Хиляди почетоха Апостола в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 19 Февруари 2017 13:38

Днес хиляди карловци и много гости, пристигнали специално за този ден в града, се поклониха пред паметта на Апостола по време проявите, посветени на 144 години от неговата гибел.

Рано сутринта в църквата „ Света Богородица”, където Дякона е служил, започна

 

тържествена света литургия и панихида. Ритуалът се водеше от Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, участваха и карловски свещеници. Храмът се оказа тесен да побере миряните, дошли да запалят свещичка в памет на Апостола. Тук бяха премиерът Огнян Герджиков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Около 11.00 часа на площад „Васил Левски” пред паметника на Апостола започна митинг- поклонение. По традиция на този ден винаги се изпълняват двете най-силни творби, посветени на Левски. Мъжки хор за църковно пеене изпълни Ботевата песен „Обесването на Васил Левски”, съобщи marica.bg. Прозвуча и одата „Левски” на Иван Вазов.

Честта да произнесе слово за Апостола тази година за най-великия българин се падна на 11- токласника Видол Видолов. Младежът бе спечелил конкурс за есе, посветено на Левски, организиран от най-старото карловско училище, което носи неговото име.

Думите на ученика приковаха вниманието на хилядите хора, присъстващи на митинга.„От портрета ти ни гледаш със сините си очи и сякаш става безмълвен съдник на всичко, което става около нас”, прочете Видол.

„ Ако беше народен представител какви закони би сътворил? Ако беше съдия или прокурор дали би се съгласил с решенията на днешните съдебни власти? Сещам се за твоето малко тефтерче и си мисля за изхарчените народни пари и за корупцията.Как би приел това? Мислено си представям грейналите от радост и признателност детски очи в класната ти стая, Дяконе” , заяви още младежът в мисления си разговор с Апостола.

В памет на Васил Левски бяха поднесени венци от името на президента Румен Радев, от премиера Огнян Герджиков, от кмета на общината д- р Емил Кабаиванов, от институции и обществени организации.

Ученици от средно училище „Васил Левски” положиха пред паметника на Апостола гирлянд на славата. Десетки ученици от горните класове на карловските училища, много деца, родители с малките си деца отрупаха паметника н Васил Левски с цветя.

Веднага след митинга кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и участниците в митинга се отправиха към гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, където положиха цветя.

Сред първите, които се поклониха пред паметта на Гина Кунчева бе потомъкът от нейния род Стефан Караиванов с 8-годишният си син Васил. В нашия род Караиванови, който е продължение на рода на баба Гина, най-често срещаното мъжко е Васил, сподели Стефан Караиванов.

Вижте повече снимки на страницата ни във Фейсбук

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker