Японци търсят в Карлово рецепта за сладко от рози
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 30 Ноември 2016 20:53

Японски туристи чакат с нетърпение розобера в Карловско. Преди броени дни туроператори направиха заявка за посещение на няколко групи в комплекс ”Старинно Карлово” като едно от нещата, които туристите от Страната на изгряващото слънце задължително искат да видят е приготвяне на домашно сладко от цветове на rosa damascena, разказва в. "Марица". Някои от тях ще идват за втори и трети път и са опитали сладко, ликьор от рози и гюлова ракия, но никога не са виждали как се приготвят тези деликатеси от фините розовите листенца. Розата е култово за Япония страна, а българската маслодайна роза там е обожествявана, припомня Деспа Ненова, ръководител на комплекс „Старинно Карлово”. Демонстрацията на приготвяне на сладко от рози ще бъде в Бухаловия хан – една от къщите в комплекса, където е разположен занаятчийския център. Там местни майстори представят своите произведения. Те правят демонстрации за туристите и дават първи уроци на желаещите.

Освен туристи от страната и чужбина обаче младоженци от Карлово и региона харесаха Бухаловия хан и останалите три къщи – Патевата, къща „Райно Попович” и Белия двор за фотосесии в сватбения ден. Те имат правото да се снимат в една от къщите колкото искат само срещу 30 лева. А кафето на пясък допадна не само на гостите на града на Апостола. Цената му е 1.50 лева. Комплиментът към него , който е домашно сладко от маслодайна роза, от смокини или прочутото карловско бяло сладко, струва 2.00 лева

Миналия ден Карловският парламент актуализира цените на атракциите в Старинно Карлово и създаде повече удобства и възможности за интересни преживявания за туристите. Вече има маршрутен билет от 3 лева . Той ще води ученици и студенти в четирите къщи, в които се представят туристически атракции.

В Патевата къща аниматорите показват добиването на розово масло в мини лаборатория и приготвянето на домашни лечебни мехлеми, сапуни и ароматизатори. И ако в Бухаловия хан на мода е кафето на пясък, в Патевата къща е уместно да се пие чай от лавандула, от цвят на маслодайна роза или билки от Карловския Балкан. Както и кафето, чаят също е 1.50.

Изработването на свидетелство, ,че сте посетили къща "Райно Попович" става със старинна печатарска преса. Този сувенир, който ще пазите дълго време е само 2.00 лева. След включването в комплекс Старинно Карлово на на Белия двор, който през 20-те години на миналия век художникът Никола Танев направи прочут в цял свят чрез своите картини, обектът се превърна в Зографска школа. Атмосферата там е неповторима./в. "Марица"/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker