Клисура кани гости за 30-тия Празник на картофа
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 20 Октомври 2016 12:46

С топъл варен картоф,  току-що изваден от големия казан,  поръсен  с балканска чубрица, чаша сок от арония и бурканче билков мед от базара на земеделските производители в Клисура посрещат в събота, 22 октомври,  гостите на традиционния празник на картофите. Фестът се провежда за 30-ти път, очаква

 

се юбилеят да събере  стотици гости от региона  и страната. Момичета от Клисура, облечени в народни носии, ще посрещат всеки турист и гост с поднос топли варени картофи, разказва marica.bg. Туроператорски фирми от страната вече правят запитвания за програмата на празника, за да я включат в своите предложения за туристите. А хората от Клисура, които предлагат стаи за гости, се подготвят да напълнят къщите в празничния уикенд.

Фестът на картофа в Клисура става на 30 години и както подобава на тази възраст, форматът му става по-широк. Намеренията на организаторите са да съберат  на едно място и туристи, и гости от Подбалкана, и земеделски производители от региона и страната, разказва кметът на Клисура Генка Тодорова.
Преди десетина години в Клисура започна възраждането на розопроизводство, а аронията стана хит и вече се създадоха големи масиви с черния и полезен плод.  В Подбалкана има стотици фермери, които очакваме на празника, който вече става и на плодородието, допълва тя.

На площада в градчето ще блесне цялото изобилие на есента, което земеделските производители са добили от  своите стопанства - парчета обработваема земя там, където Стара планина и Средна гора се преливат една в друга. Различни сортове картофи, арония,  тикви, мед, сладко от рози и боровинки, подредени в базара, ще посрещат гостите от ранни зори идната събота.

Приготвяме и традиционния кът  с природни феномени - плодове с причудливи форми и необичайни размери, достойни за Гинес, които стопаните са открили, докато прибират реколтата, разказват от кметството в градчето. Редом с тях ще е голямата кулинарна изложба, която тази година също излиза от формата на традиционните картофени блюда. Очакваме майсторски ястия от всички дарове на есента - блюда от печена и варена тиква, фасул, от зеленчуци, сладка  и конфитюри от горски плодове. Вече има заявки за деликатеси от арония, която през последните години стана хит в клисурските стопанства, допълва Невена Дамянова, секретар на кметството в Клисура.
Децата на градчето също са съпричастни към празника на плодородието и трудолюбието. Те вече редят пана от природни материали - листа, шишарки, клонки, минерали, за да изобразят това, което най-много ги е впечатлило от пейзажите около Клисура. 

На фона на това  изобилие от плодове, форми и багри,  занаятчиите от Карловския еснаф ще покажат своите произведения - дърворезба, черги, плетива.
Към Празника на картофа и плодородието кметство включва и паралелен бирен фест, а топлата скара и вареният и пържен картоф е неизменна част от него, обясняват организаторите.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker