите, първо, ще знаят много точно къде да търсят изпадналите в беда, и второ, ще знаят каква екипировка да вземат със себе си за спасителната акция.

Много важно е хората с хронични заболявания, и особено диабетиците, да се съобразят със състоянието си. Когато има физическо натоварване, съчетано с приемане на медикаменти за понижаване на кръвната захар, тя може да падне рязко и човекът да получи шок. Такива хора задължително трябва да носят в джоба си пакетче захар, за да могат сами да си помогнат.

- Какви акции са характерни за лятото?


- Предимно издирвателни. Последната беше в Стара планина за жена със счупен крак на хижа Рай. В нея участваха по няколко души от всички отряди от района - Калофер, Карлово, Сопот, Пловдив. Беше тежка акция, предимно силова. Жената трябваше да бъде носена на ръце, защото там няма достъп на автомобили. Колегите са я носили 7-8 часа, късно през нощта е свалена до местността Параджика, докъдето може да се качи високопроходим джип. 

Това е повод да напомня, че е добре хората, които тръгват към планината, да си направят планинска застраховка, която поема изцяло разходите по една акция в планината.

- Колко струва една акция като тази на хижа Рай?


- Може да стигне и до 1000 лева, а ако се включи хеликоптер, става още повече. Разбира се, никой няма да бъде оставен в планината. Но структурата на Планинска служба се издържа от дарения и малка част от субсидии от държавата. Имайки предвид важността на дейностите ни, парите са недостатъчни и невинаги ни стигат. /marica.bg/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker