Вижте изложбата на скулптора Иван Томанов в художествената галерия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 20 Юни 2017 11:00

Скулпторът Иван Томанов откри преди броени дни изложба в художествената на галерия на Карлово. По традиция от няколко години  около Еньовден карловската галерия  представя неговите най-нови произведения. Тази година Томанов показва инсталацията "Сънищата на уфолога", която

съдържа както рисунки, така  и пластики от готови форми – познат, но не много обичаен похват в изкуството, пише marica.bg. И тази експозиция, както всяка творба и всяка изложба на художника,  поставя висока летва пред зрителя. Подсъзнанието и интуицията в случая са по-добрият гид в залата с изложбата на Иван Томанов, отколкото опитът да се откриват буквални и лесни послания.

 

От няколко години художникът използва така наречените readymade, край които подрежда рисунките си. Преди време той избра пластамасовите предмети за бита и детски играчки от същия материал, за да доразкаже на публиката и с тези форми, това, което го вълнува. Слагайки една до друга рисунката и пластмасовата пластика, той не просто противопоставя изкуството и кича, нашето потребителско време и духовността, натикана в ъгъла. А съвсем прагматично се възползва от готовите форми, прекроени, сглобени и подредени, така че и изображенията да задават морални теми и послания – за нашите отношения - любовта и вярата, паметта за миналото и страховете, че изконните ценности, които ни водят през времето, са загубени някъде по пътя.

Пластовете в тази изложба са много и сложно преплетени, но точно драматизмът в нея, изграден толкова майсторски от художника, дава отговорите за устоите, които ни крепят.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker