В Карлово започна национална научна конференция за Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 22 Юни 2017 14:42

В Карлово започна Национална научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение“, посветена на 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата. Директорът на Национален музей „Васил Левски“ Дора Чаушева откри конференцията, която се провежда в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово. Заместник-кметът на общината Антон Минев

 

приветства всички участници и гости на конференцията и изрази своето очакване на нея да бъдат изнесени нови, интересни факти за живота и делото на Апостола на свободата. По предложение на заместник-председателя на фондация „Васил Левски“ и заместник-кмет на община Карлово Стойо Карагенски, конференцията започна с минута мълчание в знак на почит към проф. Иван Стоянов – историк, изследовател и автор на редица научни трудове за Васил Левски, носител на наградата на Карлово за 2016 година, дългогодишен председател на фондация „Васил Левски“.


Научната конференция се ръководи от проф. Пламен Митев, който благодари на община Карлово за домакинството и на всички организатори - Министерство на културата, НМ „Васил Левски“, ИИИ при БАН и фондация „Васил Левски“ за провеждането на конференцията.

Научният форум ще протече в рамките на два дни. Ще бъдат изнесени 41 научни доклада от изтъкнати учени, преподаватели, музейни работници и специалисти.  Приветствие към участниците в конференцията бе поднесено от името на председателя на сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски.

Пред присъстващите бе представена инициативата на ученици от СУ „Христо Проданов“ Карлово за издадена книжка „180 причини да се гордеем, че сме карловци“ и кръгова диаграма с дати и значими събития от живота на Васил Левски, реализирани по спечелен проект от училището.


Вторият ден от конференцията ще се проведе в НМ „Васил Левски“.


Научната конференция е една от най-значимите прояви, включени в националната програма, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker