Кулинарни чудеса от картофи смаяха гостите на Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 22 Октомври 2016 17:33

Кулинарни чудеса от картофи посрещнаха днес в Клисура гостите на възрожденското градче - почитатели на уникалния празник, посветен на един от най-вкусните зеленчуци. Блюдата, приготвени и от деца, и от опитни майстори смаяха с изискания си вид и деликатния вкус. Дами извадиха телефоните си, за да снимат кулинарните изкушения, мъжете обсъждаха най-много подноса с така наречената Ракиена салата, приготвена от ва

 

рени картофи и зелени подправки, както и гигантските размери на тикви, моркови и единични екземпляри картофи, родени в градините на Клисура, разказва marica.bg.

Не съм предполагала, че от чипс могат да се оформят такива красиви рози, удивляваше се Маргарита Тонкова. Тя бе дошла заедно със свои приятелки чак от Плевен, за да се порадват на картофения фест. От града отвън Балкана през Беклемето още рано предиобед пристигнаха два пълни автобуса с хора, специално за Празника на картофа. Имаше туристи от Троян, Пирдоп, Казанлък и Пловдив.


Празникът на картофите в Клисура от година-две е в програмите на туроператорите и определено е харесвана еднодневна дестинация, коментираха ръководителите на туристическите групи.


Рано тази сутрин в Клисура завряха няколко казана картофи, а когато започнаха да прииждат гостите и туристите, момичета в народни носии черпеха всеки с горещ картоф. Кметът на Клисура Генка Тодорова лично поднесе на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и на заместниците му Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски и на общинските съветници керамична чиния пълна с горещи варени картофи.


Тази година е 30-тото, юбилейно, издание на празника. А кметството, основен организатор на празника, го нарече освен на картофа, и на земеделските производители от градчето и региона. Клисурският картоф се ражда в полите на Стара планина и Средна гора и е от най-вкусните, категорични са и жителите на градчето, и тези, които са го опитвали. Но вече от десетина години търговците на едро забравиха за нашия картоф – вносният измести българския, не скриха разочароването си стопаните от Клисура. Доскоро имаше картофени ниви с по 10-15 декара, сега най-големите площи с картофи са по декар-два, разказва Лалка Кантимирова, която е традиционен производител.


Трябва да има защита на българското производство от вносното, убедени са Мария Христова и Детелин Калчев. В деня на картофа те бяха сред стопаните, изнесли за продан добре оформени торбички и малки чувалчета картофи. За да уважи труда им да ги поощри кметът на общината д-р Емил Кабаиванов си купи както бутилка сок от арония местно производство, така и мрежа с картофи.


Макар търговците да ни забравиха, ние винаги ще почитаме картофа, който се ражда в Клисура. Тук той е най-сладък и винаги го има на трапезата ни, споделят жителите на Клисура. С този празник славим и хората на селския труд, убедени са в Клисура.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker