Вижте кои са Slippers: Лъчезар Бакърджиев и още четирима рокаджии свирят по пантофи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 28 Октомври 2016 17:36

Прадядото на Лъчезар Бакърджиев бил капелмайстор в оркестъра на император Франц Йосиф, Алексей Тодоров е първи братовчед на ангелогласния Георги Станчев

 

Цветана Георгиева, вестник Марица

Карлово и Розовата долина вече имат своя рок идол и това е група Slippers (Домашни пантофи). С разтърсваща интродукция, последвана от невероятни изпълнения на класически рок парчета на Дийп Пърпъл, Рейнбоу, Пинк Флойд, петима мъже от града на Апостола, завладяха сърцата на своите съграждани. Те са Slippers и подгряваха концерта на Б.Т.Р. в Карлово миналата вечер. Това бе тяхната премиера в родния им град.

Slippers бе сформирана преди година и половина. Неин инициатор е бизнесменът Лъчезар Бакърджиев. Той събра свои приятели от детството и от последните години - Атанас Донев - соло китара, Алексей Тодоров - бас китара, Красимир Иванов - барабани, Петър Мизгов - клавир. Лъчо свири на ритъм китара.

Лъчезар Бакържиев е един от най-успешните предприемачи в шивашкия бизнес. Но музиката е част от неговата същност. Поколения от рода му са били изявени музиканти, а Венцел, братът на неговия прадядо Ванек, е бил капел майстор на оркестъра на император Франц Йосиф в двореца Шонбрун във Виена.

Целият му род по майчина линия, които са от голяма чешка фамилия, са владеели пианото, цигулката и китарата. Лъчо посветил повече от десет години от детството и юношеството си на класическата китара. После свирил и сам, и в група, но бизнесът го откъснал от китарата за цяло десетилетие. Миналата пролет той обаче се завърна отново към своята голяма любов.



Какви са другите от Slippers

„Сформирахме групата веднага след като Лъчо ни покани. Ние сме зрели мъже и най-трудното за един екип - сработването на характерите и преодоляването на егото го минахме бързо и лесно”, споделя Наско Донев.

Наско и другият китарист Алексей Тодоров имат солиден общ бакграунд в музиката. В продължение на няколко години - от края на 80-те до средата на 90-те години Наско бе лидер на група "Зевс" към Военния клуб в Карлово. Сега той и Алексей дават рамо на младежката рок формация The Dust, която пък подгря концерта на Сигнал в края на това лято в Сопот.

И Алексей е генетично свързан с музиката. Баща му и всичките му роднини са изявени музиканти, сред тях е ангелогласният Георги Станчев. Двамата с Алексей са първи братовчеди - майката на изпълнителя на „Душа камбана” е сестра на бащата на Алексей. Иначе бас китаристът на Slippers е пожарникар по професия и всички репетиции на групата са съгласувани с неговия служебен график.

Пешо Мизгов и баща му си изкарват хляба цял живот с музика. Пешо от дете владее няколо инструмента, а като ученик в техникума веднага му връчили тромпета за духовия състав за училището.

Бабарабанистът Красимир Иванов е най-младият в група и всички му се радват и бдят над него като над талисман. Сега той стяга две свои парчета за Slippers.



Къде репетират яко

Петимата репетират в зала на някогашния битов комбинат в Карлово. Част от бледо резедавия под е покрит с мокет в същия цвят. Когато влязат в залата, за да освободят от напрежението, те сменят обувките с пантофи. Така се родило и името на групата - slippers -пантофи.
„Жените ни, до една са против това, че свирим. До една са против да свирим. Как защо? Коя жена иска мъжът и да е щастлив”, обяснява Бакърджиев. /Марица.бг

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker