Художничката Кунка Бакалова подготвя каталог с нейни портрети, нарисувани от други автори
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 19 Януари 2017 17:21

Намерението ми е да рекламирам творците и тяхното изкуство, споделя създателката на проектите „Рицари на четката” и „Картина от мнозина”

Известната художничката Кунка Бакалова от Карлово подготвя уникален в каталог, в който ще публикува серия нейни портрети, нарисувани от български и чуждестранни художници. Все още тя не е уточнила техния брой, но вече се знае, че портретът за корицата ще бъде избран от приятелите на художничката във Фейсбук. От края на миналата седмицата Кунка започна да публикува в профила си по един свой портрет с предложение приятелите и да изберат най-подходящия за корицата на книгата. Очаква се албумът да бъде готов след година.

Това не е суета, нито някакъв вид нарцисизъм, обяснява Кунка. От близо 15 години съм в гилдията на художниците - стана естествено- първо правих картини от ориз, после започнах да рисувам с бои, междувременно създадох галерия - Арт център „Орхидея” в Карлово и в Поморие и заедно с моя партньор в творчеството и в бизнеса - скулпторът Момчил Николов ,осъществихме няколко мащабни проекта, посветени на живописта. Така се запознах с десетки български и чуждестранни художници, повечето от които са ми правили портрети. Идеята да създам този каталог се роди спонтанно. Притежавам огромен брой мои портрети, познавам отблизо авторите и искам да ги популяризирам като личности и художници. Намирам, че това е един забавен начин, който обаче е много смислен – той ще разкрие част от творческия натюрел на художниците и освен това ще привлече голяма публика, която от своя страна ще се опознава авторите и ще се любува на изкуството им, допълва Кунка. Под всеки неин портрет в каталога тя ще представи автора, техниката му на рисуване и изявите му пред публика и това според нея е много ценно.

Получавам портрети от много художници като подарък. Не знам какво ги е провокирало да ме рисуват. Повечето от картините идват неочаквано - чрез пратки. Някои художници изразяваха желание да им позирам, трети искаха разрешение от мен да ме рисуват. А някои дори не са ме виждали преди да поискат да ме рисуват – те са знаели за моята дейност и проектите ни с Момчил Николов „Рицари на четката” и „Картина от мнозина”и така са решили да изразят отношението си, обяснява художничката.

 

 

 

Портретите правят Кунка Бакалова безкрайно щастлива. Тя смята, че по някакъв начин е стигнала до сърцата на тези творци. Но наред с това ме накараха да се чувствам и безкрайно отговорна за тази чест, допълва тя. За това реших вместо да им се любувам вкъщи сама, да ги покажа чрез пътуващи изложби и в последствие да направя каталог, който да подаря на художниците в знак на благодарност.Картините са толкова различни, откъм техника, материали, похват, стил, виждане, както са различни и самите автори, допълва известната карловка.

Поредицата от картини с лика на Кунка слага нейният партньор в творчеството Момчил Николов.

Никога няма да забравя първият ми портрет, разказва художничката. Нарисува го скулпторът Момчил Николов, който е другата половина на екипа на арт център „Орхидея“. Позирах 4 часа. С нас беше карловският художник Стефан Каламов, който пък ни четеше свои стихове, споделя Кунка.

Доц Кирил Божков, който също е правил портрет на Кунка, и написал послание. Бях изненадана, когато видях лика си картината, която ми подарява. Благодарих му, но го попитах „Защо?” А той ми написа следното: „Днес сякаш няма нищо по-красиво и ... изненадващо от това първото положително впечатление да се потвърди отново и отново... - това мислех, когато реших да потърся мотивите си, да нарисувам Кунка Бакалова”, отговорил доц. Божков. После допълнил: „ Съвсем очевидно е, че колкото повече неща замисля и осъществява Кунка Бакалова в своята дейност, посветена на изкуството и на бизнеса, толкова повече изпъкват невероятната й компетентност и емоционална ангажираност. Всяко нещо се превръща в добротворна красота, става част от живата атмосфера, обединяваща енергията и креативния дух на множество малки/б.а. – деца/ и големи творци”, казал художникът.

Кунка е вечно усмихната, добронамерена и позитивна. За нея няма невъзможни неща и всеки знае, че това до голяма степен е резултат на един забележителен факт - тя много повече дава, отколкото получава. Затова желанието на много от художниците, с които я свързват творчески и бизнес проекти, е съвсем естествено – те едновременно искат да се отблагодарят за подкрепата и вдъхновението, което им дава, да я зарадват, но и да отговорят на творческото предизивикателство да пресъздадат това лъчезарно и красиво лице.

Много е вълнуващо да се видиш през очите на другите, споделя художничката, която цени всяка картина, показана в нейния арт център „Орхидея”. А самата тя постоянно отправя предизвикателства към майсторите на четката, като организира различни инициативи в подкрепа на младите таланти, на изящното изкуство като цяло, част от които и благотворителни./вестник "Марица"/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker