Росица нарисува есенна феерия от брошки със семена
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 03 Декември 2016 08:52

Росица Костова, която преди време съдбата раздели с учителската професия, бродира брошки и сувенири от семенца на растения. Началото на тази есен бе изключително благодатна за нея, защото и позволи да открие още семенца на красиви цветя, които ни заобикалят. Тя изчака да узреят, да добият характерния си цвят си тогава да започне да ги реди в удивителни форми. Кога учителката по литература се превърна в художничка, тя самата не може да определи. Но в ученическите години наниза първия си гердан от семена на цвете. Лакира тези мъниста – някои още зелени, други пожълтели, трети съвсем узрели и почернели, едно по едно, с подходяща глазура. В най-усилените учителски години дълго време прави колиета от ръчно изрисувани от нея морски камъчета. Върху площ от 1 квадратен сантиметър грейваха миниатюрни цветя, символи, знаци. Приятелките и имат цели колекции от украсени от Росица черупки на яйца. Но най-голямата и страст си остана да създава нежни изображения от семена на растения. Те са върху брошки, върху магнити, или кутийки за накити.

Първите цветя от семенца направих една вечер в началото на 90-те години. Беше тъмно, нямаше ток. Бяха тягостни, бедни години, спомня си бившата учителка. Тогава всички бяхме около масата. Говорихме за живота, за това, че трябва да правим нещо друго, освен работата, която имахме, за да оцелеем, разказва Росица. Имах купчинка семена – храна за птици. Неусетно на светлината на запалена свещ подредих цвете с няколко вида семена – бледожълти, светло и тъмно кафяви, допълва тя.

Идеята да прави кутийки за накити, които сама да украсява, се родила веднага. Върху капачето има най-често лист, цвете или орнамент, подобен на звезда.

Росица Костова и семейство и бяха повече от 10 години в Испания. Реденето на семена върху капачета на кутийки за накити или направата на брошки, я зареждали със свежест и енергия след тежък работен ден . Така първоначалният творчески порив се превърнал с хоби, с което тя не вече може да се раздели. В Испания родената за дизайнерка карловка забелязала колко много се ценят накити, украси, предмети, които са от природни материали, но без да се ощетява природата.

Брошките на Росица са особено подходящи за есенните дрехи – и като цвят, и като материал. Семенцата, които тя изплозва узряват в края на лятото и началото на есента и носят аромата, топлотата и зрелостта на това време.

Редом с брошките и кутийките се появиха магнити – сувенири - лист от дъб, ясен или липа, покрит със ситните перлички, изпаднали от сърцето на цветята.

Не мога да преживея и един ден без близост с природата, с цветята, признава Росица. Тя често сади цветя в парковете или край блока, в който живее. Търси подходящи фиданки, с които да замести изсъхнало в градската градина дърво. Познава билките и болките, които могат да излекуват. Но нейната стихия са украшенията от природни материала. Едно от добрите качества на тези брошки е това, че когато някои семенца се отронят, могат веднага да бъдат заместени с други. Дори тогава да се поставят други, това може да се окаже ефект. Но старата брошка може да се посее в саксия. От семенцата поникват зелени стръкове, които дълго време ще носят свежест, твърди дизайнерката.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker