Туристи превзеха карловските хижи за Нова година
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 30 Ноември 2016 20:45

Навсякъде има парно отопление и стационарен сателитен телефон за постоянна и непрекъсната връзка със света, заяви секретарят на туристическо дружество „Левски” Ангел Рунташки

 

Поне осем групи поемат на новогодишен поход в Стара планина и Средна гора към карловските хижи. И в петте хижи, стопанисвани от туристическо дружество „Васил Левски” всички места вече са заети. Единствено най-високата хижа в Балкана – „Левски” пази 20-тина легла в резерв, където

да приюти евентуално изпаднали в затруднение туристи в този район на планината, коментира секретарят на туристическото дружество Ангел Рунташки. Всички заявки, които имаме са за две нощувки – 31 декември и 1 януари, уточни той. Цените са 15 лева на нощувка за цялата двойна стая и 10 лева за единична. Във всички хижи барчетата са заредени с безалкохолни напитки и сладкиши, заяви Ангел Рунташки. А приготвянето на празнична трапеза в хижа е много вълнуващо – за част от храната туристите дават предварителна заявка и готвачите палят скарата час преди да се седне на масата. Но много от хората си носят домашна храна, разпъват големи и много богати трапези. Как стига една новогодишна торта до там си е цяло приключение, разказват туристи.

 

Нова година в хижа „Левски” ще посрещнат петдесет човека от Сливен и Стара Загора. Те ще изминат стръмната пътека от Карлово по ждрелото на Стара река до хижа „Левски” за около пет часа. Да гледаш звездите, когато прекрачваш от едната в другата година от 2000 метра надморска височина е незабравимо преживяване, затова традицията тук запалени планинари да посрещат 1 януари никога не е прекъсвана, допълва Ангел Рунташки.

Двадесет и четирима души от Провадия са избрали да прекарат новогодишната нощ в „Балкански рози”. Тя е средната по маршрута Карлово- х. „Левски”. До „Балканаски рози” се стига за малко повече от два часа от Карлово като най-трудната част е теренът около Баража.

Първата и най-близка до Карлово хижа „Хубавец” също е пълна. Нея са я резервирали 47 човека, разпределени в няколко групи от Карлово, Сопот и София. До „Хубавец” се стига за около час-час и половина от Карлово е любимо място за неделна разходка на карловци.

Най-новата хижа в Карловския Балкан е „Равнец”. До нея отвежда самостоятелна пътека на изток от маршрута за хижа „Левски”. Пътят е около пет часа, най-удобното място за почивка е местността Старата мандра, която е някъде по средата на маршрута. В нея ще посрещнат Нова година  24 човека от Нова Загора.

Пълна е и средногорската хижа „Свежен” . Нея са я окупирали 35 туристи от София и Пловдив.

През последните години карловското туристическо дружество успя да направи съществени подобрения в хижите. Средствата бяха осигурни от няколко поредни благотворителни инициативи – балове, в които се включиха бизнесмените от региона. Всички хижи имат вътрешни бани и тоалетни и се отопляват с парно.

Освен хижа „Левски” туристическото дружество има резервни места и в туристическата спалня в Карлово, където също може да бъде даден подслон на закъсали туристи.

Всички пътеки са обозначени с лятна и зимна маркировка, която е съвсем прясна. В момента пътеките са проходими. Дали ще са покрити със сняг на 31 декември и 1 януари догодина, ще има ли заледявания – твърде далече е да се прогнозира. Затова е добре всеки да обърне внимание на добра зимна екипировка и подходящи обувки, предупреди Ангел Рунташки. Във всяка хижа има стационарен телефон за постоянна и непрекъсната връзка, допълва той.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker