Спомен за двама носители на Наградата на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 21 Януари 2017 17:12

Навършиха се десет години от смъртта на проф. Марко Семов и три години от смъртта на проф. Дойно Дойнов - и двамата носители на наградата на град Карлово /единият - проф. Семов, посмъртно/.
И двамата ги изпратихме в студените дни на януари - на 20 и 21 януари - през 2007 г. и през 2014 г.
Проф. Семов остави след себе си

 

45 книги - пътеписи, есета, разкази, романи, публицистика. Негова е и забележителната тритомна “Българска народопсихология” Автор е на десетки монографии и стотици статии в периодичния печат по проблемите на общественото развитие и националната психология на българите. Като преподавател по народопсихология и есеистика в Софийския университет “Климент Охридски” той е един от любимите преподаватели на студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация. С речите си за Апостола пред паметника му в Карлово той печелеше обичта на карловци.
Проф. Дойнов посвети голяма част от живота си на изучаване на живота и делото на Апостола на Свободата Васил Левски. Директор на Археологическия музей при БАН, от 1981 до 1991 година - председател на Главно управление на архивите при Министерския съвет, а от 1991 година до смъртта си през 2014 г. - председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Професор Дойнов е и дългогодишен преподавател в Художествената академия и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", автор на редица монографии, студии и статии, съставител и редактор на изследователски и документални поредици и сборници. Като председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ той се превърна в обединителна фигура, която даваше сили, енергия и идеи да се пази делото на Апостола. Остана в спомените на много карловци не само като учен и председател на комитета, но и като изключителен приятел.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker