Сдружението на Волжките българи на младежки културен обмен в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 19 Октомври 2016 12:53

Сдружението на Волжките българи „Център за културно просветна и научна дейност Идел” от Варна избра Карлово за провеждане на своя международен младежки обмен на тема „Знайте корените си!”. Председателят на сдружението д-р на филологическите науки Албина Хайруллина-Валиева хареса Карлово като град богат на история и традиции още през м. април 2016г., когато представи своята книга за древните волжки българи и значението им в Евразийското пространство.
Проектът се финансира по програма „Еразъм+” на Европейската комисия и обединява 35 младежи от 7 страни(Италия, Испания, Литва, Унгария, Полша, Румъния и България), които обменят история, култура и традиции.
Община Карлово подкрепя реализирането на проекта като предоставя залата за обучение и показва богатото културно-историческо наследство на региона с организирани посещения на групата в Комплекс„Старинно Карлово”. Групата се запозна с великото дело на Васил Левски, Райно Попович, Братя Евлоги и Христо Георгиеви и други бележити карловци.Зам.кметът Стойо Карагенски приветства групата, благодари на г-жа Валиева, че е избрала най-българския град за своя проект и запозна младежите с историята и съвременния живот на карловския регион.
Вчера, на 18.10.2016г., от 19:00ч. е междукултурната вечер, на която всяка от страните ще представи своята кухня, традиционни носии, песни и танци. Волжките българи от Татарстан, Литва и Унгария представиха своята древна култура с работни сесии по направата на „читек” ботуши, мастерклас по татарски танци и песни.
Групата ще посети и стария град в Пловдив и ще се запознае с програмата на Фондация „Пловдив-Европейска столица на културата 2019” и работата на център „Европа Директно”-Пловдив.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker