Дъбене прослави зелето със свинско, песни и хора!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 23 Октомври 2016 15:53

Всички жители на Дъбене и цялата Стремска долина честваха днес Дъбенското зеле - чудният зеленчук, който дава здраве, сила и красота на всеки, който го слага редовно на трапезата си! Аромат на топло свинско със зеле и

ритми на народни песни и хора от карловския край събра всички на обновения площад  на селото. Кметът Вълко Шойлеков откри първият Празник на дъбенското зеле, а популярните водещи Галя Асенова и Николай Чапански дадоха начало богатата фолклорна програма.

Да почетат празника и храната, с която са пораснали, в родното Дъбене дойдоха десетки дъбенци, които сега са в Карлово, София и Пловдив, разказва marica.bg. Сред тях са председателят на Карловския парламент Теодор Шойлеков, бившият командир на прочутото артилерийско поделение, известното като Дъбенското, полк. о.з. Антон Мерудийски, дългогодишният общински съветник стоматологът д-р Иван Моллов, бившият началник на карловското полицейско управление Христо Перов. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и заместник-областният управител Георги Пилев също уважиха Празника на зелето.

 

Три казана свинско със зеле и една огромна тава зеле с джолани приготви майсторката Тотка Ботова за първия празник на емблематичния за Дъбене зеленчук. Празникът е в разгара си, той се вихри на обновения площад. А Тотка охотно дава рецептата на вкусното ястие и споделя тънкостите при приготвянето му със стотиците гости от цялата околия, който дойдоха в Дъбене. По 30 зелки, по 10 килограма свинско месо и ароматни подправки има във всеки казан, разказва Тотка.

Освен със златото на траките от преди 5000 години, което лежи в нашето поле, Дъбене е прочуто и със зелето. През 1962 година зеле от сорта „Дъбене №5” бе регистрирано от БАН и патентовано. После години наред този патент се подновяваше включително и със заплащане, припомни кметът Вълко Шойлеков.

Когато бяхме ученици в карловския техникум, всички разпознаваха момчетата и момичетата от Дъбене по здравия вид и червените бузи, и всички знаеха, че това се дължи на редовното хранене с прочутото дъбенско зеле, богато на витамин C, разказа пред репортера бившия шеф на карловската полиция Христо Перов, който е от Дъбене и е прочут кулинар.

Тук в Долината на Стряма условията за отглеждане на зеле са отлични, особено благоприятни са есенните мъгли кратките дъждове обясни той.

Прясната салата от зеле ме доведе в Дъбене, зет съм тук, но много ценя този зеленчук, каза Ганчо Панчев, който дори на празника отдели време на голямата градина със зеле. Но огромните полета с дъбенско зеле вече ги няма. Сега всеки отглежда в двора си, някои от стопаните изнасят на пазара.

В събота на пазара в Карлово ще видите купчини с табелки Дъбенско зеле, но не се доверявайте на всеки търговец. Повечето слагат тази реклама, защото тя е гаранция, че ще продадат стоката, допълва Христо Перов.

Толкова изискана трапеза от домашно приготвени ястия и то от зеле досега не сме виждали, дивят се гостите на Дъбене. Няколко варианта на пълнена зелка, прочутите дъбенски сарми и уникалните кюфтета от зеле и едро кълцано месо разнасяха удивителен аромат на площада в селото. Още недочакали гласуването за най-добро ястие част от гостите на Дъбене се наредиха около кулинарната изложба, нетърпеливи да опитат от всичко.

Сърцатият кмет на Дъбене Влъко Шойлеков, който е начело на селото повече от 20 години е поканил повече от 15 фолклорни състави от селищата в Карловската община. А певците и танцьорите на Дъбене, които са се представяли на фестивали в България и Европа, дадоха начало на празника около 12.00 часа./marica.bg/

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker