В Христо Даново всички отглеждат лавандулов разсад
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 27 Април 2017 18:15

В Христо Даново масово правят разсад лавандула. Всеки двор в селото е поле с оформени лехи. В тях като в разграфен лист стърчат клечки, които до есента ще се се превърнат в милиони зелени стръкове разсад. Модата на лавандуловия разсад нахлу в Христо Даново преди три-четири години. Донесе я 70-годишната Райна Гудева, след нея и цялото село захвана този „бизнес”. Работата е трудоемка – вечер до среднощ хората чупят коренища на стара лавандула, правят „клечки”, връзват ги на снопчета, а рано напролет започват да ги садят. Днес на пръсти се броят дворовете, в които няма лехи с „клечки”, разказва кметът на Христо Даново Акиф Каратабан. Отглеждането на маслодайното растение харесаха дори ромите. Поне 20-тина фамилии от ромската махала в селото също се занимават с производство на корени лавандула или с отглеждане на синьото растение в ниви.

Който търси хубав разсад за лавандула и в неограничено количество, знае че ще го намери тука, продължава Акиф. През есента на 2014-та цената на коренче стигнала 10-12 стотинки. Тази есен паднала на 4-6 стотинки. Но никой не се отказва от тази дейност, тъй като макар и нелека, тя носи доход на хората.

Десетки хора от Христо Даново, които от години бяха без работа, търсеха препинаие само от земята. Сега са на работа във ВМЗ или в предприятие за сглобяване на кабели за автомобили. Въпреки това те продължават да посвещават всяка минута, когато не са на работа, на земята.

През последните две-три години в България се засадиха хиляди декари с лавандула, много голяма част от разсада тръгва от тук, категоричен е кметът Каратабан. Освен от Пазарджишко, Шуменско и Кърджалийско, тук идват търговци от Турция иГърция . Там напоследък също садят синьото цвете.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker