Комплекс "Лифт Сопот" се бори за "Сграда на 2016 година"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 03 Декември 2016 10:16

Комплексът “Лифт Сопот” се бори за "Сграда на 2016 година" в известният конкурс. Миналата година в раздела за индустриални сгради призът спечели сградата на ИПО - Карлово.

Комплекс "Лифт Сопот" се намира в град Сопот, в подножието на Стара Планина. “Лифт Сопот” дава бърз и удобен достъп до Национален Парк Централен Балкан и е една от водещите дестинации за практикуване на парапланеризъм  в света.

Отправните точки на идеята за разполагане на подобен комплекс са съществуващия лифт и природните дадености на локацията.

Концепцията е интеграция на нови функционални обеми към съществуващи такива, а целта е взаимодействието  помежду им. Общата програма включва лифт, басейн и кафене.

Към структурата на “Лифт Сопот” се добавя новата на развлекателния комплекс. Обемът на кафенето започва от противотежестната кула и се завърта на 90° в посока Север, за да не затваря гледката към планината. Основната част на кафенето слиза на кота - 1,60m от тази на лифта. Така се оформя разположението на басейна,  отваря се пространство за новата функция и се подчертава тази на лифта. Чистото линеарно решение е разчупено благодарение на слизането във височина-линията на козирката на Лифт Сопот изтича във високата част на кафенето. Тя от своя страна чупи и оформя основния обем. Съблекалните са отделени в северната част на комплекса и завършват визията на структурата в мащаб като използват вече зададените параметри. В пространството между Кафенето и Съблекалните е изградена физическа преграда, която подчертава линията на поток “слизащи“ и спира визуалната връзка към басейна от Лифта, за да даде уединение на посетителите.

Площадката на басейна отговаря на мащаба на Комплекса и му позволява да “диша“. Плоските покриви на кафенето и козирката на Лифт Сопот са използваеми и се превръщат в панорамни тераси с 360-градусова гледка, която дава пълна представа за динамиката на комплекса. Основният достъп към басейна и кафенето са две рампи от южната част .

Сградите са заложени като семпли обеми, които отговарят на контекста на средата и изискванията на новата функция.

В екстериора и интериора инсталациите са видими, основните завършващи материали са естествени-омаслено дърво, сив камък, видим бетон, мазилка, парапетите са изработени от конструктвни профили, които са горещо-поцинковани. Това завършва идеята за обработена индустриална визия.

Всички използвани материали за строителните, довършителните работи,технологичното оборудването и обзавеждане отговарят на най-високите изисквания за качество, безопасност и са снабдени със съответните им сертификати.

Дограмите са решени с алуминиева фасадна система ЕТЕМ Е-45 с прекъснат термомост, стъклопакетът е двубариерен с дебелина 24mm и коефициент на топлопреминаване U=1,30 W/m2 K. В комплекса е заложена аеробна пречиствателна станция, която да отговаря на необходимия обем. За подгряване на басейна се използват термопомпи въздух-вода, които да осигуряват постоянна температура в ефективен период на експлоатация април-октомври. Площадковото осветление е изцяло светлодиодно с цел енергоефективност в дългосрочен план. Зидариите са със занижен коефициент на топлопроводимост - 0,26. Част от площадката, както и панорамните тераси са покрити с декинг от сибирска лиственица. От същия материал са изработени всички дървени фасадни обшивки. В интериора той се появява отново, в съчетание със стъклени тухли, видим бетон и неутрално оборудване от неръждаема стомана.



Основни параметри на застрояването : РЗП Нови сгради-134m2, ЗП Басейни-216,98m2, Площ на обслужваща площадка 720,8m2, РЗП Стара сграда-101,6m2, Площ УПИ - 4491,00m2

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker