Фотоизложба “България 75 години назад”
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 28 Октомври 2010 11:48

На 2 ноември от 18.00 ч. в Градската художествена галерия ще бъде открита фотоизложба “България 75 години назад”. На нея ще бъдат представени стари картички на фотоиздателство “Григор Пасковъ” и карикатури на художника Борислав Златанов.

Григор Пасков е фотограф създател на първото фотоателие и първата книжарница в родния си град Хасково в началото на 20 век. През 1911 г. фамилията му се мести в София, а през 1923 г. създава фотоиздателство, като си поставя за цел да обиколи България и да направи снимки на всички български градове. За времето си това е било доста трудна задача, защото Григор Пасков обикаля България с 20 килограмов фотоапарат в ръце и запечатва изгледи от градовете върху стъклени плаки – такава е била фотографската техника през онези години. По-късно, неговият син Георги Пасков продължава делото му, като съхранява до днес целия архив на баща си.

Изложбата се организира със съдействието на кмета на Община Карлово инж. Найден Найденов, настоятелство “Родолюбие” – Карлово и вестник “Трета възраст” и ще бъде открита за посещения до 14 ноември.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker