Носителят на Вазовата награда: Не върнем ли Вазов в училище ние сме загубени
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 11 Юли 2017 18:59

Симеон Янев е роден на 27. 11. 1942 в Нови хан, Софийско. Истинското му име е Симеон Янакиев Симеонов. Той е български писател, есеист, теоретик, литературовед, преподавател по нова българска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.

От няколко години той работи по мащабния проект Атлас на българската литература, от който има издадени няколко книги от ИК Жанет 45. През 2002 година проф. Янев бе удостоен с националната награда „Елин Пелин“. Снощи на официална церемония в Сопот проф. Янев получи Вазовата награда за литература за 2017 година.

Интервю на Цветана ГЕОРГИЕВА

-Професор Янев, вие сте лауреатът на Вазовата награда за литература за 2017 година. Какво е тя за вас?


-Вазовата награда несъмнено е  най-голямото признание, което е възможно да получи един литератор, един  писател. Така че изключително съм  развълнуван и благодарен.

Но по-важното, което искам да кажа е свързано с Иван Вазов. След като толкова години честваме Вазов като  народен поет, като патриарх на  българската литература, забравяме една друга негова изключителна, велика  заслуга не само към литературата и културата, но изобщо   към нацията - това, че той  от събитията, от историята, от личностите, успява да създаде  иконостаса на нацията.  Наричам иконостас  онова свещено в нацията, което се символизира от „Епопея на забравените”, от „Немили-недраги”, от „Под игото”, т. е. от най-значимото и най-голямото от Вазов. Това не е само културологичен проблем и проблем на литературата, но всъщност е много  по-мащабно, защото изразява самото съществуване на нацията, сцеплението на нацията, което сега можем да видим атакувано отвсякъде. И отново ролята на Вазов тук е изключителна.

-Вие споменахте за способността на Вазов да прави думите сакрални...


-Това е така. Вазов единствен притежава способността да прави думите свещени, а чрез тях да прави и България сакрална, свещена за нас.  С всичко, което той  е написал - това е една огромна вселена от образи и герои, от истории и събития, той ни създава самочувствието на нация.

-Само преди два месеца тук, в Сопот, заедно с други български интелектуалци вие обявихте инициатива за по-разширено изучаване на Иван Вазов в училище...

-Ами то е толкова стеснено  и далече от собствената си основа. Затова връщането на Вазов и неговото разширено изучаване в училище е най-важното, което трябва да се направи, ако  искаме да се съхраним като народ.

-Г-н Янев, от какво се браним днес?


-Браним се от безверието, от отродяването, от всичко, което ни прави чужди един от друг и от света.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker