Горските в Карлово се въоръжиха с таблети срещу бракониерите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 25 Октомври 2016 15:00

Горски служители с таблети дебнат бракониерите в горите на Карлово. във всеки момент те проследяват дали камионите, които влизат на територията на Горското стопанство имат издаден електронен билет и дървата, които превозват са законно придобити. Това коментира пред "Марица" директорът на Горско стопанство Карлово Златю Кличев. На територията на карловските могат да влизат само автомобили, снабдени с GPS система, а въвеждането на регистрационния номер в системата на Изпълнителната агенция по горите дава възможност да проследяване. Нарушителите се глобяват между 3000 и 5000 лева, допълни той.

Системата за контрол срещу бракониерите в българските гори бе въведена през юли тази година, а усилената кампания на дърводобив за огрев на населението бе през следващите летни месеци. Имаше случаи един камион да влиза по няколко пъти с едно разрешително. Електронният билет изключва тази възможност.Дори гражданите могат да участват в опазването на горите, обяснява Златю Кличев. През телефон с интернет те могат да въведат номера на камиона, натоварен с дървесина, който според тях е съмнителен и да проследят движението ида засекат дали има издаден електронен билет. Няма точна статистика на ограничаването на бракониерството, но постиженията с опазването на горите са значителни, твърди Кличев.

Според него снабдяването на населението с дърва за огрев вече приключва. Нямаше напрежение, количествата дървесина с складовете на Горско стопанство - Карлово са достатъчни, обясни той. Усиленото извозване приключи. Поръчките вече са по няколко на ден, разказа още Златю Кличев. Карловското Горско продава дървата за огрев по 45 лева на кубик, около 15 лева на кубик, в зависимост от разстоянието до което трябва да се превозят дървата, излиза транспортът. Това обаче е грижа на клиента, нашето изискване е да се постави задължително GPS и да му издадем електронен билет.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker