Карловското читалище празнува 155 години
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 25 Октомври 2016 16:27

Народно читалище „Васил Левски-1861г.”- храм на карловския дух

На 11 май 1861 година, по думите на летописеца, “младите жители на града, разпалени от родолюбиви чувства и за по – добър успех на просвещението”, основават първото читалище в Карлово, чийто наследник и правоприемник днес е Народно читалище “Васил Левски-1861г.”. Вече 155 години то съхранява традиционната си роля на важен за града и общината културно – просветен институт, опазил най – доброто от традицията, призван да опази искрата на таланта и творчеството, да бъде пример за популяризиране ценностите на гражданското общество.
Духовността e процес, в който чрез вътрешно и емоционално пробуждане преобразуваме настоящето така, че то да бъде възможно най-добро.Това е и  основната цел в работата на читалището като културна институция.Читалището е мястото, където широк кръг хора общуват с различни изкуства и се занимават с творчество. Да забравим злободневието и да се отдадем на красотата на изкуството – този духовен стремеж наричаме мъдрост, която, съхранена във времето, оставя трайни следи в човешкия живот.
Принципите за разнообразие в представяните културни прояви, съхраняването на традиционните ценности и създаването на нови, адекватни на времето, взаимовръзката с образователния процес, осигуряване на условия за докосване до постиженията на професионалното изкуство, са в основата на авторитета на читалището и дейността му, свързана с обогатяване на духовния живот на нашите съграждани.
Съгласно Закона за народните читалища, читалището е самоуправляваща се културна институция, която изпълнява и държавни културно-просветни задачи. В тази връзка Народно читалище „Васил Левски-1861г.” поддържа най-тесни връзки за сътрудничество и координация на културната дейност, организирана от Общината и участва активно в организацията и провеждането на общоградски и общински културни прояви. Съобразява своята дейност с програмите на Общината, свързани с изпълнението на общинския културен календар.
Честването на годишнините от гибелта на Апостола, Националния празник на България,  Общинските кукерски празници, Празника на розата, Денят на Васил Левски и Празник на град Карлово, Международния конкурс за оперно пеене, Денят на Народните будители, Коледните и Новогодишни празници – това са само част от традиционните и календарните празници, които се организират  в Карлово. Екипът на читалището активно се включва в подготовката и реализацията им.
Читалищната сцена е  винаги отворена за гостуването на професионални театри, музикални и танцови програми.  Зрителната зала и камерната зала на читалището  са местата в  града, където могат да се видят значими като мащаб и художествени качества културни изяви. На карловската  публика се предоставя възможността да посещава много и разнообразни представления на гостуващи професионални театри, естрадни и танцови концерти и спектакли, да се докосне до таланта на популярни и обичани български актьори и музиканти.
Сцената на читалището носи своята магия – тя  умее да събира на едно място много поколения. Любителската художествено-творческа дейност е една от характеристиките му пред обществото. Забележителни са успехите на нашите художествени състави по време на участията им в общински, национални и международни празници, конкурси и фестивали, в изнасяните самостоятелни концерти. Доказали се в годините и с голям кръг  почитатели тук работят и създават изкуство читалищен театър „Елена Снежина”, фолклорен ансамбъл и детски танцов състав „Розова долина”, камерен хор  „Маестро Георги Атанасов”,  трио за шлагерни песни „Импресия”, детска вокална фолклорна формация.
Многобройни са постиженията на читалищното любителско художествено творчество, безспорно високо е нивото на художествените състави.
Създаденото и завещано от поколения карловци, отдадени на изкуството и продължители на културните традиции в Карлово, днес се съхранява, обогатява и развива от Народно читалище „Васил Левски-1861г.”.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker