Бригаден генерал Пламен Йорданов: Освен задача, мисиите зад граница са професионален и човешки опит
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 03 Декември 2016 09:12

Бригаден ген. Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово

 

- Господин генерал, какво е за вас назначението ви за командир на 61-ва Стрямска бригада?


-  За мен това назначение е чест и отговорност. Аз ясно съзнавам ангажиментите, които поемам, и предизвикателствата, които стоят пред мен и личния състав на бригада.

- С изключение на около няколко години вие работите неизменно в 61-ва Стрямска бригада. Каква е връзката между вас и личния състав?

- Повечето години от службата ми действително  са в 61-ва бригада. Винаги съм се стремил и продължавам да го правя  заедно да решаваме задачите, да обсъждаме всичко, което е поставено пред нас.  До каква степен съм съумял да оправдая тяхното доверие, могат да кажат те самите. 

- Спомняте ли си първия ден, когато постъпихте на работа в 61-ва бригада?


- Първия ден, когато стъпих в Карлово, още нямаше 61-ва бригада. Беше специализираният учебен център за подготовка  за участие в операции зад граница, така наречените сини каски. По късно се сформира 61-ва бригада, където започнах службата си в Трети механизиран батальон.  Това беше на 2 януари 1996 година. Моята служба започна в Симеоновград и идвайки тук, се сблъсках  със съвсем друга тематика, друга област, в която работихме, съвсем друг географски район. Тогава наистина открих  Карлово - едно много хубаво и добре уредено градче.

- Вие сте от това съзвездие български офицери, което най-напред премина  обучение в колежа за Сухопътни войски в Карлайл, САЩ. Кое е най-ценното от това  обучение за вас?

 

-  Имахме възможност да работим с хора от различни страни, много труд се положи. Обучението бе изцяло на английски. Беше на стратегическо ниво, подготовка е за планиране и ръководство на стратегически операции.

 

- Вие сте били в първия контингент в Ирак, наричат вас и другите ви колеги офицери първите миротворци. Какво е за вас това определение?


-За мисиите в Ирак и Афганистан се изприказваха доста неща, доста хора взема думата по това, което се случваше там.  Като военен  за мен  беше удоволствие да служа с отлично подготвени офицери, сержанти  и войници, които изпълняваха задачите си денонощно при най-различни атмосферни условия, в различна бойна обстановка.

- Имало е много драматични ситуации...


- Всички тези неща, които са се случили по време на мисии, обогатиха опита ми като военнослужещ и в личен план като човек. Аз съм се старал да се уча от грешките си и човек, който се стреми постоянно да усъвършенства себе си, подготовката на личния състав, така че ако е имало грешки, те да не се повтарят.

- Кое най-голямото  ви постижение до този момент за вас?

 

- Това е назначението ми за командир на 61-ва Стрямска бригада.

 

- Сега пред вас стоят нови задачи. Ген. Боцев припомни, че досегашният командир ген. Ангелов е имал амбициозна програма за подготовка на бригадата. Какъв е вашият план?


- С ген. Ангелов работихме заедно още в командването на Сухопътни войски и всички  идеи, които залегнаха в тази програма преди една година, са плод на общия труд -  както на нас двамата, така и на другите от командването на бригадата. Аз ще продължа това, което сме започнали, за  да мога да направя равносметката, че целите, които са поставени, са изпълнени. Основна задача за мен ще бъде бойната подготовка на личния състав.

- Готви ли се нов контингент за Афганистан?


- През 2017 г.  имаме доста на брой много отговорни задачи. Подготвяме се за едно от най-големите учения с щаба на бригада и механизиран и логистичен батальон. Имаме да подготвим и изпратим два контингента и да посрещнем друг от Афганистан. През 2016-а участвахме в най-голямото учение на НАТО в рамките на годината. За 2017-а също има предвидено такова учение, което ще се проведе в България. Повече учения, повече полеви занятия и повече резултати.

-  В момента обстановката на българо-турската граница е доста сложна. Там 61-ва  бригада има ангажименти по две мисии. Разкаже повече за това.


- Нашата основна задача е да подготвим формированията, които изпращаме  на границата или зад границата да изпълняват задачи за  оказване на съдействие на мирното население при бедствия и аварии. Сега на българо-турската граница има две формирования  от 61-ва бригада,  които изпълняват задачи съвместно с гранична полиция.

-  От доста години сте в Карлово. Имате ли приятели извън

бригадата?


- Да, имам приятели в Карлово. В свободното си време обичам да съм сред природата. Обикновено ходя на лов и риболов.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker