Карловски ученици на среща с наследниците на американския журналист Макгахан, разкрил кървавото потушаване на Априлското въстание
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 15 Юни 2017 19:01

Ученици от карловското средно училище "Христо Проданов" се срещнаха с наследници на журналиста Макгахан, който оповести в пресата за зверствата на турците по време на Априлското въстание. Ето как стана това!

Екскурзия до Батак, Велинград и Пазарджик с ученици от СУ „Христо Проданов“ и една неочаквана среща с наследниците на американския журналист Макгахан, описал кървавото потушаване на Априлското въстание в Батак. Благодарение на кореспонденциите на Макгахан светът научава за зверствата на турците и международната общественост се надига в защита на българите.
В Батак ние потомците на В. Левски имахме спонтанна среща с наследниците на Макгахан. Г-жа Славова проведе един емоционален урок по родолюбие в присъствието на учениците от СУ „Христо Проданов“ и 14-те наследници на Макгахан.


Обиколката на България на наследниците на Макгахан приключи с посещението на Батак, мястото, за което той пише, че е попаднал в долината на смъртта и на хората без сълзи.


След приключване на срещата пред историческия музей в Батак, учениците имаха възможността да разговарят с гостите от Охайо, които отбелязаха, че са усетили искреното отношение към тях и се просълзиха от вълнение. Те благодариха, че историческото минало е съхранено чрез младите потомци на България.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker