За Деня на независимостта: Историята на Климент оживява на площада
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 19 Септември 2016 20:26

В уникален спектакъл над 70 самодейци ще представят „Пътят на Климент” от създаването на средногорското село до днес. Представлението ще бъде на 21 септември  вечерта в чест на Деня на независимостта. На този ден хората тук  почитат своите герои от войните за свободата на България. Кметът Мано Манов, който е автор, сценарист и режисьор на представлението, влиза и в ролята на диктор. Той ще рецитира

 

основните текстове и стиховете, а самодейците от ансамбъл „Средногорци” ще представят сцени от историята на селото.

Първата е заселването в сърцето на Средна гора през 1576 година и основаването на селото. Най-драматични са възстановките на месеците на Страшното от 1877 година, когато турска войска и башибозук избиват мирното население на Стремската долина и опожаряват селата. Самодейците пресъздават и моменти от изпращането на фронта на мъжете от селото в Балканската, Първата и Втората световна война. Възстановката стига до наши дни и съвремието на Климент се пренася на две големи видеостени на сградата на кметството. Там ще бъде прожектиран филм за селото, създаден по проект на кметството и група младежи. След него е лазерното шоу „Звук и светлина”, създадено специално за Климент.

През последните 15-ина години кметът Мано Манов със самодейците от селото създаде няколко внушителни спектакъла, които представят историята на селото. В някои от тях участваха над 200 души от Климент. За всеки празник Мано готви ново представление. А читалището и самодейците вече събраха реквизит от предмети за бита и стопанството на селото от различните епохи и  автентични носии.

За да почетем нашите герои от войните за България, празникът ще започне с вечерна проверка, заяви кметът Мано Манов. В нея ще участват три блока военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада.

В чест на Деня на независимостта и празника на Климент в селото са открити две изложби - едната е на известния живописец Петър Николов и представя 25 негови картини. Част от тях изобразяват живота в селото преди 100 години - „Хоро на мегдана”, „Старчовден на мегдана”.

Другата е от археологически находки от 6. век преди Христа, открити преди години при разкопки на Климентското кале.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker