Пускат филм за Иван Вазов "Българин да се наричам"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 18 Октомври 2016 14:01

В навечерието на Деня на будителите, на 31 октомври, от 19ч. в сградата на Съюза на българските журналисти ще бъде премиерата на филма "Българин да се наричам".

След филмите за Христо Ботев, Софроний Врачански, Алеко Константинов, Цар Борис III режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг, снима и "Българин да се наричам".

След филмите за Христо Ботев, Софроний Врачански, Алеко Константинов, Цар Борис III, инициаторът за създаването на обществото "НЕзабравимата България" работи вече по поредния 45-минутен възрожденски видео урок, посветен на Патриарха на българската литература.

Снимките на филма започнаха година след създаването на инициативата "НЕзабравимата България".

В ролята на Вазов влиза Златомир Йочев.

Филмът за Вазов е петият по ред филм, посветен на български национални герои. Амбицията на патриотите от проект "НЕзабравимата България" е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван филм за Васил Левски.

Филмът за Вазов "Българин да се наричам" започва с темата за Ботев. Направил съм 5 филма за него и един за Софроний Врачански. Дядо Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата именно там, където е загинал Ботев. Това разказа в студиото на България сутрин режисьорът на филма Искрен Красимиров. Той твърди, че филмът е художествено-документален, защото има документални кадри, архивни снимки и фотоси, мнения на експерти, както и анимация и игрални постановки.

"Филмът показва почитта на местните. В къщите музеи на баба Илийца и дядо Йоцо, директорите поставиха кутии за дарение, за да може ние, както дядо Вазов, без държавна помощ, да тръгнем и да покажем този образ", посочи режисьорът.

Продуктът показва образа на Вазов във Врачанския балкан, който търси непознатите български образи, за да митологизира в родолюбие.

"Дядо Йоцо е литературен герой, но е прототип на младия Иван Вазов", обясни гостът.

По думите му Вазов на младини е страдал от болест, която е причинявала временна слепота и базира този прототип на дядо Йоцо именно върху себе си.

Красимиров заяви, че му е било отказано финансиране от Общинския съвет на Мездра, но това не му е попречило да влиза в училищата и да показва будителите.

"Атракцията е задължителен елемент. Децата имат интерес да видят филма, да чуят стиховете. Получава се интерактивен урок по родолюбие", споделя режисьорът и допълни, че е мотивиран, защото е правнук на един от Ботевите четници Никола Минков.

По думите на госта всеки опит да се покажат образите на Ботев или Левски, е похвален.

"Планираме уникален филм за Васил Левски. Той ще се казва "Предай Левски".Това е библейският му модел. Изградили сме концепция вече. Ние се връщаме към корените и величието на тези хора", разказа Красимиров.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker